Now Reading
Tot mai mulți copii își câștigă „Dreptul la toalete”

Tot mai mulți copii își câștigă „Dreptul la toalete”

Revista Psychologies
tot-mai-mulți-copii-își-câștigă-dreptul-la-toalete

Zeci de mii de elevi din România au beneficiat în ultimii ani de condiții de igienă mai bune în unitățile în care învață, datorită programului „Domestos susține igiena în școli”, inițiat de Domestos și Crucea Roșie Română. Campania a ajuns la cea de-a șasea etapă, în cadrul căreia a fost selectată o nouă unitate școlară pentru a i se construi un grup sanitar, astfel încât copiii să aibă acces la condiții igienice demne de secolul în care trăim, în toalete dotate corespunzător normelor sanitare. În același timp, alte 25 de unități de învățământ vor primi produse de igienă indispensabile.

Grădinița cu program normal Nr. 1, din sat Slobozia Blăneasa, Comuna Negrilești, județul Galați, a fost selectată de Crucea Roșie Română pentru a beneficia de reconstrucția totală a toaletei, aflată în prezent în curte, într-o stare avansată de degradare. Colectivul actual numără 20 de preșcolari, însă dezvoltarea localității face ca acesta să fie în continuă creștere. Celelalte 25 de unități de învățământ selectate în această etapă, care vor primi produse de igienă pentru menținerea curățeniei și igienizării toaletelor, sunt din județele Alba, Arad, Brașov, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Mureș, Olt, Prahova, Timiș, Vâlcea, Vaslui.

Domestos susține igiena în școli

Susținem în continuare cu ardoare igiena în școli, pe care o considerăm esențială în orice situație și absolut vitală  în contextul pandemiei pe care o trăim. Orice copil merită să aibă acces la toalete decente la școală sau grădiniță, pe care să le folosească fără teamă și fără riscul de a se îmbolnăvi. Faptul că România este deficitară la capitolul igienă și departe de normalitatea la care tânjim, ne motivează să fim perseverenți și să luptăm alături de partenerii noștri pentru siguranța celor mici. Fiecare toaletă moder și curată este o realizare de care ne bucurăm și un pas către un viitor sigur pentru elevii din țara noastră”, a declarat Camelia Pop, Brand Manager Domestos & Savo Unilever South Central Europe.

„Nicio unitate de învățământ nu ar trebui să se afle în imposibilitatea de a asigura copiilor condițiile minime necesare unei dezvoltări sănătoase, iar lipsa toaletelor igienice în școli și grădinițe este un semnal de alarmă care ar trebui să ne unească pe toți într-un demers comun, pentru ca lucrurile să intre pe făgașul normalității”, a declarat Ioan Silviu Lefter, Directorul General al Crucii Roșii Române, partener principal în campanie.

Igiena nu este un lux, ci un drept elementar

Atunci când vine vorba de banalul mers la toaletă, în România mii de copii sunt nevoiți să facă față zi de zi condițiilor precare de igienă pe care le oferă grupurile sanitare din unitățile lor de învățământ, care uneori nu au nici măcar autorizație sanitară sau surse de apă adecvate, lucru mai mult decât îngrijorător. Toaletele sunt deteriorate, neigienizate, iar în unele situații nici măcar nu se află în interiorul unității școlare, ci în curte, unde accesul celor mici este dificil și nesigur, ba chiar periculos, în caz de condiții meteo nefavorabile.

Nevoia imperioasă de acces la condiții de igienă optime a dus la lansarea în 2015 a campaniei „Domestos susține igiena în școli”. În cadrul ei, peste 70,000 de elevi au beneficiat deja de condiții mai bune de igienă în școli, Domestos donând peste 180,000 de euro pentru construirea de grupuri sanitare, acolo unde erau improvizate în curte, pentru renovarea lor, dacă erau degradate, uzate și nemodernizate, dar și pentru produse de igienizare, curățenie și dezinfectare.

Și tu poți ajuta. Preia inițiativa!

Domestos luptă pentru dreptul la toalete decente al copiilor, cu sprijinul Crucii Roșii Române, însă fiecare dintre noi se poate alătura acestei misiuni. Cei care cunosc o școală care are nevoie de construirea unei toalete, de renovarea ei sau de produse de curățenie și igienizare, o pot înscrie pe site-ul https://www.domestos.com/ro/dreptul-la-toalete.html, pentru ca cei mici să nu fie nevoiți să suporte frigul, mizeria sau teama atunci când au nevoie să folosească toaleta școlii sau grădiniței lor.

Astfel, cei care doresc să contribuie la această cauză o pot face printr-o donație pe www.crucearosie.ro. Persoanele fizice și juridice dispuse să se implice în campanie, astfel încât să nu mai existe nicio unitate de învățământ cu toalete în curte și condiții precare de igienă, pot face donații direct pe www.crucearosie.ro sau în contul RO61BRDE410SV36413364100, deschis la BRD Agenția Piața Romană. Toate fondurile sunt gestionate de către Crucea Roșie Română, la fel ca și coordonarea procesului de selecție a școlilor și de implementare a lucrărilor. Trimestrial, se stabilește o nouă instituție de învățământ beneficiară a proiectului dintre cele care s-au înscris pe site și respectă condițiile de eligibilitate.

Despre Crucea Roșie Română

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 641 de subfiliale și 463 comisii. 6000 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române.

Pe 4 iulie 2021, Crucea Roșie Română a aniversat 145 de ani de activitate umanitară. Mai multe informații despre Crucea Roșie Română sunt disponibile pe www.crucearosie.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top