Now Reading
Qi: energia este in noi

Qi: energia este in noi

Revista Psychologies

Qi, energie, minte si corp, armonie
Stres, boli, depresie… Pentru medicii chinezi, sanatatea – fizica si mentala – depinde de suflul vital numit “qi” si de buna lui circulatie. Cum se poate pastra aceasta? Prin acupunctura, masaj, qi gong sau o alimentatie echilibrata, in functie de anotimp.

Te-ai gandit vreodata daca este acelasi lucru sa mananci rosii vara sau iarna? Probabil ca nu anotimpul este cel care dictea­za meniul tau zilnic, dar pentru medicii chinezi, a alege alimentul sau ac­­tivitatea fizica potrivita la momentul po­trivit este fundamental pentru sa­na­ta­te. Caci, pentru ei, totul se rezuma la un singur cuvant: „qi” – energia considerata fundamentul vietii.

Cum ar putea fi descris qi? Imagineaza-ti universul inainte de bing-bang: o bula de energie microscopica si infinita, materiala si imateriala, un concentrat al vietii care poarta in el nucleul oricarui lucru trecut si viitor. Pe scurt, o „energie primordiala”, un „suflu de viata” prezent pretutindeni, atat in fiinte, cat si in lucruri. In China, aceasta notiune este atat de importanta, incat atunci cand o bicicleta este stricata, se spune ca qi-ul bicicletei a murit.

Ideea generala ar fi ca toate functiile fiziologice depind de circulatie. Daca aceasta este fluida si armonioasa, inseamna ca sanatatea – fizica si morala – este buna. In schimb, daca este blocata si dezechilibrata, consecintele sunt stresul, bolile si depresia.

Yin si yang: gaseste-ti echilibrul

Qi se manifesta mai intai sub forma a doua for­te complementare si opuse, faimoasele „yin” si „yang”: feminin (sumbru, frig, pro­fun­zime, interior, gol) si masculin (lumina, cal­dura, vara, exterior, plin). Unul nu func­tio­neaza niciodata fara celalalt si fiecare con­tine in el esenta celuilalt. Astfel, fiecare om, oricat de puternic ar fi, are intotdeauna o parte feminina, asa cum fiecare femeie are par­tea sa masculina. Pentru un medic chinez, daca o femeie este sterila, este pen­tru ca ea este „yin-yin” si ii lipseste par­tea de yang care sa-i permita sa dea viata.

Pentru ca circulatia qi sa fie armonioasa, trebuie, asadar, sa incepi prin a gasi in inte­riorul tau echilibrul acestor doua forte comple­mentare. Deblocheaza energia cu ajutorul acelor Conform principiilor medicinei chineze, atunci cand qi este blocat, tratamentul cu acupunctura il poate ajuta sa se deblocheze. Punand ace pe punctele specifice, acupunctorul va armoniza fluxul lui qi, ca si echilibrul yin-yang. Acolo unde exista blocaje, se instaleaza durerea si, pentru a intelege mai bine, poti face experienta chiar tu.

Apasa cu un deget pe orice punct al bratului. Daca nu simti nimic, atunci totul este in regula; daca insa, continuand sa apesi, incepi sa te simti rau, inseamna ca undeva energia se blocheaza. Acela este un punct de acupunctura. O alta tehnica adesea folosita pentru deblocarea energiei vitale este moxibustia. Acupunctorul asaza un mic con de pelin pe o bucata fina de ghimbir proaspat, in locul unui punct „rece” de acupunctura. Odata aprinsa, moxa produce caldura care imprastie yin-ul (rece) si tonifica yang-ul (cald).

Citeste continuarea in revista Psychologies editia iulie/august.
.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top