Now Reading
Cand soarele iti reda stima de sine

Cand soarele iti reda stima de sine

Revista Psychologies

Unul dintre cele mai spontane complimente este „Ce bine arati!“. Sunt atatea semne exterioare care arata pacea interioara: seninatatea din spatele unui ten bronzat, o piele luminoasa, o privire vie si odihnita. Iar la un astfel de compliment, raspunzi cu un zambet modest, la limita simularii scuzelor, ca si cum te-ai teme sa nu se transforme in invidie si gelozie. Caci o mina buna afiseaza placerea de a trai: vorbeste despre soare, spatiu, libertate, senzualitate si seninatate. O asemenea infatisare este, cu siguranta, mai buna comparativ cu un ten palid si cu cearcane…

Pentru a avea fata luminoasa atat de ravnita, trebuie sa stii sa-ti pastrezi echilibrul, si efectul sa nu fie invers celui scontat. „Mi s-a intamplat sa fiu prea arsa de soare, astfel incat nu am mai mers la serviciu“, spune Laura, 36 de ani, avocata. „Ca sa ma duc la tribunal, am atenuat efectul soarelui cu o pudra. Nu puteam pleda cu fata de culoarea unei rosii.“ Complexa aceasta alchimie a minei bune? Fara nicio indoiala! Si la propriu si la figurat, e nevoie de masura si delicatete.

O gratificare narcisica

„Fata ramane oglinda interiorului tau, «dovada» ca totul merge bine“, spune psihanalist Rebecca Lustman. „ De aceea, complimentele cu privire la stralucirea si bucuria ta te fac sa devii un pic narcisist. E ca si cum ai fi felicitat pentru ceea ce esti, pentru viata pe care o duci.“

In general, o persoana care atrage energiile pozitive si le tine la distanta pe cele negative, emana o stare de bine care i se citeste si pe fata. „Am observat ca starea mea de bine este molipsitoare. In general, indiferent ce probleme as avea, incerc sa raman optimista si cu zambetul pe buze. Iar prietenii
imi spun ca, atunci cand sunt cu mine, simt ca… se incarca“, spune Andreea, 28 de ani.

Un somn bun si cosmeticele potrivite te ajuta si ele sa te simti mai bine in pielea ta. „De cate ori ma uit in oglinda si sunt multumita de ceea ce vad, starea mi se schimba“, marturiseste Maria, 44 de ani, arhitect. „Folosesc un blush pentru obrajii prea rotunzi, un anticearcan – pentru a masca lipsa somului, gloss pentru buze si ma simt pregatita sa-mi infrunt clientii cu toane.“

Dupa spusele Rebeccai Lustman, important este felul in care ceilalti te percep, impresia lasata. „O mina buna atrage, linisteste, protejeaza. Si transmite mesaje. De exemplu, pe campul de lupta, soldatii isi manjeau obrajii cu noroi pentru a nu parea slabiti sau tematori.“
Iata ca intrebarile despre imagine si aparenta fizica nu sunt niciodata superficiale…

O sanatate buna se vede

Mina buna – un fel de pasaport de integrare profesionala si sociala? Isabelle Quéval, filosof, este sigura de asta. „O fata placuta, relaxata, este dovada tineretii si a sanatatii. Iar sanatatea se poate traduce prin intretinere si capacitatea de a fi dinamic si productiv intr-o societate care valorifica performanta.“ Insa trebuie subliniat faptul ca in epoca hiper-responsabilizarii individului, nu e bine sa joci cartea neglijentei. „Este foarte vehiculata in ziua de azi ideea ca fiecare e responsabil de felul in care arata“, constata sociologul Jean-François Amadieu. „Persoana suspectata de neglijenta, de o proasta igiena a vietii, nu este fiabila. In timp ce un ten ingrijit denota control asupra sinelui si o buna disciplina“.

