Now Reading
Terapia prin Yoga

Terapia prin Yoga

anca-elena-amariei
terapia-prin-yoga

Terapia prin yoga este o formă de terapie somatică sau, cum îmi mai place să o numesc, terapie prin mișcare intuitivă și respirație conștientă.

Premisa de la care pornesc este aceea că este nevoie să restabilim legătura dintre minte, corp & respirație. Astfel, creștem capacitatea de a ne îmbunătăți sănătatea în ansamblu. Această formă de terapie:

  • Presupune folosirea tehnicilor din yoga (mișcare intuitivă, respirație conștientă, relaxări ghidate, lucrul cu sunete, afirmații și setare de intenții) pentru echilibrarea sistemului nervos simpatic (răspunsul la stres) și parasimpatic (răspunsul la relaxare)
  • Acționează în jurul problemei pe care beneficiarul o semnalează
  • Nu este o promisiune pentru vindecări miraculoase, ci, pe termen lung, îl ajută pe beneficiar să înțeleagă mai bine cum funcționează ansamblul minte-corp și să îl mențină în echilibru
  • Este o formă de terapie care funcționează în regim privat sau semi-privat, pentru că presupune cunoașterea individului în ansamblu.

Pilonii terapiei prin yoga care determină abordarea terapeutică

Filosofia orientală consideră că suntem alcătuiți din 5 învelișuri (koshas), iar acestea sunt și cele care influențează practica în cadrul sesiunilor de terapie prin yoga.

  1. Corpul și manifestările sale fizice
  2. Mintea și manifestările sale emoționale
  3. Energia, evaluată prin trei indicatori: calitatea somnului, a respirației și a digestiei
  4. Intelectul, constituit din valori, principii de viață, convingeri
  5. Spiritul, definit de universul nostru interior, de relația cu aspectele subtile ale vieții noastre

O versiune simplificată a acestui model, pe care o folosesc adesea în sesiunile mele, presupune evaluarea beneficiarului din perspectiva sănătății sale fizice, mentale și relaționale. Am nevoie să știu despre toate aceste trei aspecte pentru a-mi da seama cu ce tip de practică poate rezona omul din fața mea.

Citește articolul integral în ediția de aprilie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top