Now Reading
Vreau sa comunic cu parintii mei

Vreau sa comunic cu parintii mei

Va rog din tot sufletul sa ma ajutati! Am o problema mare. Adica nu stiu cat e de mare, dar asa pare a fi. Sunt foarte inchisa in mine, si nu pot vorbi deschis cu parintii mei. Mi-e teama de reactia lor daca vreau sa le zic ceva si asa mai bine tac. Mi-e frica. Nu stiu de ce dar mi-e frica. Sunt cu un baiat de aproape un an. Il iubesc mult si ma iubeste. Dar ei au o mica retinere fata de el. Chiar mi-as dori sa pot vorbi cu ei mai deschis… nu neaparat despre relatia pe care o am, dar despre orice. Vreau sa scap de problema asta, de frica asta, de tot. Vreau sa pot spune cand am ceva in minte sau pe suflet. Vreau sa fiu mai comunicativa. Va rog sa ma ajutati. Nu mai vreau sa am nopti nedormite si sa plang…

Intrebare pusa de: Dan, 18

Raspunsul psihologului:

Te afli intr-o perioada de tranzitie – de la fetita la femeie – iar aceasta tranzitie te sperie. Este ca si cum ar trebui sa treci dintr-o barca in alta, iar in acest moment esti cu un picior intr-o barca si cu celalalt in cealalta barca … si ti-e frica sa faci pasul, nu te simti pregatita sa renunti la prima barca.

Cred ca ti-ai dori ca parintii sa fie alaturi de tine in aceasta tranzitie, sa iti vorbeasca cald si sa te incurajeze, sa-ti spuna ca o sa fie bine si eventual sa-ti si dea unele sfaturi pentru a face sa fie bine. Copiii isi doresc ca parintii lor sa ii incurajeze sa se desprinda, sa aiba incredere in capacitatea lor de a se descurca in viata.

Din mesajul tau transpare atat teama de a-i dezamagi pe parinti, de a-i infrunta, cat si iubirea ta pentru ei. Sunt convins ca si ei te iubesc foarte mult, dar nu se prea pricep sa o arate.

Lacrimile tale sunt lacrimi de despartire: te desparti de copilul din tine. Multe persoane in perioada asta dezvolta fantezii in care parintii se supara pe ele si le izgonesc – dincolo de lacrimile care le insotesc, aceste fantezii ascund dorinta copilului de a fi independent, de a fi pe propriile picioare.

Recomandarea mea este: plangi si indrazneste. Indrazneste sa vorbesti despre ideile si sentimentele tale, obisnuieste-te cu gandul ai putea fi ranita, ca ai putea suferi, plangi si indrazneste. Merita. Lacrimile copilului care esti vor face loc femeii puternice care vei deveni.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top