Now Reading
Ochii tai frumosi si pungile, cearcanele, ridurile nesuferite

Ochii tai frumosi si pungile, cearcanele, ridurile nesuferite

Avatar photo

Calculatorul, praful, lacrimile sau rasul din toata inima… Toate astea au repercusiuni asupra vederii si pielii din jurul ochilor. Reluam o discutie asupra sanatatii ochilor si factorilor de imbatranire a pielii fine din jurul lor, o tema de etern interes si actualitate cu conf. dr. Daciana Branisteanu.

Psychologies: De ce pielea din jurul ochilor este mai sensibila si necesita atentie speciala?

Daciana Branisteanu: Prin structura sa speciala, pielea din jurul ochilor este mai sensibila si mai expusa factorilor de mediu, ceea ce face ca primele semne de imbatranire sa apara in aceasta zona.

Ea este de patru ori mai subtire decat cea a obrajilor, avand doar 0,5 mm grosime. In plus, numarul glandelor sebacee este mult mai scazut decat in restul fetei, sebumul secretat de ele devenind ineficient in lupta permanenta impotriva imbatranirii acestei zone.

Fibrele de colagen si elastina de la acest nivel sunt foarte subtiri, fapt ce predispune la o aparitie prematura a ridurilor. Zona respectiva, fragila ca structura, este supusa permanent stresului mecanic: clipim in medie de 10.000 ori pe zi, iar mimica fetei este in continua schimbare.

Liniile de expresie, numite si „riduri temporare“, se formeaza in timpul contractiei muschilor fetei si dispar atunci cand muschii se relaxeaza. Toate aceste miscari succesive contribuie la manifestarea personalitatii fiecarui individ, reprezinta modul de exprimare a emotiilor.

Cu timpul, insa, aceste riduri pot deveni persistente, adica sunt vizibile si in repaus, cand musculatura fetei este relaxata. Toate cele sapte tipuri de emotii de baza oglindite pe fata noastra (frica, furia, fericirea, contemplarea, surpriza, dezgustul si tristetea) sunt produse de 43 de muschi faciali, care pot determina pana la 10.000 de tipuri de miscari faciale.

Comparativ cu muschii din orice parte a corpului, care au drept rol punerea in miscare a oaselor, muschii de la nivelul fetei construiesc mimica, prin mobilizarea pielii. O importanta deosebita in expresia fetei o are muschiul din jurul ochilor.

Cand acest muschi se contracta (spre exemplu, atunci cand zambim), pielea se aduna in falduri, ducand la aparitia ridurilor – asa-numita „laba gastei“. Ridurile de expresie apar si la persoane de 20 de ani, mai ales daca au pielea uscata, sensibila sau inadecvat ingrijita. Pielea pierde din elasticitate, devine mai rigida, iar pe suprafata ei ridurile devin vizibile.

Contractiile musculare, repetate zilnic, forteaza pielea sa se plieze pe aceleasi structuri, formand falduri, schita viitoarelor riduri permanente. Astfel, ridurile permanente au obligatoriu o componenta mecanica, poate cea mai importanta. Cu cat avem o mimica mai relaxata, fara expresii extreme (furie sau ras „cu gura pana la urechi“), cu atat suntem mai protejati de ridurile permanente.

Imbatranirea pielii este un proces foarte lent, care debuteaza uneori foarte devreme. Factori individuali si de mediu concura la accelerarea acestui proces natural. Rolul primordial este detinut de factorul genetic. Pentru a sti cum vom imbatrani, este bine sa aruncam o privire la mama sau la bunica noastra.

Intelepciunea populara a fost demonstrata ulterior de date stiintifice. Pe langa asta, fiecare individ are inscris in codul sau genetic modalitatea personala de imbatranire a pielii, ca o amprenta a ridurilor (wrinkleprint), la fel de unica precum amprenta digitala. Mark Twain spunea ca „ridurile ar trebui sa indice locul unde au fost zambete“.

Factori de mediu ca poluarea, temperaturile extreme, aerul uscat, curentii de aer rece si regimul de viata (fumatul, dietele deficitare, somnul insuficient) au un impact direct asupra aparitiei ridurilor, precum si a cearcanelor. Foto-imbatranirea, indusa de expunerea intempestiva si fara fotoprotectie la razele ultraviolete, nu este o cauza, ci doar un accelerator al procesului de formare a ridurilor, mai ales atunci cand se combina cu un stres mecanic repetat. Studii recente demonstreaza ca formarea ridurilor vizibile este precedata cu aproximativ 20 de ani, de pierderea elasticitatii pielii.

 

Cearcanele au legatura cu starea de sanatate?

D. B.: Dupa riduri, cearcanele sunt cele mai frecvente nemultumiri ale pacientilor de varste diferite: copii, femei sau barbati. Pielea din jurul ochilor este foarte subtire si, cu trecerea timpului, venele de la acest nivel devin mai evidente, ca o consecinta a afectarii microcirculatiei locale.

Cearcanele, situate initial in coltul intern al ochilor, se pot extinde ulterior in linii curbe sub toata pleoapa inferioara. Pielea isi pierde elasticitatea, se retrage si se invineteste sau se pigmenteaza, iar marginea osoasa a orbitei devine vizibila. In aparitia cearcanelor intervine si o componenta ereditara. Persoanele care nu au suf icienta grasime la nivelul pometilor sau au pometi bine conturati, sunt predispuse la aparitia cearcanelor odata cu inaintarea in varsta.

Multi oameni au cearcane pentru ca au mostenit o structura fina a pielii, care face usor vizibile vasele sangvine subiacente. In plus, imbatranirea si expunerea la soare subtiaza, si ele, pielea si fac ca aceasta problema sa devina si mai evidenta. Mai exista si alte afectiuni ale pielii care determina inflamatie cronica locala, precum dermatita atopica sau eczema. In timp, are loc activarea celulelor producatoare de pigment melanic si aparitia aspectului pigmentar inestetic al zonei infraorbitare.

Lipsa somnului este tradata de aspectul tern si palid al pielii, care face mai vizibile vasele sangvine din jurul ochilor. La fel se intampla in timpul menstruatiei si in sarcina, dar in aceste situatii particulare la aparitia cearcanelor concura si modificarile hormonale. O alta cauza – din pacate imposibil de combatut – este structura osoasa particulara. Ochii infundati in orbite creeaza o umbra, care, la persoanele cu piele deschisa la culoare, este si mai evidenta.

 

Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, editia noiembrie 2013.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top