Now Reading
Jocul este esential in educatie

Jocul este esential in educatie

Revista Psychologies

joc, joaca, copil, copii, educatie
Desi copiii vor sa se joace singuri sau impreuna cu alti copii fara interventia adultilor, studiile arata ca jocul cu parintii este foarte important pentru dezvoltarea copilului.

Copiii tanjesc sa petreaca timp cu parintii lor. Asta ii face sa se simta speciali. Parintii sunt incurajati sa se joace cu cei mici in mod regulat. Intai sa se joace pe rand fiecare copil cu fiecare adult, apoi toata familia sa se reuneasca si sa se joace impreuna.

Daca iti cresti copilul singur(a) sau ai un singur copil, invita-ti ocazional prietenii si familia la tine si organizati diverse jocuri. In timpul jocului lasa copilul sa aleaga el tema. Exploreaza-i lumea. Pune intrebari. Fii haios, distrati-va impreuna. Dar evita suprastimularea si intuieste momentul cand trebuie sa te opresti.

Oglindeste diverse situatii desprinse din realitate cu ajutorul papusilor. Copilul va invata si exersa rezolvarea de probleme. Lasa papusile sa demonstreze modul gresit in care se poate gestiona o situatie. Gaseste im­pre­una cu cel mic o solutie mai buna. Apoi cre­eaza un alt scenariu si lasa-l pe copil sa spuna cum trebuie facut.

Jucati-va afara. Jucati-va cu mingea, jucati „de-a v-ati ascunselea”. Gatiti impreuna, pictati. Cititi, urmariti un film si apoi comentati actiunea, trageti con­cluzii.

Invata-l cum sa piarda si cum sa castige. Lauda-l, incurajeaza-l. Jucandu-te cu copilul creezi o legatura care va tine pentru totdeauna. In felul acesta cel mic stie ca este iubit si apreciat, ca poate comunica usor. Iar prin joaca, parintii foarte stresati se vor detensiona.
Catalina Cristescu
Foto: GULIVER.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top