Now Reading
Dansul sacru al nașterii

Dansul sacru al nașterii

elena-carmen-ţuca
dansul-sacru-al-nașterii

„Belly dance-ul reprezintă puterea femeilor de a da viață.” Sheila Kitzingerâ

Dansul arab nu a fost niciodată menit să distreze sau să seducă publicul, ci să celebreze femeia și sarcina. Acesta își are rădăcinile în ritualuri antice de naștere, deoarece mișcările mută centrul conștiinței în leagănul vieții ce se află în pântec. Mișcările circulare care se fac cu pieptul, cât și cu bazinul, precum și ondulațiile abdomenului, ajută în mod natural femeile în timpul sarcinii, nașterii și refacerii după naștere. Mama și copilul ajung să se lege mai profund printr-un dans sacru împreună și, în timp ce micuțul se află în pântec, cât și, mai târziu, în brațele celei care i-a dat viață.

Prin mișcări de dans blânde, fluide, prin sunet sacru, meditație și respirație, acest format poate aduce beneficii organelor reproductive și matricei holistice înainte și după naștere. Dansul servește la împuternicirea unei femei în înțelepciunea ei înnăscută a corpului de a da naștere, cu încredere, bucurie și relaxare profundă.

Fetele arabe învață de mici să danseze, astfel încât să se pregătească din timp pentru a da naștere unui copil cândva, în viitor, și să sărbătorească viitoarea femeie din ea. Deprinse de la o vârstă fragedă, aceste mișcări le ajută să își construiască mușchii necesari pentru a facilita o naștere ușoară, menținând copilul în siguranță pe toată perioada sarcinii.

Belly dance-ul reprezintă un instrument prin care poți să faci față travaliului într-un mod mai degrabă de deschidere decât restrictiv. Mișcările liniștitoare de balansare circulară a bazinului și în formă de opt creează scenă pentru ca o femeie care naște să curgă cu ritmurile naturale ale corpului ei și, astfel, să devină conectată la Natură și Univers.

Din punct de vedere emoțional, dansul nașterii deschide o fântână de sentimente care nu poate fi închisă cu ușurință în timpul sarcinii. Centrul de greutate al nașterii unei femei se află în zona pelvisului și a șoldurilor. Această regiune este adesea plină cu amintiri sexuale dureroase și reprimate. Multe femei găsesc că sunt foarte rigide aici și atunci când încep să practice belly dance-ul, le este greu să slăbească în această zonă sau chiar să simtă această parte a corpului lor. Este ca și cum dansul face semn acesteia să stea în lumina adevărului ei și să-și simtă prezența conștientă în corpul ei care urmează să nască. Este o pregătire minunat de relevantă pentru naștere datorită acestei duble acceptări a emoției, cât  și a corpului fizic.

În lumea noastră din secolul 21, multe femei s-au înstrăinat de creierul lor primar de naștere și de cunoștințele care se află în el. O călătorie de naștere împuternicită cere să te întorci la un sentiment de bază al vieții în care intuiția și instinctul sunt normale și accesate cu ușurință. Femeia predă prea des puterea lumii medicale cu mult înainte de a intra în travaliu. Însă este important să descoperi cât de multe poți despre ceea ce se va întâmplă cu corpul și mintea în timpul sarcinii și a nașterii.

Belly dance-ul acționează ca un instrument pentru a ajuta femeia înainte ca aceasta să pășească pe poarta nașterii. Acesta contribuie la reducerea decalajului dintre creierul primar (care știe cum să nască) și femeia modernă (care ar putea avea nevoie să i se amintească capacitatea ei instinctuală), ajutând-o să-și revendice dreptul elementar și inerent de Dătător al Vieții.

Beneficiile dansului arab pentru femeile însărcinate

Nu este prea târziu pentru orice femeie însărcinată să practice belly dance, fie doar și cu câteva luni înainte de sfârșitul sarcinii. Cu precauțiile necesare și știind ce mișcări să realizeze, dansul arab poate fi o activitate plină de distracție pentru femeile însărcinate, care este și benefică:

 • Crește forța în mușchii pelvisului și abdomenului; această forță fiind necesară, în special, în timpul nașterii. Menținerea acestor mușchi puternici ajută mama să se recupereze cu mai multă ușurință.
 • Ajută la reducerea stresului și anxietății cauzate de sarcină și oferă o relaxare aproape imediată.
 • Poate determina bebelușul aflat într-o poziție necorespunzătoare să ia poziția potrivită pentru naștere.
 • Readuce încrederea în organism, încredere pe care o avea mama înainte de a rămâne însărcinată. De asemenea, îmbunătățește imaginea corpului, crescând pozitivitatea.
 • Ajută la construirea și menținerea unei poziții corecte a trupului care previne durerea de spate și menține corpul în formă.
 • Facilitează coordonarea corpului și ajută la ținerea în echilibru a greutății adăugate.
 • Crește tonusul pelvisului, care este esențial pentru prevenirea oricărui caz de prolaps uterin.
 • Facilitează interacțiunea socială prin întâlnirea cu alte femei la grupuri de belly dance.

Mișcările sigure de belly dance pe care le poți practica când esti însărcinată sunt:

 • Începe să faci încet cercuri mari cu șoldurile. Procedând astfel, gravitația acționează asupra tuturor zonelor din uter și poate ajuta la aducerea bebelușului într-o poziție adecvată.
 • Poți executa și mișcări în formă de 8 cu bazinul. Când aceste 8 sunt făcute într-un mod lateral (maya) în loc de orizontal, te ajută să îți pregătești corpul pentru travaliu.
 • Balansează șoldurile dintr-o parte în alta.
 • Realizează cercuri cu pieptul.
 • Execută diferite mișcări ale brațelor care te ajută să îți deschizi centrul inimii, responsabil cu a da și a primi iubire.

Nu orice mișcare de dans este favorabilă sarcinii, așa că trebuie să îți iei niște precauții în timp ce practici belly dance-ul:

 • Evită mișcările rapide și făcute în forță.
 • Îndoaie genunchii când dansezi, astfel încât să ai o postură care transmite corpului că ești relaxată. Evită mișcările de tremur ale corpului, deoarece ar putea deranja copilul.
 • Mănâncă cu câteva ore înainte de a începe să dansezi. A te menține hidratată este, de asemenea, esențial înainte și la încheierea dansului.
 • În cazul oricărei dureri sau disconfort, oprește dansul și sună imediat medicul.

Indiferent dacă sarcina este una ușoară sau dificilă, NU practica belly dance-ul în următoarele circumstanțe:

 • Dacă ai diabet gestațional din cauza sarcinii.
 • Dacă ești susceptibilă la preeclampsie.
 • Dacă ai născut prematur în trecut.

Dansul arab poate fi o activitate minunată pentru femei în timpul sarcinii. Cu mișcările potrivite, te poți asigura că nașterea bebelușului tău va fi fără probleme și că astfel ai puterea de a-ți aduce copilul în această lume, în siguranță.

„Te va durea. Va necesita timp. Va fi nevoie să te dedici. Va fi nevoie de multă voință. Va trebui să iei decizii sănătoase. Vei face sacrificii. Îți va împinge limitele corpului la maximum. Vor fi tentații. Însă îți promit, că atunci când îți vei vedea visul împlinit, va merita!” (www.polefitfreedom.com)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top