Now Reading
Masculin, feminin, androgin, incognito

Masculin, feminin, androgin, incognito

Avatar photo
masculin-feminin-androgin-incognito

Androginul este o figură arhetipală a competitudinii. Străvechiul mit al androginului ne spune că undeva în adâncul timpului ființa umană era completă, apoi jumătatea feminină și jumătatea masculină s-au despărțit în două singurătăți incomplete și se tot caută pentru a reface uniunea perfectă.

După cum arată C G Jung, alchimiștii de laborator și alchimiștii sufletului de pretutindeni știu că această unitate există virtual și cuantic în fiecare dintre noi. Un trup de femeie cuprinde și o părticică de suflet bărbătesc numit Animus, iar un trup de bărbat este animat de o Anima feminină mistică. Cât știm despre aceste jumătăți ale noastre și felul în care le integrăm, androginul nostru interior, ne va defini în profunzime sexualitatea și relațiile, iar progresul în această integrare este chiar progresul sufletului către integralitatea ființei, pe care același C G Jung o numește „sine“.

Cum are loc acest proces progresiv de conștientizare și integrare? Prin explorarea posibilităților existenței noastre – de exemplu prin provocări vestimentare. Florentina Giol ne propune un astfel de joc, prin colecția sa Incognito: prin deghizarea într-un costum unisex, corpul masculin și cel feminin își explorează personalitățile, iar sufletul feminin și cel masculin află despre sine și-și îmbrățișează corpurile.

Citește continuarea articolului în ediția de martie-aprilie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top