Brandurile de cosmetice au asimilat foarte bine aceasta preocupare si vin cu propuneri din ce in ce mai variate cu privire la autobronzante. Gata cu nuantele morcovii ale pielii – astazi, naturalul primeaza! Tine de tine cum iti gestionezi imaginea pentru look-ul vizat. Multe persoane merg la solar sau folosesc autobronzante, pudre bronzante pentru a elimina paloarea pielii si a obtine un rezultat radios si – de ce nu? – senzual.

Sa folosesti machiajul pentru a arata bine nu e nimic nou. Astazi, sub influenta modelelor de perfectiune promovate de media, te simti fortat sa faci impresie buna. „«Imaginea» a devenit aproape obligatorie in cazul in care vrei sa fii bine cotat in relatii“, observa Rebecca Lustman. „Legaturile devin fragile, interactionarea dificila, asa ca incerci sa ramai atragator si sa transmiti o energie pozitiva.“

Un plus pentru erotism

Un ten aramiu, obtinut prin cai naturale ori artificiale este seducator. „Bronzul face pielea mai frumoasa, iar privirea si zambetul trimit catre erotism“, decodifica psihanalista. „Pielea aurie indica sau naste un libido mai mare decat cel obisnuit, ofera libertate si siguranta in gesturi.“

Daca ai mici complexe sau o imagine de sine nu foarte stabila, bronzul devine un accesoriu, o haina invizibila care imbunatateste aspectul fizic. Astfel, pentru Malina, 33 de ani, invatatoare din Constanta, plaja este deja o rutina zilnica. „|n fiecare zi, dupa ce vin de la scoala, imi iau portia de bronz pana cand apune soarele. Imi simt pielea mai calda, mai fina, iar eu parca devin mai… vie.“

Asocierea bronzului cu frumusetea este un reflex conditionat, de care este greu sa scapi. Mai ales ca bronzul (natural sau artificial) ascunde avantajos imperfectiunile si semnele de oboseala, intarind sentimentul ca te simti din ce in ce mai bine in propria-ti piele.

Un boost de incredere in sine

Daca arati bine, te simti bine. Stim toate ce minuni face o rochie noua sau o pereche de pantofi cu toc. La fel si bronzul sau un blush adecvat. Imaginea de sine trebuie hranita si intretinuta permanent, iar un look auriu poate fi solutia. Daca este cu adevarat eficient.

Datorita solarelor, autobronzantelor nu ne mai cramponam de problema anotimpului dar trebuie sa fim foarte atente sa ne protejam tenul iar sanatatea sa fie pe primul plan. Este minunat sa te simti bine in propria piele, sa radiezi din interior, dar efectul trebuie pastrat si dupa ce renuntam la perioada aramie. Asadar mare atentie la „efectele secundare“ aferente imaginii de sine.

Specialistii au vorbit de impactul psihic produs de bronz, dar nu este de neglijat nici cel de dupa. Esti in continuare frumoasa, puternica, senzuala chiar daca nu mai esti bronzata. Considera bronzul un fel de machiaj al intregului corp, un rasfat ocazional, care nu te defineste, ci iti acorda o nota exotica, tu ramanand, in esenta, aceeasi.

Iar daca senzatiile oferite se pastreaza si atunci cand pielea ta a revenit la culoarea initiala, te privesti cu aceeasi placere in oglinda si zambetul iti este la fel de strengar, atunci misiunea a fost indeplinita cu succes.

Foloseste lumina

Iata trei sfaturi pentru un ten frumos :
Exfoliaza-te – nu iti pastrezi bronzul fara sa indepartezi celulele moarte. Doar o piele purificata si bine hidratata poate avea stralucire. Spuma sau gel de curatare, peeling, masca hidratanta… aceasta etapa este indispensabila.
Pudreaza-te – printr-o singura aplicare, cu o pudra de culoare aramie, aleasa intr-o nuanta mai inchisa decat pielea, insistand in zona conturului fetei.
Ingrijeste-ti buzele si pometii – putin gloss pentru un look fresh, blush pentru a da contur pometilor. Nimic nu face tenul mai tern decat niste buze uscate si o fata mata.

Editare Catalina Cristescu

Credit foto: Shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top