Now Reading
Ingrijeste-ti corect tenul cu rozacee (cuperoza)

Ingrijeste-ti corect tenul cu rozacee (cuperoza)

Cuperoza – inrosirea tranzitorie a nasului, obrajilor, fruntii, barbiei – desi poate fi deranjanta estetic, este, in primul rand, o chestiune de sanatate a pielii. Andreea Iftimie, medic estetician, ne invata cum sa ne ingrijim tenul cu rozacee.

 

Cuperoza sau rozacee

Aceasta  afectiune dermatologica frecventa poate fi tratata usor in fazele initiale si, desi arata fragilitatea vaselor capilare de la nivelul tenului, ea este o problema a intregului organism, nu doar o chestiune de estetica fetei.

Cuperoza se observa mai usor la persoanele cu tenul deschis la culoare, dar afecteaza orice tip si culoare de ten. Dilatarile permanente ale capilarelor sanguine superficiale ne semnaleaza ca circulatia sangelui nu este bine echilibrata, iar inrosirea intermitenta a pielii se datoreaza unor pusee congestive, care duc la aparitia unor blistere rosii, dure sau granuloase, si la vinisoare rosu-violacee vizibile.

 

De ce apare cuperoza

Principalele cauze care pot duce la aparitia si mentinerea tenului cuperozic sunt starile de stres si schimbarea rapida a dispozitiei, expunerea prelungita la soare, alimentatia gresita, variatiile de temperatura, condimentele, bauturile prea fierbinti, produsele de ingrijire nepotrivite, fumatul in exces, poluarea.

 

Preventia

Igiena si ingrijirea corecta a tenului sunt aspecte foarte importante cand vorbim de cuperoza.

Asadar, schimbarile bruste de temperatura nu sunt bine primite de tenul cuperotic; expunerea prelungita la soare, la ore nepotrivite, face rau unui ten cu astfel de probleme.

Este necesar sa evitam mesele condimentate, grasimile, alcoolul, cafeaua si ceaiul, care dilateaza vasele de sange. Sa nu uitam de consumul de apa esential, de 2 l/zi, sa facem zilnic cateva exercitii fizice care ajuta la imbunatatirea circulatiei, sa consumam multe fructe si legume si sa ne imbogatim dieta cu uleiuri presate la rece, care au Omega-3 si Omega-6.

De asemenea, sunt recomandate curele de detoxifiere cu ajutorul ceaiurilor de urzica, salvie, musetel si cicoare.

In cazul tenului cuperotic, e bine sa alegem numai produse cos metice specifice, de calitate, fara alergeni sau iritanti, si sunt recomandate chiar si cremele din plante, precum hamamelis, sulfina, castane de India.

 

Ingrijirea corecta

De cele mai multe ori, cuperoza este insotita de o bacterie de care scapam numai cu un tratament adecvat, iar produsele pentru curatare alese la intamplare pot duce la iritarea si inflamarea serioasa a tenului.

Hidratarea este, si ea, o parte foarte importanta de care trebuie sa tinem seama in cazul acestei afectiuni stresante din punct de vedere estetic. Iar machiajul sa fie realizat cu multa grija, insotit de produse care nu contin niciun fel de parabeni.

 

Asa nu

Roseata cuperotica poate fi agravata de spalatul fetei cu apa dura sau prea fierbinte. Fenomenul se manifesta in special la femeile trecute de 30 de ani si se pare ca dispare, de la sine, dupa 50 de ani.

Pe langa factorii declansatori enumerati mai sus, exista anumite afectiuni si obiceiuri care pot „incuraja“ aparitia cuperozei: menopauza, tulburarile endocrine, diferite afectiuni gastrointestinale, unele infectii, viata sedentara, tenul obosit si neingrijit.

 

Cum sa ne ingrijim tenul cu cuperoza

Uleiul de jojoba, cu proprietati antibiotice, nu are reactii alergice sau reactii adverse, pentru ca imita foarte bine sebumul.

Ceapa este plina de minerale, nutrienti, vitamine si compusi antiinflamatori unici. Daca ai o forma usoara de cuperoza, poti aplica pe zonele afectate cataplasme cu suc de ceapa amestecat, in parti egale, cu ulei de porumb sau de masline, de trei-patru ori pe zi, timp de o saptamana.

Laptuca este, si ea, eficienta in ameliorarea cuperozei. Frunzele sale contin acizi organici, fibre, flavonoide, pectine, vitamine (A, B1, B2, PP, C, E) si minerale, cu actiune antiinflamatoare, antioxidanta, calmanta, emolienta si sedativa.

Se recomanda cataplasme cu frunze oparite, de doua-trei ori pe zi. De asemenea, poti face o lotiune, prin zdrobirea tulpinilor in piulita, sau o infuzie, din 100 g planta, taiata marunt, peste care se toarna 500 ml apa clocotita.

Se lasa acoperita 30 de minute, se strecoara si se aplica pe ten cu ajutorul unei dischete demachiante, apoi se pune, cu aceeasi solutie, o compresa, folosindu-se un pansament steril.

Levantica este foarte buna pentru mentinerea sanatatii pielii si iti poti trata tenul cuperotic cu infuzie din 10 g levantica, peste care se toarna 200 ml de apa clocotita.

