Now Reading
Casa de licitații Goldart organizează o licitație eveniment ce cuprinde lucrarea „Nimfă dormind” de Nicolae Grigorescu

Casa de licitații Goldart organizează o licitație eveniment ce cuprinde lucrarea „Nimfă dormind” de Nicolae Grigorescu

Goldart, una dintre principalele case de licitații din România, va susține, pe 24 mai, o licitație eveniment, în cadrul căreia va fi pusă în vânzare lucrarea Nimfă dormind” de Nicolae Grigorescu, capodoperă ce are potențialul de a stabili un nou record pe piața de artă autohtonă.

 

Pe 24 mai va avea loc la sediul casei de licitații Goldart din București, Intrarea I.L. Caragiale, nr. 1, o licitație în cadrul căreia vor fi puse în vânzare 93 de opere de artă cu o valoare de pornire ce depășește 350.000 de euro.

Protagonista licitației este lucrarea „Nimfă dormind” de Nicolae Grigorescu, operă ce poate marca un nou record pe piața locală de artă. Prețul de pornire al acesteia este de 220.000 de euro.

„Din perspectiva investiției, «Nimfă dormind» este cea mai bună lucrare Nicolae Grigorescu tranzacționată din 2010 până azi. Prezența operei în orice colecție crește valoarea colecției cu 30%.

Această lucrare are toate atuurile să fie adjudecată în marja de 330.000-370.000 de euro, adică, 5% din valoarea recordului stabilit de o lucrare de Adrian Ghenie, «Nickelodeon», tranzacționată la Londra în octombrie 2016 pentru suma de 7,1 milioane lire sterline” a declarat Cristian Anghel, Director Executiv Goldart.

Cristian Anghel

 

„Nimfă dormind” – vârf al creației grigoresciene

Spre deosebire de lucrări ca „Ţărăncuţe (De la fântână)” sau „Țărăncuță odihnindu-se” ce se înscriu în curentul tradiționalist de la începutul secolului al XX-lea sau extrem de frecventele lucrări ce au ca motiv central „Carul cu boi”, destinate publicului larg iubitor al lumii satului, „Nimfă dormind” este un vârf al creației grigoresciene cu influențe stilistice europene.

Tema femeii între flori, a nimfei în mijlocul pădurii în care este zeită, este una specific simbolistă, de largă circulație în jurul anului 1900.

Expusă până în prezent la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», lucrarea poate fi admirată până la licitație în cadrul galeriei de la sediul Goldart.

 

Alte lucrări celebre din cadrul licitației

Licitația va cuprinde și alte lucrări de referință precum Odihnă – Ion Theodorescu Sion, Scenă biblică – Eustațiu Stoenescu, Margine de pădure – Ion Andreescu, Nud în interior și Natură statică cu fructe – Petre Iorgulescu Yor, Femeie cu voal spaniol – Samuel Mützner, Dalila -Marcel Guguianu și Memento mori – Sabin Bălasa.

Odihnă – Ion Theodorescu Sion

 

Scenă biblică – Eustațiu Stoenescu

 

Margine de pădure – Ion Andreescu

 

Nud în interior și Natură statică cu fructe – Petre Iorgulescu Yor

 

Femeie cu voal spaniol – Samuel Mützner

 

Dalila – Marcel Guguianu

 

Memento mori – Sabin Bălasa

 

Catalogul complet al licitației poate fi vizualizat aici.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top