Now Reading
4 metode eficiente ca să eviți stresul cronic

4 metode eficiente ca să eviți stresul cronic

Revista Psychologies
4-metode-eficiente-ca-să-eviți-stresul-cronic

Stresul este un răspuns normal și spontan al organismului la o situație de pericol sau agresiune, dar capătă o altă dimensiune atunci când devine cronic. Stresul cronic poate avea efecte negative pe termen lung atât asupra sănătății emoționale, cât și a celei fizice. Oricare ar fi motivele stresului tău, trebuie să reacționezi rapid, să faci câteva schimbări, astfel încât să recapeți controlul asupra ta și a vieții tale. Iată patru metode eficiente pentru a evita stresul cronic.

Asigură-ți stabilitatea financiară pe termen lung

Pentru mulți dintre noi, unul dintre factorii cauzatori de stres este situația financiară. Dar dacă prevezi astfel de probleme și te gândești cum ai putea să le remediezi, atunci vei fi mai puțin stresat când vor apărea. Așa cum organizezi celelalte lucruri importante din viața ta, precum serviciul, starea de sănătate, momentele de repaus necesare, fă din stabilitatea ta financiară o prioritate. 

Evită situațiile neplăcute și planifică un buget echilibrat sau creează un fond pentru situații de urgență, de aproximativ trei venituri lunare, care să îți ofere o plasă de siguranță într-o situație neprevăzută. O altă soluție o reprezintă asigurarile de viata. Alege-o pe cea potrivită pentru tine și familia ta, în funcție de stilul vostru de viață și de prioritățile pe care le aveți. Un astfel de instrument te poate ajuta să te protejezi și astfel să reduci stresul în cazul situațiilor mai puțin plăcute care pot apărea. Ia-ți timp pentru a studia astfel de metode de protecție financiară și discută cu specialiști pentru a face alegerea potrivită pentru nevoile tale. 

Ai grijă de sănătatea ta

Gestionarea stresului înseamnă și să trăiești o viață sănătoasă. Bunăstarea fizică și mintală constituie o prioritate. Este important să iei o vacanță din când în când, să aloci timp hobby-urilor preferate. Esențiale sunt și controalele regulate la medic și activitățile fizice. Dieta trebuie să fie echilibrată, nu uita să consumi cel puțin patru fructe și legume pe zi, bea măcar 1,5 litri de apă zilnic și nu sări nicio masă, pentru a acoperi necesarul energetic zilnic. 

În perioadele de stres intens, rezervele de magneziu sunt epuizate și devenim nervoși și iritabili, așa că poți lua în considerare o alimentație bogată în acest mineral, care să te ajute să faci față perioadelor încărcate. Magneziul se găsește în pâinea integrală, cereale, ciocolată neagră, banane, fructe uscate, migdale sau alune. Este indicat să eviți stimulante precum tutunul, alcoolul, ceaiul, cafeaua și excesul de zaharuri care, chiar dacă au o latură reconfortantă și stimulatoare, contribuie la starea ta de iritabilitate.

Starea ta emoțională este influențată în mare măsură și de activitatea ta fizică, precum și de timpul petrecut în aer liber. Dacă timpul nu îți permite să faci plimbări zilnice, fă din mersul la cumpărături un prilej de activitate fizică și alege o plimbare pe jos până la supermarket în locul mașinii. 

Nu lăsa serviciul să-ți invadeze viața personală

Chiar dacă viața este plină de neprevăzut, fă tot posibilul pentru a evita „stresul de ultimă oră”. O bună gestionare a timpului îți va aduce doar beneficii. Indiferent că lucrezi pe cont propriu sau ești angajat, ai nevoie de o bună organizare pentru a termina treaba la timp. Notează în mod clar toate lucrurile importante de făcut într-un planificator, contruiește zilnic un program de lucru sau liste de activități, în ordinea importanței lor, și taie sarcinile pe măsură ce le rezolvi, astfel vei simți că avansezi și că nu ți-a scăpat nimic important.

Investește permanent în pregătirea ta profesională

Dacă locul de muncă este un factor de stres în viața ta, atunci investește permanent în pregătirea ta profesională. Este esențial să te pregătești mereu pentru a-ți adapta competențele celor solicitate pe piața muncii. Pentru a rămâne competitiv, este important să dobândești noi cunoștințe și abilități, acest lucru îți va permite să fii mai performant, să îți îmbogățești CV-ul, să fii mai productiv, și, de asemenea, să înflorești la locul de muncă. Iar acest lucru te va ajuta să fii mai puțin stresat, dar mai ales să fii pregătit să faci față unor situații neprevăzute, precum ar fi cea în care rămâi fără slujbă sau dorești să faci o schimbare în cariera ta.

În ciuda eforturilor noastre, nu putem elimina complet stresul din viața noastră. Și ar fi inutil, deoarece puțin stres „bun” poate fi benefic, ne stimulează să avansăm. Dar când ne acaparează întreaga viață, trebuie să acționăm și să ne bazăm pe soluții precum cele de mai sus, pentru a ne recâștiga liniștea.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top