Now Reading
Cumpărăturile conștiente: cum putem deveni mai responsabili?

Cumpărăturile conștiente: cum putem deveni mai responsabili?

Revista Psychologies
cumpărăturile-conștiente-cum-putem-deveni-mai-responsabili2

Cumperi doar ceea ce ai nevoie, atunci când ai nevoie? Indiferent că faci cumpărături pentru alimente, haine sau gadgeturi, comercianții folosesc puterea de persuasiune psihologică pentru a influența deciziile cumpărătorilor.

O ofertă atrăgătoare îți poate aduce o stare de încântare temporară, iar acest lucru îngreunează luarea unei decizii de cumpărare raționale, astfel că nevoia de satisfacție instantanee este greu de ignorat.

Cercetările demonstrează faptul că achizițiile online ne oferă un impuls de dopamină, pentru că în timp ce așteptăm nerăbdători să sosească produsele comandate, avem tendința de a ne simți mai entuziasmați decât dacă am fi cumpărat lucrurile direct din magazin.

Însă, lucrurile nu se opresc aici. Când ne simțim anxioși, avem tendința de a crede că totul se află în afara puterii noastre de control. Însă, deoarece cumpărăturile ne permit să facem alegeri – la ce magazin să mergem sau dacă ne place sau nu un articol – ne oferă un sentiment de control personal și poate reduce suferința, transformând cumpărăturile într-o activitate mult mai semnificativă decât pentru ceilalți.

Cumpărăturile: un drum cu două sensuri

În timp ce achizițiile pot crește, fără îndoială, bunăstarea psihică a consumatorului, pot aduce și sentimente de rușine sau vinovăție, care la rândul lor pot produce anxietate, stres și depresie.

Cumpărăturile compulsive se caracterizează prin preocuparea excesivă sau controlul slab al impulsurilor la cumpărături și consecințe adverse, cum ar fi conflictele maritale sau problemele financiare. Studiile arată că aproximativ 6% din populația SUA are un comportament de cumpărare compulsiv, 80% dintre cumpărători compulsivi fiind femei.

De la teorie la practică. Cum poți face cumpărături responsabile?

Știai că până la 80%* dintre lucrurile cumpărate în sezonul reducerilor ajung la gunoi în mai puțin de un an?

Urmează perioada reducerilor, așa că este important să adoptăm un comportament sănătos cu privire la gestionarea finanțelor. Iată câteva practici care te pot ajuta să fii mai chibzuit:

Evaluează-ți situația financiară. Înainte de a te gândi măcar să cumperi, efectuează o evaluare sinceră a situației tale financiare. Îți permiți achiziția ținând cont de veniturile curente, datorii și alte cheltuieli?

Analizează piața produsului pe care vrei să îl achiziționezi. Poți găsi o ofertă neașteptată, așa că amână achiziția până cercetezi toate opțiunile și iei în considerare toate posibilitățile.

Începe să economisești. Desigur, cel mai bun lucru pe care l-ai putea face pentru a economisi bani este să eviți cheltuielile inutile. Fii responsabil cu banii tăi astăzi, pentru a-i putea cheltui mâine pe casa sau pe vehiculul tău visat.

În cele din urmă, cheia pentru a rezista cumpărăturilor și pentru a lua decizii sănătoase, stă în noi înșine. Este important să fim conștienți de ceea ce facem în timp ce facem cumpărături.

O altă strategie pe care o poți adopta este să reduci timpul petrecut în magazin, folosind în schimb o listă clară de cumpărături. În cele ce urmează, vei descoperi cum să îți schimbi lista de dorințe în lista lucrurilor de care chiar ai nevoie!

Ca să-ți fie mai ușor, Provident îți sare în ajutor cu un instrument special gândit pentru a reduce a-ți proteja bugetul familiei și pentru a-ți îndeplini acele visuri care chiar contează. Gândește-te la un obiect pe care vrei să-l cumperi și care e la reducere și trece-l prin Testul Chibzuinței.

testul-chibzuinței-provident

În calitate de consumatori, putem crea obiceiuri care contribuie pozitiv la mediul nostru, la inițiativele de impact social și la viața de zi cu zi. O mare parte din a deveni un cumpărător responsabil este conștientizarea modului în care obiceiurile noastre de cumpărare afectează lumea din jurul nostru. O alegere conștientă de a ne schimba obiceiurile de consum poate fi replicată și, în timp, poate genera schimbări semnificative.

Intră pe provident.ro și vezi și ce alternative ai pentru lucrurile pe care ți le dorești.

*University of Leeds (2019, 29 noiembrie), Most Black Friday purchases soon end up as waste. Disponibil la https://phys.org/news/2019-11-black-friday.html

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top