Now Reading
Fostul iubit te hartuieste? Invata sa pui limite!

Fostul iubit te hartuieste? Invata sa pui limite!

Revista Psychologies

V-ati despartit, dar el continua sa te caute insistent? Iata ce pasi trebuie sa urmezi daca fostul iubit te hartuieste. 

 

 

Indiferent cum privesti lucrurile, sfarsitul unei relatii de cuplu nu este niciodata un lucru usor. Uneori ramanem prieteni cu fostii parteneri de viata dupa despartire, alteori abia mai reusim sa schimbam cateva vorbe in cazul in care ne intalnim intamplator.

Problemele apar atunci cand comunicarea cu fostii iubiti continua, dar nu intr-o maniera sanatoasa, cand suntem atat de puternic ancorati in emotii negative si furie, incat nu putem renunta la trecut. In acest fel poate sa apara fenomenul de hartuire.

 

Hartuirea are efecte devastatoare

Hartuirea poate sa ia diverse forme, incepand cu apeluri telefonice si mesaje nenumarate, pana la raspandirea de zvonuri sau chiar mai rau, urmarire si abuz fizic care duc la stres, tristete si frustrare.

Oricine a suferit de pe urma acestui tip de abuz, cunoaste efectele devastatoare pe care hartuirea le poate avea asupra sentimentului de siguranta, incredere in propria persoana, stima de sine.

Cu totii avem dreptul sa ne bucuram de rutinele zilnice in siguranta si fara teama. Ingrijorarea constanta legata de hartuire ne afecteaza atat sanatatea fizica, precum si cea mentala.

Iata ce masuri trebuie sa iei in cazul in care fostul iubit te hartuieste si te urmareste.

 

Evita contactul cu el

Primul lucru pe care trebuie sa il faci daca te confrunti cu un fost partener de cuplu insistent este sa eviti contactul cu el. Chiar daca initial are un comportament in general rational, avansurile lui sunt alimentate de catre comunicarea cu tine. Nu mai pune paie pe foc!

Incearca sa il eviti pe cat este posibil. Acest lucru poate sa fie mai dificil daca lucrati impreuna sau aveti acelasi cerc de prieteni, dar cu cat rupi mai repede contactul cu el, cu atat o sa fie mai usor sa va obisnuiti treptat cu termenii despartirii.

 

Daca fostul iubit te hartuieste, anunta familia si prietenii

Urmatorul pas, in cazul in care fostul iubit te hartuieste, este sa iti anunti familia si prietenii. Este foarte important sa ai o retea de sprijin in momente precum acestea. Sa ii pui pe altii la curent cu modul in care se comporta fostul partener de viata te poate ajuta sa vezi lucrurile dintr-o maniera obiectiva.

Roaga-i sa te contacteze in mod regulat, sa se asigure ca esti bine si ca sacaiala nu s-a transformat in hartuire.

 

Nu raspunde incercarilor lui de a lua legatura cu tine

Un alt lucru pe care trebuie sa il faci este sa nu raspunzi incercarilor lui de a lua legatura cu tine. Daca iti scrie mesaje care te duc la limita rabdarii, incearca sa te linistesti si sa nu actionezi impulsiv. Probabil, cel mai bine este sa nu raspunzi deloc si sa lasi sentimentele fostului iubit sa dispara incetul cu incetul.

Daca ai impresia ca acest lucru il determina sa insiste si mai mult, raspunde-i cat se poate de respectuos, pozitiv si scurt. Explica-i ca tu il respecti, dar nu mai doresti sa ai o relatie cu el si in acelasi timp il rogi sa inceteze sa iti mai trimita astfel de mesaje.

 

Blocheaza toate mijloacele de contact

Pana cand situatia se linisteste, schimba-ti adresa de e-mail, iar pe cea noua impartaseste-o doar cu persoanele de incredere. Apelurile si mesajele telefonice insistente pot fi mai greu de ignorat decat e-mail-urile.

Din fericire, este destul de usor sa blochezi un numar de telefon, iar la fel de usor este sa blochezi si un cont de pe o retea de socializare, in cazul in care hartuirea devine si cibernetica.

 

Socializeaza cu persoane noi

Daca se intampla ca tu si fostul tau iubit sa aveti acelasi cerc de prieteni, poti privi acest lucru ca o oportunitate sa cunosti noi persoane si sa creezi noi prietenii.

Este foarte putin probabil ca toti vechii tai prieteni sa rupa legatura cu tine fara un motiv intemeiat. De asemenea, o sa aprecieze ca ii tii departe de conflictele voastre.

 

Discutii scurte intr-un loc public

Uneori, chiar este imposibil sa eviti contactul direct cu fostul tau partener de viata. In acest caz, incearca sa porti discutii scurte si acestea sa se desfasoare intr-un loc public. Este putin probabil sa aiba un comportament abuziv atunci cand sunt si alte persoane in preajma, iar in acelasi timp si tu o sa te simti mai confortabil.

Atunci cand fostul iubit te hartuieste este important sa faci orice iti sta in putinta pentru a te proteja de un astfel de comportament. Daca se transforma dintr-un lucru inofensiv intr-o experienta traumatizanta, atunci este momentul sa ceri ajutor de specialitate.

Nu este nevoie sa treci prin aceasta experinta de una singura. Cere sfaturi si cauta sprijin!

 

De Anamaria Alexandra Rosca, psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv comportamental, e-mail: [email protected]

 

 

Citeste si:

Cum sa ne aparam de agresivitatea verbala

5 motive sa nu fii prietena cu un fost iubit

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top