Now Reading
Cum te asiguri de funcționalitatea mașinii tale?

Cum te asiguri de funcționalitatea mașinii tale?

Revista Psychologies
cum-te-asiguri-de-funcționalitatea-mașinii-tale

Plăcuțele de frână au rolul de a asigura frânarea/ oprirea autovehiculului tău, folosindu-se de forța de frecare dintre discul de frână și plăcuțe. 

Acestea sunt unele dintre componentele sistemului de frânare al unui autoturism și nu doar, calitatea acestora este foarte importantă, dar și condițiile și performanța în frânare. 

Fiind componente ale acestui sistem, ele nu acționează individual, ci împreună cu discurile de frână, cu lichidul de frână, pompa, furtunele, etrierii, etc. Așadar, pentru a te asigura că întreg sistemul de frânare este în cele mai bune condiții, nu uita să iei în calcul toate aceste componente  și să le înlocuiești atunci când este cazul. 

Apelează la un service auto, care te va ajuta cu toate verificările și înlocuirile de care autoturismul tău are nevoie, pentru a performa în condiții optime. 

Nu uita că siguranța ta, depinde de aceste lucruri, așadar, nu ezita să faci toate verificările și schimburile, la timp. 

Ce anume face ca plăcuțele de frână să se uzeze? 

Plăcuțele de frână au în componența lor 2 straturi diferite de materiale, unul rezistent la frecare și un suport metalic care este cel mai predispus la uzură, din cauza frânării repetate. 

În cele mai multe cazuri plăcuțele de frână din față sunt supuse uzurii, mult mai frecvent, decât cele din spate. 

Iată câteva motive care duc la uzura plăcuțelor:

  • Frânări dese și bruște;
  • Frânarea cu discuri deja uzate;
  • Frânarea pe distanțe prea lungi;
  • Staționarea cu frâna de mână trasă;
  • Montarea incorectă a plăcuțelor.

Care sunt simptomele plăcuțelor de frână uzate?

Grosimea plăcuțelor de frână ar trebuie verificată periodic, la 2-3 luni și nu există un număr de kilometri fix la care ar trebuie schimbate. Acesta depinde de foarte multe cauze. 

 În momentul în care acestea se subțiază prea mult, acestea sunt supuse pericolului de fisură în momentul unei frânări bruște, punându-te în pericol. 

Chiar dacă nu ai fost atent la aceste lucruri sau nu știi cum ar trebui să arate plăcuțele de frână în condiții bune, mașina îți va da câteva semne, care te vor avertiza că acestea au nevoie de schimbare. 

Iată câteva dintre aceste simptome:

  • Vibrații în volan, în momentul frânării;
  • Scârțit sau huruit în mers;
  • Mașina trage într-o parte în mers sau în timpul frânării;
  • Martorul de bord îți poate semnala această problemă;
  • Frâne blocate;
  • Deformări vizibile pe discurile de frână. 

Un autovehicul va trece prin schimbarea plăcuțelor de frână de foarte multe ori, în timpul „vieții lui”. Distanța maximă care poate fi parcursă cu un set de plăcuțe noi, diferă de la un autoturism la altul dar și de la un stil de condus la altul. 

O mașină întreținută la timp dar și un stil de condus preventiv te va menține în siguranță atât pe tine, cât și pe cei dragi și vei avea parte de un autoturism care funcționează în condiții bune, mai mult timp.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top