Now Reading
Semne care îţi arată că te-ai maturizat emoţional

Semne care îţi arată că te-ai maturizat emoţional

Revista Psychologies
semne-care-iti-arata-ca-te-ai-maturizat-emotional

De obicei, ne gândim la maturitate ca fiind o etapă din vieţile noastre legată de vârstă și de experiențele acumulate, însă când vine vorba de maturitatea emoțională, vârsta nu contează atât de mult. Am putea defini maturitatea emoțională ca fiind abilitatea unui individ de a simți, de a-și asuma și exprima emoţiile coerent. Pentru a ajunge, aşadar, la acest tip de maturitate, trebuie să ne fi acceptat emoțiile ca reacții normale și nu ca probleme. Din alte perspective, maturizarea emoţională înseamnă şi înţelegerea diferenţei între iubire de sine şi egoism sau cea între a accepta că există unele lucruri pe care nu le poţi controla şi indiferenţă.

Evident, pentru fiecare persoană maturizarea emoțională este un proces unic, însă ce avem toţi în comun, din acest punct de vedere, este faptul este nevoie de muncă, efort, voință și introspecție, pentru a o atinge. Uneori, suntem atât de prinşi în acest proces, încât este greu să ne urmărim sau să ne evaluăm evoluţia. Pentru a face acest proces mai simplu, iată câteva semne care îţi arată că eşti matur din punct de vedere emoţional. 

Înţelegi că situaţiile sunt temporare

O persoană care este matură emoţional înţelege că cele mai multe situaţii din viaţa de zi cu zi sunt temporare. Chiar şi un eşec usturător sau o dezamăgire sentimentală nu sunt situaţii absolute. Oricât de greu ar fi, un om care s-a dezvoltat suficient din punct de vedere emoţional acceptă emoţiile pe care le are (tristeţe, dezamăgire, furie), dar înţelege şi are încredere, de asemenea, că rănile se vor vindeca şi va trata situaţia ca pe o lecţie care îl va face mai puternic şi mai pregătit pentru viitor. 

Ai grijă de sănătatea ta

Maturizarea emoţională înseamnă, printre altele, acceptarea faptului că eşti responsabil pentru propria ta persoană din toate punctele de vedere. Sănătatea este un aspect foarte important al vieţii noastre, căruia îi acordăm atenţia cuvenită mai ales în situaţiile în care ea este în pericol. O persoană matură ştie că sănătatea este preţioasă şi că prevenţia este cheia unei stări de bine pe termen lung. De la o dietă echilibrată, la analizele anuale de rutină, este bine să ţii cont de toate aspectele care te ajută să te bucuri pe termen lung de o stare de sănătate cât mai bună. 

Ai o imagine îngrijită

Poate nu ţi se pare corect, însă oamenii noi pe care îi cunoşti îşi fac o impresie despre tine în primele secunde, iar această impresie ţine foarte mult şi de felul în care arăţi. Aşadar, o persoană matură emoţional înţelege că trebuie să aibă grijă de imaginea sa. Înţelege perfect când trebuie să se prezinte într-o ţinută formală şi când e acceptabil să poarte jeanși și o pereche de Converse la birou, de exemplu. De asemenea, un astfel de om înţelege că, pe lângă ţinutele îngrijite, o personalitate deschisă şi empatică face o impresie foarte bună în orice situaţie. 

Asculţi mai mult decât vorbeşti

Un proverb arab spune că omul are două urechi şi o singură gură pentru că trebuie să asculte de două ori mai mult decât vorbeşte. O persoană care a ajuns la un anume nivel de maturitate emoţională înţelege că ascultarea este un proces activ şi nu face asta doar pentru a formula un răspuns, ci pentru a-i înţelege mai bine pe oamenii din jurul său, pentru a construi relaţii mai profunde şi pentru a avea o comunicare mai bună. Dacă eşti un om matur, înţelegi că atunci când vorbeşti repeţi de fapt lucruri pe care le ştii, în timp ce atunci când asculţi ai mereu oportunitatea de a învăţa lucruri noi care să te ajute să te dezvolţi. 

Ştii ce te face fericit

Unul dintre cele mai importante aspecte ale maturităţii emoţionale ţine de o înţelegere complexă a lucrurilor care te fac fericit şi privilegierea lor. Odată ce înţelegi ce te motivează, ce îţi aduce bucurie, perspectivele tale vor fi mult mai clare atât în viaţa personală, cât şi în cea personală. În plus, atingerea maturităţii emoţionale şi înţelegerea lucrurilor care îți aduc fericire te fac mai puţin predispus la a fi victima presiunii de grup sau a persoanelor care încalcă permanent limitele altora.

Aşadar, maturitatea emoţională este un proces cu multe etape, care poate fi plin de provocări, dar care ne duce pe drumul unei vieţi împlinite!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top