La fel, se acopera timp de 30 de minute, se strecoara si se aplica pe fata de trei ori pe zi, folosind comprese sterile.

Extractul de castan de India este un bun reglator al circulatiei sanguine periferice, cu efecte astringente si tonice, redand claritatea tenului cu rozacee.

Se aplica cu grija pe tenul curatat (atentie, irita ochii), inainte de culcare, timp de 5-10 minute.

Un tratament naturist cu nalba mare sau nalba creata are efecte imediate. Pune la macerat, timp de trei-patru ore, 15 g de radacina de nalba in 200 ml apa rece, apoi strecoara si aplica pe fata comprese cu substanta astfel obtinuta. Ceaiul de radacina de nalba mare este si el eficient (decoct din 20 g radacina la 100 ml de apa), tot sub forma de comprese.

Rozmarinul stimuleaza circulatia sangelui, intareste capilarele si determina regenerarea celulara.

Protejeaza structurile celulare de actiunea radicalilor liberi si face minuni in cazul tenului ridat si cuperotic. Se face o infuzie din 20 g planta, peste care se toarna un litru de apa clocotita, se lasa acoperita 20-30 de minute si se strecoara.

Punem comprese pe fata, dupa ce, in prealabil, am sters tenul cu un tampon de vata imbibat in solutia obtinuta.

Frunzele de vita-de-vie contin saruri minerale, flavonoizi, lecitina, iar, intern, tratamentul cu frunze de vita de vie este bun pentru tratarea simptomelor menopauzei. Extern, ajuta la tratarea cuperozei, prin cataplasme cu frunze proaspete oparite.

Otetul alb actioneaza ca un dezinfectant natural si reduce numarul de bacterii si ciuperci existente la nivelul pielii. Poti face o solutie de curatare usoara din sase parti de apa si o parte otet. Se sterge fata cu un tampon inmuiat in aceasta solutie, dupa ce ai testat-o mai intai pe o zona mica a fetei.

Ceaiul verde reduce roseata si inflamatia tenului cuperotic, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii.

Camforul, bun pentru zonele cuperotice, se aplica dupa spalarea, in prealabil, a fetei. Usor absorbit de piele, are efecte calmante, analgezice si antimicrobiene.

Musetelul – sub forma de ceai, unguent sau crema de fata – poate face minuni in cazul tenului cuperotic, fiind calmant si antiinflamator.

Uleiul din arbore de ceai are proprietati antiseptice si antiinflamatorii, ucide germenii rezistenti la meticilina, vancomicina si alte antibiotice.

Fulgii de ovaz se aplica, prin masaj, pe zonele afectate ale pielii. Acestia hidrateaza, vindeca iritatiile, amelioreaza senzatia de mancarime si actioneaza ca un antiinflamator.

 

Interventii estetice

Ultima descoperire in domeniul esteticii medicale noninvazive este BBL (Broad Band Light), care incetineste imbatranirea si intoarce, in timp, pielea lezata de soare sau de roseata. Inventia se datoreaza doctorului Patrick Bitter, medic dermatolog din Beverly Hills.

Forever Young BBL reduce pigmentul, rozaceea, petele de batranete, creste fermitatea pielii si reduce laxitatea, diminueaza liniile fine.

 

Cum poate evolua cuperoza

Rozaceea poate duce la complicatii oculare (conjunctivite, blefarite), caracterizate prin hipervascularizatie conjunctivala (ochi rosii, iritati) si senzatie de arsura. 

Practic, modificarile oculare pot sa apara la 50% dintre indivizi, iar severitatea manifestarilor este variabila: de la uscaciune si iritatie, de tip keratita sau conjunctivita, pana la forme grave de tip keratita severa cu posibila afectare a vederii.

 

De ce sa ne ferim

Alimentele care pot duce la inrosirea accentuata a pielii sunt mancarurile picante, supele calde, unele produse lactate (iaurtul sau smantana), ciocolata, unele citrice sau alimente bogate in histamine, precum branza, spanacul, otetul sau sosul de soia.

Observa cum reactioneaza pielea ta la ele si evita-le, pe cat posibil, daca este cazul.

In urma unui studiu realizat pe 1.000 de oameni, National Rosacea Society, organizatie americana importanta ce lupta impotriva rozaceei (cuperoza), a identificat mai multe tipuri de produse de ingrijire a pielii care provoaca probleme persoanelor ce sufera de cuperoza.

In cazul femeilor, vinovatii pentru agravarea cuperozei sunt: tonerul, sapunul, agentii exolianti, fardurile, parfumul, crema de fata nepotrivita si sprayurile de par.

Printre ingredientele cele mai periculoase se numara urmatoarele: alcoolul – care a afectat 66% dintre participanti, witch hazel (un astringent puternic – 30%), parfumurile (29,5%), mentolul (21%), menta (14%) si uleiul de eucalipt (13%).

 

De Andreea Iftimie, medic estetician Clinica laser de reintinerire FAZZADA

www.fazzada.ro

A consemnat Catalina Cristescu

Citeste si:

Pielea si frigul: o relatie problematica cu ingrijire specifica

Tu iti apreciezi propria frumusete?

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top