Now Reading
Artroscopia de genunchi îți salvează genunchiul. Nu lăsa pandemia să-ți agraveze sănătatea!

Artroscopia de genunchi îți salvează genunchiul. Nu lăsa pandemia să-ți agraveze sănătatea!

Revista Psychologies
artroscopia-de-genunchi-îți-salvează-genunchiul-nu-lăsa-pandemia-să-ți-agraveze-sănătatea

Genunchii noștri sunt elementul principal al mobilităţii, iar sănătatea acestora trebuie să ne preocupe la fel de mult ca și celelalte membre sau organe interne, iar dacă ești o persoană sportivă, cu atât mai mult!

Un simplu disconfort sau durere la nivelul genunchiului, la anumite activităţi, pot ascunde o problemă care trebuie investigată rapid de către un medic ortoped, pentru a stabili cauza și pentru a trata afecțiunea de care suferi. Astfel că, în cazul în care, la un examen clinic sau de tip RMN, ți se pune diagnosticul de leziune la nivelul articulației genunchiului, musai să tratezi la timp. Și dacă amâni o intervenție chirurgicală atunci când este indicată, chiar și din cauza pandemiei, află că, odată instalată problema, cu greu și anevoios, mai târziu, o mai poți trata, iar genunchiul va rămâne întotdeauna un genunchi dureros. Asta din cauza leziuniilor de cartilaj care apar din în urma unei leziuni de mensic neglijate.

Artroscopia de genunchi este metoda minim-invazivă și sigură care îți rezolvă, în doar câteva minute, problemele genunchiului. Cum, îți explică detaliat Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

„Foarte mulți pacienți, în această perioadă, au tendința de a-și amâna rezolvarea problemelor  de sănătate, lăsând pe ‘viitor’ acest aspect. Însă, ceea ce nu au în vedere, este faptul că, în primul rând, odată instalată durerea și prescris tratamentul chirurgical, este imperios necesar să urmeze indicația medicală. În al doilea rând, netratând, la timp, afecțiunea de care suferă, foarte greu se mai poate ‘repara’ leziunea respectivă. Cu cât trece timpul mai mult, cu atât șansele de recuperare 100%, după intervenția artroscopică, scad. În cazul leziunilor de menisc, operația durează doar câteva minute (15-20 minute), în condiții de maximă siguranță pentru pacient. Artroscopia de genunchi, cu anestezie locală, rahidiană sau totală, este o metodă sigură și corectă, prin care salvăm genunchiul de la intervenții mari și recuperăm foarte repede. Avantajele acestui tip de intervenție o reprezintă și perioada de recuperare mult mai rapidă decât în cazul oricărei alte operații. Practic, pacientul poate călca pe piciorul operat imediat după ce a ieșit din sala de operație si a trecut efectul anesteziei.”

Timpul de recuperare este de 14-21 zile, timp în care pacientul efectuează diferite exerciții de întărire musculară și creștere a mobilității articulare. Este important de știut că nu toate leziunile de menisc necesită intervenție chirurgicală, ci doar anumite leziuni ale meniscului se tratează artroscopic. Astfel că, leziunile de grad 1-2 în zonele vascularizate au șanse mari de vindecare cu un tratament nechirurgical, folosind infiltrații intra-articulare cu PRP (plasmă îmbogațită cu trombocite) care ajuta la regenerare, evitând astfel tratamentul chirurgical.

De aceea, este foarte important să apelăm la un medic ortoped, de la primele semne de disconfort sau durere la nivelul genunchiului.

Tot artroscopic, se pot trata și leziuniile de cartilaj, ligamente, luxație recidivantă de rotulă și alte probleme ale genunchiului, fără a fi nevoie să apelăm la incizii marii sau metode clasice de tratament.

În fiecare an, se efectuează peste 20.000 de artroscopii pentru diferite afecțiuni, însă doar 15% din pacienți ajung la medic la primele semne, iar ceilalți ajung în cazuri avansate și neglijate timp minim de 6-24 luni.

Experiența medicului operator și folosirea unui aparat performant asigură un rezultat rapid și o recuperare de succes. 90% dintre pacienții care nu au muncă fizică se pot întoarce în doar câteva zile, după intervenție, la locul de muncă și să-și efectueze activitățile zilnice normale care nu-i suprasolicită. Prețul unei artroscopii variază între 4500-6000 RON, în funcţie de patologia tratată la un spital privat.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top