Now Reading
Bine ați venit pe „Drumul Binelui”!

Bine ați venit pe „Drumul Binelui”!

Revista Psychologies
Bine ați venit pe "Drumul Binelui"

Asociațiile Creative Arts & Events și E Ceva Bine au lansat proiectul „Drumul Binelui – o hartă afectivă a patrimoniului UNESCO din România”

Bine ați venit pe „Drumul Binelui” – o hartă afectivă a Patrimoniului UNESCO din România!” Descoperiți bogăția culturală a țării prin intermediul acestei hărți virtuale www.drumulbinelui.ro, care vizează să cartografieze fiecare sit UNESCO, oferind o perspectivă detaliată și personală asupra moștenirii culturale a României.

Fiecare loc de patrimoniu este prezentat cu poveștile și experiențele unice ale oamenilor care îl păstrează și îl îngrijesc – de la localnici și preoți la custozi și ghizi locali. Dorim să oferim turiștilor și iubitorilor de cultură posibilitatea de a explora aceste locuri cu o conexiune emoțională și cu o înțelegere mai profundă a importanței lor.

Pe lângă hărțile interactive, „Drumul Binelui” va oferi sugestii de trasee culturale, încurajându-vă să vă  regăsiți atât în plan exterior, cât și interior. Cu posibilități de a vă trasa propriul drum al binelui, în funcție de interese, proiectul urmărește să stimuleze turismul cultural românesc și să atragă un număr semnificativ de turiști pentru a descoperi frumusețea și istoria bogată a României.

Ne bucurăm să vă avem alături în această călătorie culturală, susținută de Secretariatul General al Guvernului și Serviciul Dezvoltare Comunitară. Împreună, să facem cunoscut și să protejăm patrimoniul nostru unic UNESCO!

Primele obiective incluse în „Drumul Binelui” sunt cele opt biserici  de lemn din Maramureș  înscrise în 1999 în Patrimoniul Mondial Unesco, remarcabilă contribuţie a țării noastre la tezaurul cultural al umanităţii.

Acestea sunt:

  •         Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică din Bârsana
  •         Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Budeş
  •         Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Deseşti
  •         Biserica de lemn „Naşterea Fecioarei” din Ieud – Deal
  •         Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Plopiş
  •         Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Poienile Izei
  •         Biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Rogoz
  •         Şurdeşti – Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli”.

Pentru promovarea acestor monumente a fost realizat un serial format din 8 episoade, care vor putea fi vizionate pe website-ul proiectului, www.drumulbinelui.ro, și care spun povestea unui drum al regăsirii de sine, un Drum al Binelui din Maramureș în care ne sunt gazde Dan Leș, cetățean de onoare al Maramureșului, artist ceramist celebru și păstrător al tradiției și Iulian Văcărean, cunoscut influencer cultural. Partenerul de mobilitate al proiectului este SUZUKI.

La evenimentul de lansare de la Opera Națională București au fost prezenți ambasadori ai Maramureșului care au împărtășit publicului, într-un mod artistic, povești din acest loc unic al României. Printre acești povestitori s-au numărat: celebrul artist ceramist Dan Leș, cetățean de onoare al Maramureșului și mai ales păstrător al tradițiilor locului, artiștii Grigore Leșe, Ligia Hojda, Maria Coman și Laura Cosoi, în calitate de ambasadori al acestei regiuni a României, actorii Cristian Iacob și Dani Ionescu prezentatori și chef Nicolai Tand, care i-a îmbiat pe cei prezenți cu preparate maramureșene reinterpretate. 

În paralel cu evenimentul din București s-a derulat un eveniment local în Baia Sprie în colaborare cu Primăria Baia Sprie, la Casa de Cultură din localitate, al cărei gazdă a fost Iulian Văcărean și unde Consiliul Judeţean Maramureş prin Muzeul Judetean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»  a  vernisat expoziția temporară Medio Monte – spiritul locului în repere identitare.

Expoziția cuprinde lucrări de pictură, grafică și sculptură care redau magia peisajului pitoresc din zona Baia Sprie și care fac parte din proiectul aniversar „Drumul binelui – o hartă afectivă a Patrimoniului UNESCO din România” – 10 ani de la declararea Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO.

Manifestarea artistică s-a bucurat de prezența artiștilor Daniel Breban și Alexandra Pușcaș și a interpretei de muzică populară și religioasă Măriuca Verdeș.

Proiectul „Drumul Binelui” va continua pe tot parcursul anului 2024, cu maparea, după bisericile de lemn din Maramureș, a monumentelor UNESCO din celelalte zone ale României, bisericile din  Bucovina și bisericile fortificate din Transilvania. 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top