Now Reading
Dependenta de alcool – pasi spre vindecare

Dependenta de alcool – pasi spre vindecare

Dependenta de alcool ne afecteaza sanatatea fizica si psihica, relatiile cu cei din jur. Iata ce putem face pentru a depasi aceasta adictie.

 

Acceptarea problemei

Primul pas in tratarea acestei dependente este ca persoana in cauza sa accepte ca are o problema. Negarea faptului ca aceasta adictie iti afecteaza atat viata personala cat si cea sociala, nu este un lucru bun.

Ca orice dependenta, si aceasta mult efort de vointa sustinut pentru a putea fi depasita. Dar primul pas pe care il poti face este sa recunosti, in primul rand fata de tine, ca nu iti traiesti viata pe care o doresti.

Totodata, poate este momentul sa te confrunti cu problemele reale si sa nu mai incerci sa fugi de ele. Deseori, consumul de alcool devine o rutina prin care ne indepartam de ceea ce ne framanta cu adevarat. Iar fuga, nu este niciodata o solutie, intrucat problemele nu au obiceiul de a se rezolva de la sine atunci cand sunt ignorate.

O alta categorie a consumatorilor de alcool sunt consumatorii sociali, cei care prin natura relatiilor de serviciu sau a anturajului, au obiceiul de a consuma in mod regulat.

Nu este necesar sa bea excesiv constant, ci este suficient sa o faca aproape zilnic, pentru a deveni o problema. Dincolo de problemele de sanatate cauzate de acest consum, treptat apar si alte complicatii, precum si nevoia sau obiceiul de a consuma tot mai mult.

In ambele cazuri, situatia se poate indrepta prin vointa si decizie proprie. Asemeni renuntatului la fumat, nu trebuie decat sa te hotarasti ca iti doresti aceasta schimbare, in primul rand pentru binele tau.

Bineinteles, in functie de intensitatea dependentei, poti apela la ajutor specializat, mai ales daca iti este dificil sa controlezi tu schimbarea.

 

Cura de dezintoxicare

Atunci cand vorbim despre o problema majora, atunci internarea intr-un centru de reabilitare este solutia cea mai potrivita. Cu siguranta te va ajuta si terapia cu un psiholog, fie in sesiuni individuale fie intr-unele de grup, in care vei simti ca nu esti singur in aceasta lupta.

Deseori, dependenta de alcool vine insotita de un stigmat, greu de suportat si depasit si, deseori, motiv pentru a continua cu dependenta.

Sentimentul de marginalizare, de izolare sociala, de judecata din partea celor din jur, intareste nevoia consumului de alcool, sub forma de revolta.

Dependenta se instaleaza oricum pe un psihic fragil, o nesiguranta de sine, deseori si o stima de sine scazuta. Cu atat mai mult, adaugarea confirmarilor lipsei de valoare, nu va face decat sa intareasca anumite credinte deja negative.

Prin urmare, restabilirea echilibrului psihic si emotional este primul pas. Dobandirea sigurantei de sine, a vointei si fortei personale, sunt catalizatorii schimbarii acestui comportament.

Asadar, nu ezita sa apelezi la un specialist si sa ceri ajutor. Sprijinul specializat, te va ajuta sa treci si prin perioadele de sevraj, cand poate fi cazul sa ai nevoie de internare sau supraveghere medicala. Toate aceste demersuri sunt pentru binele tau, dar si al celor din jurul tau.

 

Necesitatea psihoterapiei

Programele de recuperare pot dura de la 30 de zile pana la sase saptamani, dupa care pacientul va reveni la viata lui normala. Fireste ca tentatia pentru alcool inca exista, dar si in acest moment al tratamentului poti apela la specialisti.

Scopul sesiunilor de terapie este acela de a te ajuta sa gasesti in tine forta pentru a renunta la tentatii. Mai mult, pot exista recaderi.

Uneori sunt firesti, momente de slabiciune, pe care trebuie sa le accepti ca atare, fara a desconsidera progresul pe care l-ai facut.

O recadere poate fi vazuta ca un semnal ca nu vrei sa revii la vechile obiceiuri si ca poti continua pe drumul vindecarii, chiar daca ai facut un pas inapoi.

Nu renunta la sprijinul unui terapeut, nici dupa incheierea programului stabilit impreuna cu acesta. Apeleaza la el de cate ori simti nevoia de sprijin si nu te gandi ca pe urma psihoterapiei ajungi un om perfect. Cu totii facem greseli si cu totii avem nevoie de sprijin si intelegere.

In strategia de vindecare, un rol important il joaca aprecierea succeselor pe care le obtii, oricat de mici ar fi ele. Fiecare reusita are darul de a-ti intari motivatia si a te ajuta sa continui demersurile tale.

Mai mult, permite-le celor din jur, celor apropiati, sa iti ofere feed-back si sa iti ofere incurajari si sustinerea lor.

Nu uita ca cei din jur sunt la randul lor afectati de dependenta ta, iar suferinta lor vine din sentimentele pozitive pe care le au pentru tine si dorinta de a te vedea vindecat.

Cu siguranta ei iti vor oferi un sprijin necesar si intelegere. Daca este nevoie, poti opta pentru anumite sedinte de terapie si impreuna cu persoanele semnificative din viata ta, atunci cand esti pregatit pentru acest lucru si in acord cu terapeutul tau.

 

Procesul de vindecare

Depasirea dependentei de alcool ajuta o persoana sa isi revada si redreseze si alte probleme. Incepand cu suferintele psihice sau emotionale care au produs fuga si negarea concretizate in etilism si continuand cu sanatatea fizica, cu toate vor inregistra ameliorari.

Psihic, insasi puterea de a invinge o dependenta te va ajuta sa intelegi ca esti capabil sa faci fata si altor probleme din viata ta, care poate acum nu vor mai parea insurmontabile.

Prima persoana careia trebuie sa ii demonstrezi vointa si siguranta de sine esti tu. In plus, consumul de alcool atrage dupa sine si alte afectiuni fizice, precum hipertensiune, diabet, boli de inima sau ale ficatului. Toate acestea pot fi adresate corespunzator si remediate, odata ce inceteaza agresiunea care le-a provocat.

In egala masura, ariile vietii tale, cu siguranta afectate de aceasta adictie, isi pot relua cursul normal. Vorbim aici despre relatiile de munca, cele de familie sau de prietenie.

Iar daca tocmai acestea din urma au reprezentat o panta abrupta catre aceasta problema, schimbarea anturajului este un pas intelept. Cu siguranta iti poti revedea prietenii, dar numai atunci cand esti pregatit, stabil si evitand tipul de iesiri ce pot provoca recaderi.

Bineinteles, vindecarea este anevoioasa si, deseori, poti simti nevoia de a abandona, poti trai sentimentul inutilitatii eforturilor tale sau te poti lasa coplesit. Dar este important sa iti repeti ca depinde de tine si sa te responsabilizezi in acest demers.

Schimbarile, indiferent de natura lor, se produc in timp, cu vointa, rabdare si perseverenta. Conteaza sa ai in minte in permanenta scopul tau final si sa accepti tot ajutorul care ti se ofera pentru a-l atinge.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top