Now Reading
O de la Orgasm. Bărbații vor și altceva în afară de sex?! Da. Mai mult sex.

O de la Orgasm. Bărbații vor și altceva în afară de sex?! Da. Mai mult sex.

Una din cele mai frevente idei legate de bărbați este că ei se gândesc mereu la sex. E adevărat că se gândesc mai des decât femeile, dar mai au și altceva de făcut în timpul liber. De exemplu, de dus mașina la service, de băut o bere și de văzut un meci, de calculat un impozit.

 

„Nu, nu am chef mereu și m-am săturat să tot aud asta“, îmi spune frate-meu, enervat. De parcă altceva nu e de făcut interesant în viață…

Michele Weiner e o terapeută de cuplu americană şi cercetătoare a sexualităţii. Ea spune că bărbații care vin la ea mărturisesc tot mai des enervarea în fața acestei idei.

Se pare că un sfert din populația masculină e afectată de libido scăzut și asta nu are legătură cu funcționarea aparatului de sub centură ci cu relația cu partenera.

 

Citește și:

O de la Orgasm. Care sunt fanteziile sexuale masculine cele mai frecvente?

Mituri despre sexualitatea masculină

 

Deci problema e la nivel emoțional, sentimental în relație. Totuși, bărbații se codesc să spună deschis că nu au chef mereu, pentru că din punct de vedere cultural, sexualitatea masculină e echivalată cu virilitatea.

„Nu faci sex nu ești bărbat“, cam așa s-ar traduce, grosso modo, aceste idei culturale. De ce nu mai vor ei amor fizic? Simplu, pentru că emoțiile lor legate de parteneră nu mai sunt cele de la început. Doamnelor, prietene și soții, fiți atente.

 

Critica și autocritica

Cel mai adesea bărbații spun că libidoul și dorința lor scade alături de o parteneră foarte critică. Asta îi face pe bărbați să se simtă mai puțin capabili, mai puțin… bărbați alături de ea.

Și cine să mai fie excitat când îi este pusă la îndoială însăși baza virilității? Aceste critici permanente sunt o castrare pe faţă a bărbatului care nu se mai simte respectat şi nici dorit.

Şi atunci el cum să dorească la rândul său? Noi toţi, deopotrivă bărbaţii şi femeile, dorim să fim iubiţi şi apreciaţi, văzuţi mai mult pentru ceea ce facem bine si criticaţi cât mai puţin pentru ceea ce greşim.

Când a fost un copil entuziast şi cooperant dacă mama sau tata l-au criticat mereu? Pur şi simplu nu aşa funcţionează oamenii…

Motivația creşte la un feedback pozitiv, nu la un duş rece.

„Un an de zile nu am făcut sex cu nevastă-mea. Un an!! Ea, evident, îmi reproșa că nu facem sex. Dar sincer, nu aveam erecție. M-a dus la medic, nu aveam nimic…

Nu știu ce părere aveți voi, dar eu cred că nevoile astea biologice sunt așa: îți cerți plodul că face pipi în pat la 4 ani, după ce a învățat de mult timp să folsoească oala și WC-ul.

Ok, copilul, în loc să priceapă mesajul, și să facă doar unde trebuie, mai face odată și încă o dată în pat, pentru că i-ai băgat un cui în suflet, l-ai speriat cu cearta ta de mamă denaturată, și acum face pipi în pat de frică! Așa e și cu sexul la bărbați.

Dacă îți bați la cap soțul, nu vei obține mai mult sex, ci mai puțin. Și prin „bătaie de cap“ înțeleg orice, de la reproșul că nu am dus gunoiul la faptul că nu știu să mă comport când mergem la teatru.

Reproșurile nu mă fac să doresc o femeie. Dimpotrivă. Dacă eu aș face la fel, dacă i-aș reproșa ei că se îmbracă prost, nu cred că s-ar simți mai dorită ca de obicei, nu-i așa?

 

Stresul e marele killer al libidoului masculin

Stresul este altă cauză a scăderii libidoului. Sexul are nevoie de ceva relaxare, un cadru special, departe de lumea dezlănţuită. Dacă bărbatul tău tocmai a fost criticat dur la serviciu, cum să se simtă armăsar în dormitor?

Iar soţia, în loc să înţeleagă nevoia lui de a fi apărat în cadru intim, de a primi ceva mângâiere (chiar dacă, după toate aparenţele, a meritat muştruluiala), îi răspunde indifernent sau critic şi ea… „O căsnicie fără sex e una în care nu te mai simţi  dorit“, spune Weiner-Davis.

Şi când există un dezechilibru de dorinţă între parteneri se minează intimitatea.

Și când dispare intimitatea, apare un cerc vicios: unul dintre parteneri se distanţează, celălalt se simte astfel respins, ca răspuns şi el se va distanţa emoţional din orgoliu rănit, şi tot aşa.

E necesar (şi destul de greu) ca unul din cei doi să rupă cercul vicios şi să facă gesturi de apropiere).

 

Pofta vine mâncând

Ce se poate face cu sexul? Există proverbul: „pofta vine mâncând“. Sexul poate că e mai forţat la început, dar dacă îl practicaţi, el generează terstosteron la ambii parteneri.

Şi testosteronul e responsabil de creşterea libidoului. Deci fă-o, chiar dacă nu prea vrei, fie că eşti bărbat sau femeie.

Sexul are şi avantajul psihologic de a genera din nou intimitate în cuplu, de a repara o ceartă şi de a restaura comunicarea nonverbală, corporală, cea mai sensibilă și mai intimă.

Este ceea ce au nevoie bărbaţii, principalul lor mod de a comunica din punct de vedere afectiv. Se spune că femeile sunt mai dotate pentru comunicare, mai nuanţate în expresie. Ei bine, pentru bărbat, sexul e această nuanţă…

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top