Now Reading
6 beneficii ale grădinăritului pentru sănătatea ta mintală

6 beneficii ale grădinăritului pentru sănătatea ta mintală

Revista Psychologies
6-beneficii-ale-grădinăritului-pentru-sănătatea-ta-mintală

Timpul petrecut în aer liber are un impact benefic asupra stării de sănătate. Dar de ce să alegi grădinăritul în locul unei plimbări în natură sau a relaxării în hamac? Acest articol te ajută să descoperi care sunt beneficiile grădinăritului pentru sănătatea ta mintală.

1. Odihnă și relaxare

Am început cu sfârșitul: o grădină frumos amenajată poate deveni oricând o oază de relaxare. Indiferent că preferi să citești nu e nimic în neregulă cu hamacul pe care îl aminteam în introducere sau să te distrezi cu prietenii, grădina oferă un ambient excelent pentru asta.

Evident, e mai ușor să te simți bine într-un spațiu atent pus la punct decât în unul sălbatic: dacă îți lipsesc unele accesorii pentru ca grădina să arate exact așa cum o visezi, aici pe Soline le poți găsi.

2. Antrenarea toleranței și acceptării

Majoritatea dintre noi suferim din pricină că nu putem controla toate lucrurile și situațiile cu care ne confruntăm. Dar cu cât reușim să acceptăm mai bine imprevizibilitatea vieții, cu atât numărul surselor de stres se va reduce.

Având în vedere felul în care tot ceea ce se întâmplă în curte depinde de Mama Natură, ea însăși o permanentă sursă de surprize, grădinăritul reprezintă o activitate în care toleranța individuală are ocazia să se antreneze. Tot ce ai de făcut este să creezi cele mai bune premize: ulterior, lucrurile nu mai depind de tine, iar tu vei învăța să accepți asta.

3. Depășirea nevoii de perfecțiune

Dacă ești o persoană perfecționistă, știi că acest lucru are propriul său preț și că viața este mai ușoară pentru cei care nu au nevoia ta de perfecțiune. De multe ori, perfecționismul este o importantă sursă de frustrare, de șanse ratate și de relații sociale distruse. Cu siguranță, ți s-a întâmplat să gândești, măcar o dată, că nu merită să îți bați capul, de vreme ce oricum nu are cum să iasă totul bine. 

Având în vedere faptul că lucrul în grădină presupune un nivel limitat de control, el poate ameliora tendința individuală către perfecționism. De fapt, este un veritabil neutralizator al perfecționismului, având în vedere că un pic de simț de observație te va face să realizezi repede variabilitatea din natură.

4. Antrenarea unei atitudini orientate spre evoluție și progres

Probabil că, la fel ca majoritatea celorlalți oameni, nu știi prea multe despre grădinărit. Chiar dacă știi cum să cultivi roșii sau unde ar trebui să plantezi gălbenelele, mai ai de învățat despre alte specii de flori, despre cum să sporești productivitatea vinetelor sau cum să ajustezi crengile mărului din fața casei primăvara.

Grădinăritul cultivă o atitudine orientată către continuă învățare fie că lucrurile merg așa cum îţi doreşti, fie nu. Atunci când te ocupi de grădină, vei face, cu siguranță, greșeli care trebuie acceptate și corectate. Este un proces educativ și… autoeducativ!

5. Cultivarea relațiilor sociale

Pasiunea pentru grădinărit este o ocazie excelentă de a cunoaște oameni cu același hobby. Conform specialiștilor, discuțiile despre grădină reprezintă una dintre metodele cele mai eficiente în stabilirea de noi relații sociale. Uniți de aceeași pasiune, acești indivizi au șanse semnificative de a se împrieteni și de a păstra legătura pe termen lung. 

6. Antrenarea prezenței conștiente

Probabil că ai auzit de mindfulness, foarte la modă în prezent datorită faptului că reușește să controleze nivelul de stres și să domolească reactivitatea afectivă. Grădina este un spațiu protejat în care ne putem concentra pe acum și aici.

Desigur, este nevoie de un pic de implicare și din partea grădinarului pentru a obține acest rezultat. Lucrul în grădină poate să ocupe cu ușurință 1-2 ore pe zi, dar depinde de tine să lași telefonul în casă, să renunți la cartea audio și să alegi foșnetul frunzelor. 

Lista de beneficii pe care grădinăritul le aduce sănătății mintale nu se oprește aici. El reduce stresul, combate anxietatea, ameliorează simptomele depresiei, antrenează răbdarea și reziliența, și nu numai. Rămâne în sarcina fiecăruia să descopere în ce mod are nevoie să fie ajutat de acest gen de muncă în natură!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top