Now Reading
Părinte de campion

Părinte de campion

părinte-de-campion

A fi părinte este în sine o provocare: nici un copil nu vine cu un manual! A fi părinte de campion este cu atât mai mult. Una dintre aceste provocări poate fi comunicarea părinte – copil.

Scriam cu ceva timp în urmă despre sistemul de sprijin creat în jurul unui campion ca un adevărat ecosistem. Unul dintre pionii importanți în ecosistem este părintele. Copilul înțelege rapid dacă părintele îi este sau nu de ajutor pe drumul către acel obiectiv nevăzut din inima sa. Și în momentul în care simte că părintele nu e dedicat 100% obiectivului său, locul părintelui este luat de altcineva din ecosistem, cel mai adesea de către antrenor. Iar acest lucru se  poate întâmpla în urma comunicării defectuoase. Alegerea cuvintelor în comunicarea cu copiii, viitorii campioni, mai ales când subiectul este performanța sportivă (competiții, antrenamente) este un factor cheie în obținerea acestor condiții!

Un campion are nevoie de informație

Această „foame” de informație a oricărui campion este satisfăcută primar, prin învățare și secundar, prin feedback. Prin învățare reușește mereu să fie la curent cu tot ce este necesar pentru obținerea performanței, iar prin feedback reușește să știe când nu mai este în zona de performanță, cât și unde să facă anumite corecții și dacă aceste corecții au efectul dorit!

Părintele, ca parte esențială a ecosistemului, poate influența foarte mult performanța copilului, atât în bine, cât și în rău. Când vine vorba de motivarea unui campion în devenire, orice ezitare, orice mostră de neîncredere poate dărâma tot ce s-a clădit. De ce? Pentru că încrederea în sine a copilului se clădește pe validarea și întărirea oferită de părinte.

Citește articolul integral în ediția de aprilie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top