Now Reading
Ce e endometrioza și cum se tratează

Ce e endometrioza și cum se tratează

Avatar photo

Sângerări abundente și dureri infernale, infertilitate și chin. Aceasta este, pe scurt, definiția populară a endometriozei, o suferință feminină despre care se vorbește prea puțin. Dar endometrioza trebuie explicată și consecințele sale trebuie înțelese. Asta încercăm să facem în rândurile următoare, alături de medicul ginecolog Andrei Cucu.

 

Ce este endometrioza?

Dr. Andrei Cucu: Endometrioza este o maladie cronică, recidivantă, ce afectează aproximativ una din zece femei aflate la vârsta reproductivă.

Interiorul uterului este căptușit de o mucoasă specială, numită „endometru“, care, sub influența hormonală, se pregătește în fiecare lună pentru o sarcină, însă dacă aceasta nu are loc, mucoasa se descuamează și se elimină, apărând astfel menstruația.

Citește și:

Greață, ulcer, nod în gât, gastrită? Somatizarea sau ce mesaje îți transmite corpul tău

Ești matinală sau nocturnă? Cum îți afectează memoria ceasul intern

În cazul femeilor cu endometrioză, aceste celule descuamate migrează, prin intermediul trompelor uterine, în interiorul cavității abdominale, și în jurul uterului se dezvoltă un țesut asemănător celui endometrial, iritând organele din jur și formând cicatrici fibroase sau chisturi la nivelul ovarului.

Endometrioza se localizează, cel mai frecvent, la nivelul ovarelor, ligamentelor ce susțin uterul, trompelor uterine, la suprafața exterioară a uterului, dar poate să se dezvolte și la nivelul intestinului, vezicii urinare și, mai rar, chiar și pulmonar.

Este o afecțiune care se manifestă diferit de la o femeie la alta și este frecvent diagnosticată la cele între 25 și 40 de ani, care au dureri intense în abdomenul inferior sau suferă de infertilitate. S-a constatat că între 30 și 40% dintre femeile cu endometrioză sunt infertile.

 

Despre ce simptome discutăm?

Dr. A.C.: Simptomele apar în funcție de localizarea endometriozei și pot fi cronice sau periodice, intensitatea lor nefiind în concordanță cu extinderea și gravitatea leziunilor.

Principalele simptome ale endometriozei sunt: durerea ce apare în timpul menstruației (dismenoree), al contactului sexual (dispareunie), dureri la defecație (mai ales în timpul menstruației), la urinare (disurie), dureri lombare, abdominale (periombilicale), dureri pelvine sau abdominale ce pot iradia spre gambă.

Durerea de origine ginecologică este simptomul cel mai frecvent al endometriozei și, cu toate acestea, în medie, sunt necesari  aproximativ șase ani pentru a pune acest diagnostic în cazul femeilor cu dismenoree severă.

Durerea din endometrioză este o durere invalidantă, care induce o incapacitate totală sau parțială pentru câteva zile și care, în cazurile severe, necesită medicație antialgică puternică.

Aceasta poate fi continuă sau intermitentă, în funcție de localizarea leziunilor și aderențelor date de endometrioză, și se manifestă mai acut în timpul ovulației și al menstruației.

Endometrioza poate însemna incapacitatea de a avea o viață familială, profesională sau intimă normală, fie pentru câteva zile pe lună, fie pentru o perioadă îndelungată.

Pentru o parte a pacientelor, endometrioza se poate manifesta prin imposibilitatea de a face efort fizic, de a căra cumpărăturile sau de a sta pe scaun.

Durerea în endometrioză poate fi îndeajuns de severă încât să ducă la pierderea cunoștinței sau la vărsături.

În aceste cazuri, pacientelor le este imposibil să stea într-o anumită poziție timp îndelungat, iar schimbarea acesteia nu duce la ameliorarea simptomelor.

Cu timpul, din cauza durerilor cronice, pot să apară manifestări psihice, pacientele fiind dispuse să încerce orice ca să scape de durere.

Durerea poate fi însoțită și de semne mai puțin specifice, cum ar fi: senzație de rău general, dureri abdominale difuze, senzație de plenitudine abdominală, lipsa energiei, oboseală cronică, sânge în scaun sau în urină.

Endometrioza duce la infertilitate, din cauza aderențelor care apar la nivelul ovarelor și trompelor, dar, în momentul în care apare o sarcină, aceasta nu este influențată de endometrioză, din contră, după sarcină, o parte din simptomele endometriozei pot să dispară ori să scadă în intensitate.

Diagnosticul este întârziat în endometrioză din cauza lipsei unui test specific pentru aceasta și din cauza lipsei de specificitate a simptomelor, care sunt comune cu cele ale altor afecțiuni.

Singura metodă de diagnostic este vizualizarea leziunilor endometriozice în urma unei intervenții chirurgicale, cu această ocazie stabilindu-se și gradul: ușor, mediu sau sever.

Nu există concordanță între gradul endometriozei și severitatea simptomelor, existând paciente cu simptomatologie severă și leziuni endometriozice minore sau invers.

 

Cum se tratează?

Dr. A.C.: Există mai multe metode de tratament al endometriozei și acestea sunt personalizate în funcție de simptome și de dorința femeii de a rămâne însărcinată.

Tratamentul medicamentos poate să includă antialgice, anticoncepționale sau alte tratamente hormonale (indicate însă pe perioade scurte, din cauza efectelor secundare ce pot să apară).

În unele cazuri, se indică intervenția chirurgicală, care se poate efectua laparoscopic, minim invaziv, sau deschis, când leziunile sunt prea extinse pentru a putea fi rezolvate laparoscopic.

 

Dr. Andrei Cucu este medic specialist în obstetrică-ginecologie, pasionat de tehnicile operatorii minim invazive: laparoscopie și histeroscopie, tel.: 0745.087.871, www.drcucu.ro, https://www.facebook.com/DrAndreiCucu

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top