Now Reading
Cum să ai grijă de mașina ta electrică în timpul sezonului rece?

Cum să ai grijă de mașina ta electrică în timpul sezonului rece?

Revista Psychologies
cum-să-ai-grijă-de-mașina-ta-electrică-în-timpul-sezonului-rece

Mașinile electrice și hibrid încep să câștige simpatia și încrederea românilor, chiar dacă, în ultimul an, industria auto a avut de-a face cu o mulțime de provocări. Astfel, interesul pentru achiziționarea unui autovehicul electric se menține pe o pantă ascendentă. 

Conform studiului Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study, realizat în 25 de țări, printre care și România, 46% dintre consumatori afirmă că sunt dispuși să aleagă sistemul de motorizare hibrid sau full electric. Printre factorii care influențează, în mare măsură, decizia finală de achiziție se regăsesc:

  • reducerea emisiilor de carbon și grija față de mediul înconjurător;
  • costurile mai scăzute pentru combustibil (în cazul de față, vehiculele electrice sunt alimentate de un acumulator reîncărcabil);
  • grija față de propria sănătate;
  • ușurința întreținerii;
  • experiența de condus îmbunătățită.

Pe lângă faptul că este o metodă sustenabilă și economică pentru deplasările în oraș sau în vacanțe, mașina electrică asigură o experiență satisfăcătoare de condus chiar și în sezonul rece. Când vremea friguroasă și temperaturile scăzute încep să își facă simțită prezența, poți pune în practică următoarele propuneri:

Încălzește mașina în timp ce se încarcă

Dacă ne referim la un automobil full electric precum Mercedes EQC, acesta este pus în mișcare de unul sau mai multe motoare electrice alimentate de baterii de înaltă tensiune litiu-ion, care funcționează în parametrii optimi când afară sunt minimum 15 grade Celsius. Ei bine, când temperatura coboară sub această valoare, performanța energetică scade, în timp ce durata de viață a celulei se degradează, până la de patru ori mai mult.

Conform studiului publicat de compania independentă de consultanță P3 Automotive la începutul acestui an, funcționarea celulelor bateriei litiu-ion depinde de multe componente, anodul și electrolitul fiind principalele elemente, mai ales, în timpul proceselor de încărcare rapidă. Astfel, temperaturile scăzute duc la încetinirea reacțiilor chimice interne și a vitezei de transfer de sarcină în cadrul unei celule, afectând direct performanța acesteia. 

Prin urmare, este indicat ca pe parcursul sezonul rece, sistemele de baterii să fie preîncălzire înainte de încărcarea rapidă. În cazul în care bateria este prea rece, eficiența inițială de încărcare se diminuează, aspect ce nu poate fi recuperat de-a lungul procesului de încărcare. 

Așadar, precondiționarea și preîncălzirea bateriei oferă o putere de încărcare inițială mai mare, influențează pozitiv întregul proces de încărcare și permite ca mașina să finalizeze procesul de încărcare mai repede. 

În momentul în care vehiculul este conectat la o stație de încărcare, pornește opțiunea de preclimatizare. Pe măsură ce bateria se încarcă, cabina mașinii se încălzește treptat, fără a utiliza energie suplimentară în timpul călătoriei. 

Acționează această funcție direct de la elementele de comandă din interiorul autovehiculului sau prin intermediul aplicației dedicate mașinii. Spre exemplu, aplicația Mercedes me permite utilizatorilor să personalizeze și să verifice în orice moment setările de încărcare.

Parchează mașina electrică în spații acoperite

Pe lângă faptul că te scutește de curățatul geamurilor înghețate, păstrarea mașinii electrice în interiorul unui garaj sau a unei parcări acoperite vine la pachet cu o serie de beneficii. În primul rând, mașina este protejată de factorii externi, precum ploaie, zăpadă sau grindină, în timp ce temperatura din interior se menține la o valoare relativ constantă. 

În plus, dacă spațiul îți permite, poți seta inclusiv o sursă de alimentare, pentru a încărca mașina acasă, de câte ori este necesar. 

Specialiștii în domeniu recomandă ca nivelul acumulatorului să fie menținut mereu între 40 și 80%, fără a scădea sub pragul de 20%, deoarece ajută ca bateria să folosească energia și pentru a produce căldură. Înainte de a pleca în orice deplasare pe o distanță mai lungă, asigură-te că acumulatorul este încărcat în proporție de 80% și consultă o hartă a locurilor special amenajate pentru alimentare.

Verifică periodic cauciucurile 

Indiferent că ne referim la o mașină pe motorină, pe benzină, electrică sau hibridă, anvelopele sunt o parte extrem de importantă din structură, întrucât influențează siguranța pasagerilor, experiența de condus și performanțele autovehiculului pe drum. 

Pentru a afla care este valoare corectă a presiunii pneurilor propriei mașini, verifică informațiile inscripționate de producător, pe o etichetă care se află fie pe interiorul ușilor șoferului și a pasagerului, fie pe interiorul capacului prizei de încărcare. În general, presiunea recomandată variază între 2.2 și 2.8 bari.

Mentenanța unei mașini electrice poate fi îndeplinită cu ușurință. Dacă încarci mașina atunci când trebuie, folosești opțiunea de preclimatizare și prerestabilești traseul înainte de a pleca la drum, ai toate șansele ca performanța vehiculului să rămână la un nivel superior.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top