Now Reading
De ce ar trebui să citești cărți despre natură copilului tău

De ce ar trebui să citești cărți despre natură copilului tău

Revista Psychologies

Cărțile și materialele de lectură pot fi instrumente puternice în educația copiilor, indiferent dacă vorbim despre dezvoltarea lor personală sau despre abilitățile cognitive. Lectura poate stimula imaginația și creativitatea copiilor, încurajându-i să se implice în soluționarea problemelor contribuind în același timp la creșterea încrederii în propria persoană.

De asemenea, studii recente arată că noile generații sunt mai conștiente și mai preocupate de protejarea naturii, iar acest lucru va contribui cu siguranță la reducerea impactului propriu asupra mediului direct proporțional cu vârsta lor. În acest context, educația pentru mediu le oferă copiilor o înțelegere mai profundă a problemelor, cum ar fi poluarea aerului și apei, defrișarea pădurilor, pierderea biodiversității și schimbările climatice. Înțelegând aceste probleme, copiii devin mai conștienți de impactul lor asupra mediului și de importanța protejării și conservării acestuia.

Prin educația pentru mediu, copiii învață să devină responsabili față de mediul înconjurător și să respecte natura și viața sălbatică. Ei învață să aprecieze frumusețea și importanța ecosistemelor naturale și să își asume responsabilitatea pentru protejarea acestora pentru generațiile viitoare. Iată 3 motive pentru care ar trebui să ai în bibliotecă astfel de cărți.

Încurajarea acțiunii

Educația pentru mediu îi încurajează pe copii să devină activi în protejarea mediului și să ia măsuri pentru a reduce impactul lor asupra acestuia. Ei pot fi implicați în acțiuni de curățenie a mediului, plantare de arbori, reciclare și alte activități care promovează conservarea resurselor naturale. Iar astfel de acțiuni – cu impact imediat și vizibil – îi încurajează să extindă luarea de inițiativă și în alte aspecte ale vieții lor. Dacă nu știi de unde să începi, îți recomandăm cartea Secretul micilor grădinari (editura Didactica Publishing House), o carte extrem de simpatică și frumos ilustrată care îmbină partea de ficțiune cu cunoștințele non-ficțiune. Astfel, copiii se pot lăsa inspirați de personaje – la rândul lor copii – care amenajează o grădină secretă în mijlocul orașului, pe un teren aparent părăsit. Alături de poveste, ei află cum pot crea singuri o grădină acasă, fără săpare, înțeleg rolul viețuitoarelor din pământ sau al albinelor.

Îmbunătățirea gândirii critice și a rezolvării problemelor

Educația pentru mediu îi învață pe copii să gândească critic și să găsească soluții creative pentru problemele legate de mediu. Aceasta îi ajută să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor și să devină cetățeni activi și responsabili în societate. De exemplu: putem folosi bicicleta în locul mașinii? Ce facem când o specie este în pericol? Acționăm! Așa cum fac, de exemplu, Luca, Lili, Gabriel, Ada și Mihnea, micii eroi ai cărții Ziuaîn care am salvat planeta. Ei vorbesc pe limba micilor cititori despre ecologie, natură și despre aceste gesturi responsabile care fac bine planetei noastre. Prefață acestei cărți a fost semnată de Maxime Zucca, ornitolog, director al departamentului de protecție a naturii din Liga pentru Protecția Păsărilor din Franța (Ligue pour la Protection des Oiseaux – LPO). Alte cărți care antrenează gândirea critică și capacitatea de a rezolva problemele sunt Frige planeta și Respirus. În primul titlu, animalele sunt cele care găsesc soluții pentru o planetă din ce în ce mai caldă și mai greu de locuit – iar ilustrațiile cu siguranță îi vor fascina pe cititorii mici -, în timp ce al doilea titlu pune accent pe dezvoltarea empatiei. Astfel, Respirus – un pește care nu mai poate suporta apele murdare în care trăiește – decide să se mute pe uscat. Îi cresc picioare și reușește astfel să-și croiască drum prin jungla de asfalt. Dar nici aici nu este bine, așa că ajunge pe clădirile înalte, de unde decide să-și ia zborul pentru că nu mai poate suporta undele numeroaselor antene. Și tot așa până reușește să găsească o soluție ce-l va readuce acasă, în adâncul mărilor.

Trezește curiozitatea

Curiozitatea este adesea definită ca fiind dorința de a învăța și de a explora lucruri noi. Este forța care stă în spatele căutării noastre de cunoștințe, a setei noastre de înțelegere. Studii recente au legat curiozitatea de dopamină, concluzionând că aceasta este adesea motivată de plăcerea de a învăța ceva nou. Având în vedere cât de avid de cunoaștere este un copil, cărțile îl ajută să-și alimenteze această sete și să pună astfel bazele dezvoltării sale cognitive. Iar într-o lume în care ne dorim să ținem copii la distanță de ecrane – echilibrat, desigur – cărțile oferă informații corecte și accesibile despre problemele de mediu, îi inspiră pe copii să exploreze și să descopere natura și să dezvolte un simț al responsabilității față de lumea care ne înconjoară.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top