Now Reading
Prietene pe viata

Prietene pe viata

Revista Psychologies

Prietenia intre femei e sinonima cu solidaritatea: intre ele, femeile au curaj sa fie ele insele si isi unesc fortele in fata dificultatilor.

anchete, prieteneDe la prima jucarie oferita la gradinita pana la cafeluta cu taclale, prietenia intre femei are fundatii solide si traseu lung. Uneori, de o viata. Intre ele, fetele rad de tot si de nimic, redevin copii, se consoleaza pentru micile neplaceri sau marile nefericiri, vorbesc despre iubiti, recreeaza lumea.

Debuturi promitatoare
La 16 ani, Mariela era cea mai grozava eleva din clasa ei. Dar suferea de miopie, abia reusind sa distinga marginea cosului de baschet. Cristinei i-a venit ideea de a agata de cos fulare. Au devenit nedespartite. O prietenie care dureaza de peste 30 de ani. Catrinel si Cecilia au devenit prietene in ziua in care aceasta i-a smuls prietenului ei ochelarii si i-a calcat in picioare pentru ca o insultase in public pe amica ei. Se petrecea acum 18 ani. Sociologii spun ca la 20 de ani numarul relatiitor de prietenie atinge apogeul.

Apoi curba coboara – intrarea in viata profesionala le acapareza pe femei – si se stabilizeaza in jurul varstei de 30 de ani. Apoi coboara din nou pana pe la 40 de ani, perioada in care femeile se concentreaza mai mult pe cuplu si educatia copiilor. Curba are o noua tendinta ascendenta in jurul varstei de 50 de ani. Atunci cand femeile trec la „lucruri serioase“, prietenia sufera. Chiar daca ele isi promit contrariul: „Mi-am prevenit sotul: nici nu se punea problema sa renunt la prietenele mele!“, povesteste Cecilia. El a acceptat.

Dar nu si ceilalti, sotii prietenelor. „Libertatea“ de a pastra micile ritualuri feminine exista doar in cuplurile ajunse la o anumita maturitate.

Citeste continuarea in revista Psychologies aprilie..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top