Now Reading
Sexualitate si feminitate

Sexualitate si feminitate

Avatar photo

Capricii, placere posibila, teama de a se darui… Sexualitatea feminina are nenumarate fatete ascunse. Iata cateva decriptaje ale felului cum femeile aleg sa se comporte in pat. Sau in afara dormitorului.

 

Tentatia simularii

Procentul femeilor care au orgasm este destul de mic, iar problemele nu sunt, de regula, de natura anatomica, ci pur si simplu la mijloc se afla un blocaj emotional ori insuficienta explorare si cunoastere a propriului corp. „Uneori, eram obsedata de ideea ca nu ajung la orgasm si eram atat de indarjita sa se intample, incat era, evident, imposibil.

Asa ca, pentru a nu-mi dezamagi partenerul, mimam. Adevarul este ca faceam asta mai degraba pentru a nu fi abandonata. Prioritatea mea era sa-l impresionez, sa fiu o gheisa care se gandeste numai si numai la placerea lui. Intr-o zi, am obosit, am clacat si am fost atat de detasata, fara sa imi pese daca ma va mai cauta sau nu, incat am ajuns la orgasm. A fost eliberator, pentru ca nu mai eram atat de stresata“, povesteste M.

 

Masura iubirii?

I. este destul de ingrijorata: „Pot trece saptamani fara sa simt nevoia sa fac dragoste, pe cand el pare mereu pregatit. Ma gandesc ca poate nu mai sunt indragostita si imi e tare teama de varianta asta“. Precum I., multe femei nu iau in calcul stresul de la birou, grijile din cauza copiilor, a banilor, oboseala fizica, toate diminunad firesc libidoul, uitand de micile amanunte care incita si starnesc flacara pasiunii.

Gandeste-te la ce te atrage la partenerul tau: spatele sau lat, felul in care vorbeste, felul in care te face sa razi, cum arata cu barba nerasa de doua zile sau cum el gateste si tu doar ii tii companie cu un pahar de vin? Exploreaza-i de la distanta senzualitatea, iar atractia va veni de la sine.

 

 Initierea

Inceputul episodului de iubire difera de la caz la caz. Unele cupluri prefera jocuri erotice, in care creeaza scenarii si joaca anumite personaje; unele doamne aduc in scena o artilerie grea si costisitoare de dantele, matasuri, ciorapi cu adeziv si pantofi cu toc, pe cand unii domni, daca isi vad partenera goala, nu mai au nevoie de nimic in plus.

Ce este cel mai important in fiecare moment? Sa faci ce simti, astfel incat sa te simti bine in pielea ta si relaxata. V. adora sa fie luata pe sus de partenerul ei, ca intr-o ambuscada de dorinta, pe cand T. are un singur obiectiv: sa nu se simta un obiect sexual. De aceea, prefera sa faca ea primul pas, sa se arate ea dornica de iubire. „Altfel, am impresia ca pur si simplu sunt folosita pentru sex. Ca el vrea sa faca dragoste, iar eu sunt la indemana.“

 

Maternitatea: o lectie de vulnerabilitate

„Corpul meu a reactionat destul de violent cand am devenit mama. Iar mie mi s-a parut ciudat ca locul tuturor placerilor a devenit si locul celor mai mari dureri, pe unde iesea un bebelus de trei kilograme si jumatate. Era neobisnuit sa am o gama total diferita de senzatii la nivelul aceluiasi organ. Ironia este ca in perioada sarcinii imi doream neincetat sa fac amor. Iar sotului meu ii era teama sa nu-i faca rau bebelusului.

Dupa nastere, am resimtit durere multa vreme, timp de cateva saptamani, si nici nu concepeam sa fac dragoste. Evident, eram concentrata si asupra baietelului meu, primul copil pe care il vedeam ca pe o papusica pe portelan, pe care imi era teama sa nu o sparg. Sotul meu, ca majoritatea noilor tatici, se plangea ca se simte ignorat. Lucrurile au reintrat in normal dupa mai multe luni, iar experienta nasterii parca m-a facut mai vulnerabila si mai sensibila, dar in sensul acela bun: parca mi-a descuiat inima si corpul“, explica S.

 

Sa-ti pierzi capul

Care este de fapt cel mai puternic afrodiziac? „Increderea“, spune M. „Increderea in mine, in primul rand, apoi increderea in iubitul meu, al carui corp il cunosc foarte bine. Cu el am incredere sa ma abandonez placerii, sa nu mai stiu cine sunt, nici cine unde ne aflam sau ce facem. Eu, o fiinta foarte rationala si cu mania controlului, accept sa-mi pierd capul.“

Alte femei se intreaba cine este cel mai puternic, cine domina? Pentru C., astea sunt niste „intrebari pe care nu mi le pun niciodata. Nu exista o competitie cu sotul meu ori vreun razboi pe care tin mortis sa il castig. Am incetat demult lupta aceea penibila pentru egalitate. Barbatii si femeile sunt mult prea diferiti pentru a fi egali. Asa ca accept sa fiu cucerita, respectata, supusa si surprinsa, alintata. Si e atat de bine!“.

 

Adevaratul tabu intr-un cuplu sunt banii

Jacques-Antoine Malarewicz este psihiatru si psihoterapeut care lucreaza in special cu cuplurile, si care pune accent pe relatiile inconstiente ce intretin sexualitatea si banii.

 

Independenta financiara a femeilor le influenteaza sexualitatea?

Jacques-Antoine Malarewicz: Bineinteles! Exista, de altfel, chiar o complicitate istorica intre libertatea sexuala si aparitia femeilor pe piata muncii. Astfel, problemele de cuplu pot aparea cand femeia renunta la serviciu „din cauza“ copiilor. Sotul sau profita de acest fapt pentru a prelua puterea, ea are resentimente si incepe „greva sexuala“. Femeia nu mai are nici bani, nici dorinta.

 

Daca femeia aduce banii in casa, isi mai poate manifesta ea dorinta pentru un barbat „intretinut“?

J.A.M.: In acest caz, cel vizat este barbatul, care are sentimentul ca decade. Fie ca se afla in somaj ori are un job prost platit. El poate traversa perioade de impotenta sau lipsa a dorintei. Femeile sunt mai inteligente: ceea ce le intereseaza pe ele este calitatea relatiei cu barbatul, gradul de intimitate pe care il pastreaza cu el, oricare ar fi situatia sociala.

 

Ce poate fi tabu intr-un cuplu?

J.A.M.: Adevaratul subiect tabu intr-un cuplu sunt banii. Una dintre pacientele mele suferea de ani de zile de o incapacitate de lubrifiere vaginala. Nicio analiza medicala nu o putea explica. Demult, intr-o conversatie, ea a aflat ca sotul ei platea in continuare toate cheltuielile din casa fostei sotii, scoala copiilor si vacantele in care ei plecau cu mama lor. Practic, fosta sotie aproape ca nu contribuia deloc financiar. Pacienta s-a suparat teribil, nu a putut sa isi confrunte sotul, intrucat ar fi trebuit sa-si dezvaluie sursa, prin urmare furia nu a fost eliberata. Iar corpul sau vorbea acum in locul ei.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top