Now Reading
Spitalul de copii ”Sfanta Maria” din Iasi are urgenta nevoie de renovare

Spitalul de copii ”Sfanta Maria” din Iasi are urgenta nevoie de renovare

Revista Psychologies

Spitalul de copii „Sfanta Maria”, Iasi
Construit in 1970 prin fuziunea tuturor unitatilor pediatrice din Iasi, spitalul „Sfanta Maria” este cel mai important spital din regiunea de Nord-Est a tarii si necesita in prezent lucrari urgente de renovare si modernizare, peste 60.000 de copii intre 0 si 18 ani fiind tratati anual in aceasta unitate medicala.

In acest moment, in spitalul de copii din Iasi exista sectii aflate intr-un stadiu avansat de degradare, atat din punct de vedere architectural, cat si sanitar, electric si termic. Sectoarele care necesita interventii urgente sunt: Clinica de Chirurgie Pediatrica I si Sectorul Septic, precum si Clinica de Pediatrie generala IV si Bucataria Dietetica, insumand o suprafata totala de 1.800 de metri patrati. In aceste sectoare sunt tratati anual peste 8.000 de copii de catre 100 de cadre medicale.

In cei peste 40 de ani de functionare continua, intregul spatiu hotelier si administrativ a necesitat reparatii, lucrari de intretinere si interventii la instalatiile sanitare, electrice, termice si de alimentare cu apa.
Bugetele de venituri si cheltuieli fundamentate pe surse finantare (peste 80% buget CAS) , au acoperit in principal nevoile stricte ale unitatii pentru desfasurarea actului medical: achizitia de medicamente, materiale sanitare, reactivi, hrana, utilitati, ramanand un procent foarte mic pentru reparatii curente.

Utilizand fonduri din Programe de Sanatate (RoNeonat, REMSI), venituri proprii si sponsorizari, s-a reusit in ultimii ani repararea, modernizarea si reechiparea Blocului operator, sectiei ATI, Unitatii de Primire Urgente, Laboratorului de analize medicale, Blocului alimentar si doar in proportie de aprox. 70% a spatiilor hoteliere si administrative.

La momentul actual, este imperios necesara continuarea procesului de reabilitare si modernizare a spatiilor atat hoteliere cat si administrative, intrucat in unele locatii exista un grad major de degradare atat din punct de vedere arhitectural (pereti, pavimente, tamplarie exterioara si interioara) , cat si in ceea ce privesc instalatiile sanitare, electrice si termice.dr. Valentin Munteanu

„Multumim Fundatiei Scheherazade pentru intentia nobila de a sustine renovarea spitalului Sfanta Maria din Iasi. Sper din tot sufletul in succesul acestei actiuni menite sa schimbe in bine ce este in jurul nostru si sa arate frumosul din inimile celor ce pot ajuta copiii spitalizati,” a afirmat dr. Valentin Munteanu, managerul spitalului Sfanta Maria din Iasi.

Dr. Valentin Munteanu ne-a asigurat ca, chiar in conditiile de degradare in care se fla sectia de Chirurgie Pediatrica, riscul de infectii intraspitalicesti este tinut sub control, acesta depinzand mai mult de ceea ce se intampla in blocul operator.

De asemenea, a tinut sa ne informeze cu mare satisfactie despre achizitionarea, din fonduri primite de la Ministerul Sanatati, a unui computer tomograf, o piesa-cheie in actul medical. Este increzator ca si pe viitor va primi sprijinul Ministerului Sanatatii si al Consilului Judetean Iasi.

Este, totusi, nevoie de fonduri mult mai mari decat cele care se pot asigura din banii publici.

Wajiha HarisFundatia Scheherazade va demara o campanie de comunicare a proiectului Copiii fac bine, care va include TV, print, online, radio si OOH.

„Prin proiectul Copiii fac bine ne propunem sa oferim copiilor din Nord-Estul Romaniei un spital modern in care sa poata beneficia de cele mai bune tratamente.

Este cel de-al doilea mare proiect al nostru dupa renovarea spitalului de copii Marie Curie din Bucuresti si suntem increzatori ca vom avea un sprijin valoros din partea autoritatilor, a personalitatilor publice, a organizatiilor private, a institutiilor mass-media, cat si a cetatenilor pentru a finaliza cu succes si renovarea acestui spital de copii din Romania,” a afirmat  Wajiha Haris, presedintele Fundatiei Scheherazade.

In perioada 8 septembrie – 15 noiembrie 2011, toti cetatenii care vor sa faca o donatie de 2 euro pentru a contribui la reabilitarea spitalului „Sfanta Maria” din Iasi pot trimite un SMS la numarul 879, disponibil in retelele de telefonie mobila Orange, Vodafone si Cosmote, sms pentru care nu se va percepe TVA.

 Imaginile vorbesc mai bine decat cuvintele:

Impreuna, putem face ca Spitalul de copii „Sfanta Maria” din Iasi sa se inscrie pe lista marilor reusite, alaturi de proiectul care a dus la renovarea „Spitalului Marie Curie” din Bucuresti:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top