Now Reading
(P) Ce spun desenele copiilor despre personalitatea lor?

(P) Ce spun desenele copiilor despre personalitatea lor?

Desenul este un alt mod de exprimare pe care copiii îl folosesc. Acesta le poate oferi părinților și psihologilor detalii despre personalitatea micutilor, fiind considerat de specialiști un adevărat limbaj.

Atunci când copilul nu poate reda în mod explicit ceea ce simte, s-ar putea ca prin culori, forme sau linii să îți comunice ceva, anumite probleme pe care le ține ascunse în minte și care îi trădează o serie întreagă de emoții.

Atunci când dorești să descoperi o parte din personalitatea copilului este suficient să îi oferi câteva carioci și markere și să îl rogi să îți deseneze ceva. Deci, ce spun desenele copiilor despre personalitatea lor?

Semnele grafice

  • Liniile subțiri făcute cu ajutorul unor stilouri sau cariocilor subțiri determină tendința de a se corecta mereu și trădează personalitatea unui copil introvertit, fără prea multă încredere în el.
  • Liniile foarte groase ne arată tendința copilului spre agresivitate sau violență.
  • Linii potrivite ne arată un copil echilibrat, de această dată nu trebuie să îți faci griji.
  • Desenele murdare, tăieturile și ștersăturile ne demonstrează lipsa stimei de sine, teama de a face noi încercări.
  • Liniile cu tendințe ascendente ne arată un copil vesel, iar cele descendente, un copil trist.
  • Liniile neregulate demonstrează tendința către agresivitate.

Semnificația culorilor

Culorile ne pot dezvalui și ele detalii importante despre personalitatea copiilor.

  • De exemplu, folosirea în exces a culorii roșu determină tendința copilului de a fi violent, agresiv.
  • Culoarea albastru folosită peste tot ne arată un control de sine puternic.
  • Galbenul ne arată dependența copilului de părinți, verdele demonstrează nevoia de control a copilului.
  • Ori de câte ori copilul folosește culoarea maro, atunci vei observa că are nevoie de mai multă atenție din partea familiei.
  • Violetul trădează neliniști și chiar tendința de anxietate, iar culoarea negru înseamnă teamă.

Aspectul general al planșei

Modul în care arată planșa de desen a unui copil ne ne transmite indicii valoroase despre trăirile sale. Nu este nevoie să cunoști foarte multe lucruri despre acest tip de limbaj, ci doar aruncând o privire asupra a ceea ce desenează îți poți da seama ce fel de copil ai, care sunt suferințele sale și mai ales să încerci să îl ajuți să scape de temeri, angoase sau anxietăți.

Unor copii le place să ocupe toată foaia, iar altora nu. Modul în care încadrează desenul în planșă arată apropierea de mediul înconjurător, de locul în care se află. Dacă vei observa dezordine în planșă trebuie să te aștepți că micuțul tău are nevoie de ceva mai multă atenție din partea ta. De asemenea, dacă planșa este una ordonată, atunci copilul este echilibrat, nefiind îndreptat spre violență și nici spre anxietate.
Desenul unui copil reflectă o parte din personalitatea acestuia, așa că ori de câte ori vrei să descoperi câte ceva despre copilul tău sau ai o suspiciune despre modul în care se poartă, ar fi bine să îi oferi o foaie de hârtie, să comanzi markere, culori, pensule sau stilouri aici și să îl determini să deseneze. Vei afla numeroase lucruri despre emoțiile sale.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top