Now Reading
Alimentele fericirii

Alimentele fericirii

Actioneaza asupra creierului si influenteaza umorile. Oare bucuria de viata incepe din farfurie? Iata cateva alimente minunate din toate cele patru anotimpuri.

 

Sa mananci bine, iata inceputul bunei dispozitii, spune o reclama. Si daca ar fi adevarat? Sociologii si specialistii in alimentatie subliniaza importanta placerii asociate cu mancarea. Sondajele spun, si ele, ca in timp de criza contam pe mancare si placerea din ea pentru a ne remonta moralul.

Si daca senzatia de fericire depinde de mai multi parametri decat doar de continutul farfuriei, totusi se stie ca anumiti compusi alimentari au efect antidepresiv si ne fac sa ne simtim mai bine.

Actiunea lor nu este falsa ori numai placebo si nici rapida, asa cum e cea a anumitor zaharuri care ne dau o stare de bine pe moment. Este reala si de durata. Cu conditia sa le cosumam regulat, pe tot parcursul anului, acesti nutrienti influenteaza productia de neurotransmitatori implicati in starea noastra de bine.

Rosii – pe timp de vara, sfecla – toamna, peste – pe timp de iarna si diverse boabe (mazare sau naut) primavara. Iata cum se poate miza pe bunatatea acestor alimente grozave in fiecare sezon.

 

PRIMAVARA – STABILIZAREA UMORILOR

La chinezi, anotimpul al cincilea (15 zile dupa sfarsitul iernii si inceputul primaverii) e considerat o perioada de mare fragilitate fiziologica si psihologica. Pentru a digera mai bine acest anotimp intermediar, chinezii recomanda sa mancam mai usor. Felurile grase, de iarna si de sarbatori, apasa asupra stomacului si ficatului si ne influenteaza dispozitia.

Pentru a echilibra umorile, trebuie sa folosim legumele proaspete, morcovi, spanac si mirodenii. Acestea contin aminoacizi esentiali – tirozina si fenialanina –, precursori ai dopaminei si noradrenalinei, neu­rotransmitatorii responsabili de energie si de motivatie. Ii veti gasi in mare parte in branzeturi, banane, cereale si susan.

Nu uitati si de vitaminele din grupa B. Ele intervin asupra sistemului nervos. B6 (paprika, menta verde, tarhon, piper, curcuma), B9 (ficat, varza) si B12 (ficat, rinichi, pulpa). Carenta de vitamina B duce la depresie. Pentru a remedia situatia, la micul dejun, trebuie sa avem in farfurie soia, orez, alune si cereale.

 

Sfat: aromati-va dejunul cu parmezan, seminte de dovleac sau alte seminte de cereale.

Reteta: supa de morcov+spanac+avocado si suc de lamaie.

 

VARA – REZERVELE BUNE

Vacante, farniente, soa­­re, fructe si legume la discretie. Pline de minerale! In acest anotimp, nu trebuie compensat ceva, ci, cel mult, de facut rezerve bune in camara organismului. Salata de rosii cu mozarella di bufala este unul dintre felurile emblematice ale verii.

Bogata in licopen, antioxidantul ce sta la originea culorii sale, rosia poate reduce simptomele depresiei si este bogata in seleniu, oligoelement important in prevenirea stresului si problemelor de dispozitie. Ricotta contine triptofan, un aminoacid precursor al serotoninei.

Singurul risc este schimbarea de tempo al meselor. Cu cat stam mai mult la masa, cu atat suntem mai conectati la ritmul corpului si la senzatia de foame. Vara, insa, suntem tentati sa ciugulim orice la orice ora.

 

Sfat: pentru a nu cadea in plictiseala, amuzati-va prin nascocirea de sucuri de fructe si de legume noi, in fiecare zi.

Reteta: salata de naut+rosii cherry+coriandru+ceapa+ulei de arahide.

 

TOAMNA – REGLAREA BIORIT­MULUI

Aceasta perioada este marcata de schimbarile de bioritm. Tem­peratura in scadere produce stres si oboseala. Lumina solara in scadere, la fel. Este momentul sa ciugulim niste nuci. Ele contin un aminoacid, metionina, ce participa la sinteza melatoninei, hormon reglator al somnului si ritmurilor biologice.

Prin aportul lor de magneziu, permit o lupta eficienta cu stresul, mare generator de cortizol. Cortizolul diminueaza producerea de serotonina, ceea ce conduce la depresie. Aportul de magneziu (ciocolata neagra, bananele, legumele verzi, lintea) permite, de asemenea, atenuarea neplacerilor generate de schimbarea de sezon. Pentru a fixa aceste substante in celule, ne trebuie taurina (aminoacid), care se gaseste in produse lactate, carne, crustacei si peste.

 

Sfat: alegeti mirodenii calde si dulci, curcuma, de exemplu. Chimionul si ghimbirul sunt la fel de bune. Ele pun in valoare gustul legumelor si dau energie.

Reteta: salata de spanac+qui­noa+linte+smoothie de iaurt+banana, la desert.

 

IARNA – SA NE DOPAM MORALUL

Luminozitatea scazuta din acest anotimp ne afecteaza moralul. Razele UVB, care permit sinteza de vitamina D, sunt absente. Si stim deja ca scaderea nivelului de vitamina D este o cauza a depresiei. Iarna, deci, e dubla deprimarea. Se diminueaza stocurile si ce ramane in corp nu e bine fixat.

Pentru a compensa, e bine sa consumam regulat lapte imbogatit cu vitamina D, o lingurita de ulei gras de morun, galbenus de ou si peste gras (sardina, somon, macrou). Acestia au si Omega 3, ce actioneaza asupra fluiditatii membranelor neuronilor si favorizeaza buna difuzare a hormonilor starii de bine (serotonina si endorfinele). Sa ne facem si provizii de alge si de crustacee.

Bogate in iod, ele echilibreaza tiroida. Daca ea nu merge cum trebuie, ne simtim obositi, deprimati, cu probleme de memorie. Iarna este un timp bun de savurat proteine: linte, oratanii de curte, carne de curcan, de rata. Sa nu uitam ciocolata neagra, cu aminoacizi, elemente indispensabile in producerea de neurotransmitatori.

 

Sfat: cu cat conserva de sardine este mai veche, cu atat e mai buna asimilarea de acizi Omega 3.

Reteta: salata de linte+ceapa verde+sardine in ulei. Doua patratele de ciocolata neagra la desert.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top