Now Reading
Agorafobia – de neoprit?

Agorafobia – de neoprit?

Buna. Sunt Aurelian si am fost diagnosticat cu aceasta boala (agorafobie) acum 3 ani. Am urmat un tratament (efectin) timp de un an fara prea multe rezultate. Sufar de o forma relativ usoara (cel putin asa imi place sa cred). Acum un an am facut o munca de teren devenind astfel dependent de masina. Daca ma puteti ajuta cu orice sfat v-as multumi profund. Momentan nu mai iau nici un fel de tratament. Un lucru ciudat, eram o persoana hiperactiva, calatoream foarte mult. Boala am invatat-o relativ repede in decurs de o luna, probabil ca daca nu as fi cautat dupa simptome nu stiam ce am? Va multumesc!

Intrebare pusa de: aurelian, 34

Raspunsul psihologului:

Agorafobia este o tulburare si nu o boala, o tulburare care se poate trata atat cu o abordare medicala cat si cu psihoterapie. O abordare, psihoterpeutica va poate permite sa intelegeti ce rol joaca aparitia acestei tulburari in ansamblul vietii dumneavoastra psihice, ce poate ea sa insemne, adica sa spuna – in limbajul unor simptome – despre ceva ce, pentru moment, nu-si gaseste „cuvintele”.

Aparitia „ca din senin” a unor astfel de simptome este, intotdeauna, semnul ca „ceva nu merge”, ca exista tensiuni psihice care se „descaraca” prin intermediul sau si pe care un demers psihoterapeutic le poate aduce la lumina si clarifica.

Cea mai potrivita terapie, in cazul dv inteleg ca va doriti o rezolvare rapida mai ales din cauza specificului activiatii dv, este terapia cognitiv-comportamentala.

O alta cale ar fi abordarea psiho-dinamica, adica psihoterapia psihanalitica care va poate oferi o explorare mai profunda a sinelui si o intelegere in contextul vietii a acestei tulburari.

Va sugerez sa consultati site-ul Colegiului Psihologilor unde veti putea gasi lista psihoterapeutilor acreditati de acest for si sa va gasiti in functie de locatia dv un coleg de breasla care sa va poata ajuta in acest demers.

Succes!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top