Now Reading
Cât este de importantă orientarea în carieră pentru un viitor profesional de succes?

Cât este de importantă orientarea în carieră pentru un viitor profesional de succes?

Revista Psychologies
cât-este-de-importantă-orientarea-în-carieră-pentru-un-viitor-profesional-de-succes

„Testarea vocaţională a fost un demers foarte interesant pentru mine, pentru că am primit informaţii clare despre personalitatea mea şi m-a ajutat să scot la iveală părţi pe care nu am realizat până atunci că le-aş avea. În acelaşi timp, a reuşit să îmi ofere o varietate de posibilităţi pentru viitorul meu la care nu m-am gândit până atunci, dar mi se par tot mai potrivite pe zi ce trece”, povesteşte Andrei Silviu Baiaș, elev la Colegiul Național „Școala Centrală”, participant la programul MyWaY desfăşurat de Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie.

Raportul „Investing Career Guidance” – realizat de Comisia Europeană, European Training Foundation, European Centre for the Development of Vocational Training, OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) și UNESCO arată că anual unul din patru tineri europeni se informează despre carieră și subliniază că activitățile de orientare vocațională au rezultate economice, educaționale și sociale pozitive pentru aceștia.

Elevii de liceu, puși în fața alegerii drumului academic şi profesional, trebuie să își descopere abilitățile. Aflând unde sunt, ce știu să facă și care sunt punctele lor forte, vor fi capabili să își aleagă corect meseria cu adevărat potrivită.

Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie (FEDEVO) îşi propune ca, alături de părinți și profesori, să susțină procesul educațional al adolescenților într-o manieră în care personalitatea și competențele lor să fie descoperite. MyWaY este un program integrat de testare vocationala, consiliere în carieră şi internship la companii partenere.

Consilierea în carieră îi ajută pe liceeni în drumul lor spre a se descoperi. Un specialist vocațional este expert în a adresa întrebări, astfel încât adolescenții să poată contura ce își doresc de la viitorul lor, dar și domeniul cel mai potrivit pentru ei. Iată câteva întrebări pe care le pot primi: „Ce îți place să faci?”, „Ce activități te fac să te simți împlinit(ă)?”, „Care sunt aptitudinile tale?”, „În ce companie visezi să lucrezi?”, „Ce activități extracurriculare ți-au plăcut până în prezent?”, „Ce te motivează să înveți?”, „Cum depășești provocările?”.

În cadrul acestor sesiuni, pe baza obiectivelor pe termen scurt, mediu și lung, consilierul îi ghidează pe tineri în realizarea și implementarea unui plan de carieră pentru atingerea scopului propus.

„Încă de la prima întâlnire mi-au fost clarificate unele întrebări, și chiar adresate altele, astfel încât mi-au fost ridicate la fileu o mulțime de idei valoroase. Unele lucruri le știam deja. Știam că alegerea unei cariere ar trebui să fie a mea, nu a părinților, însă spusă de un specialist și însoțită de sfaturi, teoria a devenit practică. De asemenea, testul de carieră a avut un rol extrem de important în decizia de a deveni profesoară, deoarece mi-a evidențiat aptitudinile pe care să mă bazez, iar acestea au fost exact cele de care aș avea nevoie în învățământ: educație elementară, socială, matematică, dar și minte logică”, ne-a povestit Cristina Surdeanu, elevă la Colegiul Naţional „Spiru Haret“, participant la proiectul implementat de Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie (FEDEVO), în parteneriat cu primăria Sectorului 2, „Descoperirea abilităţilor vocaţionale, primul pas către succes”.

În demersul consilierii în carieră, un loc important îl are cunoaşterea de sine, care presupune identificarea şi analizarea aspectelor ce ţin de propria personalitate şi care influenţează succesul în carieră. Alegerile adecvate și eficiente pe piața muncii duc la atingerea obiectivelor stabilite, respectiv obținerea unui job potrivit și practicarea profesiei dorite.

Viitorul profesional este o „consecinţă” a prezentului, în termeni de investiţie în educaţie, formare, dezvoltare a abilităţilor şi aptitudinilor personale,  creare a unei mentalități flexibile și adaptare la mediul de piață.

Programul MyWaY al Fundaţiei pentru Educaţie şi Vocaţie reprezintă o oportunitate și o valoare adăugată pentru liceeni, pentru familiile lor actuale și viitoare, prin creșterea coeziunii în relația școală-familie-comunitate. Pe termen mediu și lung comunitatea este principalul beneficiar care are nevoie de persoane echilibrate, creative, responsabile, competente și adaptabile la o societate modernă în schimbare.

„Programul MyWaY identifică și acoperă, prin activitățile pe care le propune, o nevoie stringentă a elevilor de liceu, de a fi ghidați și consiliați în alegerea studiilor superioare și a viitoarei cariere. Aceşti tineri au nevoie să se cunoască, să se descopere şi să exploreze domenii şi activităţi în care să facă performanţă profesională. Prin acest program le oferim un cadru în care să se manifeste şi să îşi valorizeze interesele şi obiectivele pentru o carieră de succes. E un prim pas făcut pe un drum al conştientizării lor ca viitori profesionişti în domeniile de activitate în care vor să activeze”, spune prof. Daniela Vasilescu, Preşedinte FEDEVO.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top