Now Reading
Palace Hotel Govora: o experienţă Belle Epoque la două ore și jumătate de București

Palace Hotel Govora: o experienţă Belle Epoque la două ore și jumătate de București

Avatar photo
palace-hotel-govora-o-experienţă-belle-epoque-la-două-ore-și-jumătate-de-bucurești

Creată după un concept urbanistic unic în România, în mijlocul unui parc natural de o frumusețe tulburătoare, conceput special pentru a fi o cură de pădure, stațiunea Govora are efecte binefăcătoare bine documentate asupra aparatului respirator și locomotor și este locul ideal pentru un sejur profilactic pentru imunitate

Dacă în vacanța care urmează vrei să scurtcircuitezi Valea Prahovei și să vezi altceva, setează navigatorul spre Govora, județul Vâlcea. Vei avea prilejul să retrăiești atmosfera Belle Epoque, acea blândețe a existenței în care natura și arhitectura flatează simțul estetic uman, contribuind la vindecare și profilaxie. Toți membrii familiei, de toate vârstele, sunt bineveniți în inima stațiunii, unde veghează surprinzătorul Hotel Palace. Veți fi cu toții uimiți de frumusețe, veți fotografia, veți instagrama, vă veți bucura de SPA, plimbări, tratament și/sau călătorii pline de descoperiri în împrejurimi.

Govora este un fenomen unic la noi: un peisaj și un complex arhitectural puse în scenă și orchestrate după un concept creat de mintea umană. În 1881, la urechile guvernului Brătianu ajunge zvonul că un țăran din cătunul Prajila a găsit apă „care arde foarte bine în lampă şi fără miros nesuferit”. Forajul a adus dezamăgire amatorilor de petrol lampant, dar a stârnit interesul medicilor. Medicul militar Popescu Zorileanu a descins în zonă și a descoperit izvoare cu compoziții chimice diferite, toate promițătoare pentru sănătate. Observând că propriul reumatism se ameliorase după băile la Govora, a chemat soldați, veterani și o echipă întreagă de medici militari care au constatat, în plus, și efectele  pozitive pe care le are asupra sistemului respirator întregul ambient de aici.

Curentul igienist era la mare modă în epocă iar guvernul de atunci dorea ca românii cu dare de mână să-și cheltuiască banii la băi în România și nu aiurea, prin Europa. Cu bani guvernamentali au început lucrările de construcție a stațiunii, de la zero, deoarece în zona amintită nu era altceva decât o vâlcea și un deal superb împădurit. Mai întâi a fost amenajat dealul cu izvoarele, apoi a fost construit pavilionul de tratament și băi și apoi hotelul Palace, pentru a adăposti beneficiarii băilor. Construit între 1911 și 1914, arhitectura sa îmbină armonios stilul rococo, baroc, clasic, renascentist cu elemente decorative ale stilului popular românesc. Amplasamentul clădirii și dispunerea încăperilor au fost astfel gândite încât fiecare cameră beneficia timp de cel puțin 2 ore zilnic de iluminatul direct al soarelui.

Pe urmă a apărut și Cazinoul, și apoi de jur împrejur a crescut stațiunea, cu vile de cazare și vilele medicilor care activau la pavilionul de băi. A fost pus astfel în practică un concent urbanistic foarte avangardist al vremii: orașul-grădină, construit pentru a se insera armonic în natura locului. Este un concept la fel de actual și în zilele noastre: orașul creat pentru om, dintr-un respect reverențios pentru natură.

Hotel Palace, complet și exemplar renovat și modernizat între 2009 și 2013, are acum o bază generoasă de tratament, la care se adaugă o zonă SPA cochetă, unde poți petrece un weekend de răsfăț fără să îți dai seama literalmente cum trece timpul: ai parte de piscine și masaj, de răsfățul saunelor și hamanului, de ineditul criosaunei sau saunei cu ierburi (herbal spa este singurul sistem de sauna caldă care permite respirația liberă).

Oaspeți fideli ai bazei de tratament sunt cei care știu că trebuie să conviețuiască cu diverse forme de reumatism, dar mai știu și că o cură la Govora îi repune în formă pentru tot anul. Sunt și cei care au beneficiat în copilărie de aerosolii binefăcători care le-au alinat astmul și alergiile – aceștia vin, acum profilactic, împreună cu copiii lor. Specialiştii bazei de tratament de la Hotel Palace Băile Govora au iniţiat și un program complex pentru recuperarea celor care au avut infecţii COVID-19 şi au rămas cu dificultăţi de respiraţie.

Govora este una dintre cele mai bogate stațiuni în ape iodurate și bromurate din Europa. Este singura stațiune din țară cu aer echilibrat ionizat: se consideră că paritatea ionilor pozitivi cu cei negativi asigură mediul cel mai favorabil pentru organismul uman. De asemenea, este singura stațiune din țară care oferă ape minerale cu o compoziție chimică diferențiată: ape sărate iodurate, bromurate, sulfuroase foarte concentrate, ape hipotone, sulfuroase, bicarbonate, sodice, calcice și magneziene.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top