Now Reading
Beneficiile somnului alături de partenerul de viață

Beneficiile somnului alături de partenerul de viață

Revista Psychologies
Odiseea nocturna

Somnul este vital pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Un somn bun și de calitate este cheia pentru o viață sănătoasă, activă și mai productivă. Cu toate acestea, dacă îți împarți patul cu un partener, s-ar putea să nu simți întotdeauna că ai parte de cel mai bun somn posibil.

Partenerul tău poate sforăi sau poate da din picioare în somn. Poate suferi de apnee în somn și trebuie să folosească un aparat. Poate că vorbește în somn și nu știe asta. În timp ce aceste aspecte te pot deranja, există multe beneficii ale dormitului alături de partenerul de viață.

Există numeroase beneficii importante ale dormitului alături de cineva, în special alături de cineva drag. Avantajele fizice includ scăderea tensiunii arteriale, un sistem imunitar mai puternic și reducerea inflamației. Dormitul cu cineva poate, de asemenea, ajuta la promovarea unui somn REM profund. Emoțional, dormitul cu cineva înseamnă anxietate redusă, un sentiment de siguranță, îmbunătățirea calității somnului și creșterea fericirii. Dormitul cu cineva poate, de asemenea, crea o legătură mai puternică în relația voastră.

Beneficiile pentru sănătate

Dormitul împreună poate fi intim și romantic, dar există și beneficii majore pentru sănătate. Poate reduce tensiunea arterială datorită oxitocinei, poate reduce inflamația datorită nivelurilor mai scăzute de cortizol, hormonul stresului și  poate întări sistemul imunitar, făcându-vă mai rezistenți la răceală sau gripă. Scăderea nivelului de cortizol au ca efect și obținerea mai ușor a somnului REM profund.

Sincronizarea programelor de somn 

Când împărțiți același pat cu partenerul de viață, dacă orarele vă permit, veți adormi și vă veți trezi probabil la aceeași oră. A avea același program de somn vă poate ajuta să vă maximizați timpul petrecut împreună și să vă bucurați de timp de calitate înainte de a adormi. 

Creșterea fericirii și a energiei

Atunci când dorimi cu persoana iubită creierul eliberează dopamină, care vă face să simțiți plăcere, și serotonină, cunoscută ca hormonul fericirii. Așadar, a împărți patu vă face literalmente o persoană mai fericită.

Adormi mai rapid 

Uneori, când ești singură este mai ușor să te pierzi în gânduri. Când dormi cu partenerul de viață, este mai puțin probabil să te pierzi în monologul interior și mai probabil să te relaxezi și să adormi repede.

Găsirea temperaturii perfecte de somn

Experții în somn recomandă ca mediul de dormit să fie în jur de 19 grade Celsius. O temperatură mai rece ajută corpul să adoarmă mai repede. Dacă opteți pentru o temperatură mai scăzută atunci somnul alături de partener te poate ajuta să te obișnuiești mai repede.

Dacă simți că partenerul emană prea multă căldură poți opta pentru lenjerie de pat care să susțină nevoile și preferințele fiecăruia. Și în plus cred că ai observat deja că dacă scoți un brațs sau un picior de sub plapumă, temperatura se echilibrează

Experiența unei conexiuni întărite

Dormitul împreună poate contribui la întărirea conexiunii cu partenerul, indiferent dacă sunteți căsătoriți de 20 de ani sau vă aflați la începutul relației. Timpul petrecut în pat cu persoana iubită este important pentru crearea și menținerea unei relații sănătoase. Contactul fizic apropiat nu doar influențează emoțiile, ci și întărește sistemul imunitar și reduce tensiunea arterială.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top