Now Reading
Cum ar trebui să-ți alegi psihoterapeutul?

Cum ar trebui să-ți alegi psihoterapeutul?

Revista Psychologies

Psihoterapia reprezintă o dovadă de responsabilitate față de propria persoană, fiind o cale sigură prin care să îți rezolvi problemele emoționale și să îți atingi potențialul maxim pe toate planurile. Totuși, pentru ca sesiunile pe care le efectuezi să îți ofere rezultatele dorite, trebuie să alegi specialistul cu care vei colabora în funcție de câțiva factori esențiali, de la tipul de abordare psihoterapeutică oferit, la nevoile tale și preferințele personale. Descoperă soluțiile oferite de Global Evolution și vei putea observa beneficiile psihoterapiei încă din primele zile de practică!

Identifică-ți nevoile

Pentru a ști care este cea mai bună alegere pentru tine, trebuie să stabilești pentru început ce nevoi ai și care este calea eficientă spre satisfacerea acestora. Psihoterapia este recomandată în multe situații, de la dorința de a-ți dezvolta inteligența emoțională, la creșterea stimei de sine, soluționarea unor traume, gestionarea mai bună a stresului, îmbunătățirea relațiilor personale sau profesionale și nu numai. De îndată ce ai stabilit cu exactitate motivul pentru care vrei să efectuezi sesiuni de terapie îți va fi mult mai ușor să iei o decizie în privința cabinetului și a terapeutului în fața căruia te vei deschide și redescoperi.

Evaluează compatibilitatea personală

După ce ai stabilit o listă a principalelor interese, este momentul să cauți terapeuți care sunt specializați pe tipul de probleme pe care îți dorești să le soluționezi. Există numeroase specializări psihoterapeutice tocmai pentru ca fiecare persoană să găsească un confident pe care să se poată baza, în care să aibă încredere să se destăinuie și să îi urmeze sfaturile. Din acest considerent, experimentarea cât mai multor tipuri de sesiuni terapeutice este importantă pentru a te asigura că iei decizia corectă.

Programează-te la mai multe cabinete unde beneficiezi de suport pentru problema dată, efectuează cel puțin o ședință de terapie cu fiecare psihoterapeut și analizează experiența în detaliu, de la modul în care te-ai simțit pe parcursul orei de terapie, la interacțiunea și nivelul de compatibilitate pe care l-ai avut cu specialistul. Este esențial ca acesta să îți ofere sentimentul de încredere și confort pentru ca rezultatele să fie cele dorite, în caz contrar, oricât de bine ar fi pregătit, îți va fi dificil să comunici problemele în așa fel încât să obții rezolvări aplicabile, cu care rezonezi și pe care să vrei să le pui în aplicare.

Întreabă despre abordarea terapeutică

Un alt aspect foarte important de care trebuie să ții cont în momentul în care îți alegi terapeutul este abordarea terapeutică pe care o practică. Fiecare persoană este diferită, are nevoi diferite și modalități specifice de comunicare și relaționare, motiv pentru care nu toate abordările vor funcționa în aceeași măsură. De cele mai multe ori vei descoperi împreună cu terapeutul ce modalitate este potrivită în cazul tău, însă pentru asta este nevoie să fii dispus să acorzi suficient timp testării și reevaluării metodelor folosite pe parcurs.

În cazul în care terapeutul se axează pe o singură metodologie, există riscul ca aceasta să nu se plieze nevoilor tale și să pierdeți timp prețios. Este indicat să optezi pentru un cabinet de psihoterapie unde opțiunile de lucru sunt variate și pot fi adaptate în funcție de parcursul tău personal, în așa fel încât rezultatele să nu fie condiționate și să poți observa primele semne ale eforturilor tale încă de la primele întâlniri.

La Global Evolution te vei întâlni Alexandra Gherghe, cu vastă experiență în domeniul psihoterapiei, care te va ajuta să îți îmbunătățești relația cu propria persoană și cu cei din jur prin moduri și tehnici adaptate nevoilor și dorințelor tale!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top