Now Reading
Ceaiul verde, gardianul sanatatii

Ceaiul verde, gardianul sanatatii

Revista Psychologies

Ceai verde

Ajutor in diabetul zaharat

EGCG impiedica enzima amilaza sa transforme amidonul in zaharuri simple. Acestea vor ajunge mai tarziu si intr-un ritm mai lent in sange permitand pancreasului sa lucreze si sa compenseze glicemia.

Ceaiul verde nu poate compensa o alimentatie nerationala, impotriva indicatiilor medicului. Ajutorul sau in diabetul zaharat este limitat dar cert, iar consumul sau regulat poate reduce intr-o masura dependenta de insulina.

Artrita si litiaza renala

Ce au in comun aceste doua afectiuni? Cristalele de acid uric. Producerea si stocarea unei cantitati prea mari de acid uric in organism poate avea drept cauze predispozitia genetica, deficienta de lichide, consumul excesiv de alcool sau alimentatia prea bogata in purine, substante din descompunerea carora rezulta, intre altele, acid uric. Aceste substante – purinele – se gasesc in carne si organe, extract de drojdie si mezeluri. Acidul uric aflat in sange intr-o cantitate prea mare nu reuseste sa fie eliminat destul de repede de rinichi si atunci o parte din el se transforma in cristale care se depun la articulatii, in cazul artritei si la rinichi, in cazul litiazei renale.

Pe langa schimbarea obiceiurilor alimentare este util consumul sustinut de ceai verde care stimuleaza activitatea renala. Saponidele fixeaza grasimile in intestin, asa incat acestea, in loc sa intre in circulatie, vor fi eliminate. Ajunse in circulatia sanguina, grasimile impiedica eliminarea acidului uric.

Ceaiul verde este un aliment cu efect bazic si are puterea de a combate aciditatea in organism. Pentru o curatire temeinica a rinichilor se vor bea zilnic 1,5 – 2 l de ceai verde, adica intreg necesarul de lichide.

Tulburarile digestive

Arsurile la stomac, gastrita, si eructatiile (ragaiala data de gazele din stomac) se pot combate tot datorita efectului bazic al ceaiului verde care neutralizeaza excesul de aciditate gastrica. Se recomanda sa se bea o cana de ceai verde in timpul mesei, putin cate putin, astfel incat ceaiul sa ajunga in stomac treptat, odata cu mancarea.

Efectul antibiotic al ceaiului verde se manifesta si in prezenta bacteriei heliobacter pylori care produce de la inflamarea pana la ulcerarea mucoasei stomacale. In combinatie cu efectul antiacid si cu capacitatea de a usura digestia, ceaiul verde poate sa previna ulcerul.

Diareea este cauzata de cele mai multe ori de infectii bacteriene, de inflamatii ale intestinului sau de stres. Am vorbit deja despre efectul antibiotic, antiinflamator si antistres al ceaiului verde. In plus, ceaiul verde este un foarte bun rehidratant compensator in cazurile de diaree. Substantele tanante retin apa si o dirijeaza in sistemul circulator, diminuand astfel pierderea ei pe cale intestinala.

Osteoporoza si afectiunile dentare

Cand este vorba de oase, este vorba despre calciu, iar ceaiul verde contine si calciu. In plus, manganul cuntinut in ceaiul verde optimizeaza asimilarea calciului, ceea ce se concretizeaza intr-un tesut osos mai dens si mai dur.

EGCG impiedica dezvoltarea bacteriilor in cavitatea bucala si formarea tartrului dentar, protejand astfel impotriva cariilor si paradontozei. Vitamina C si flavonele, cu efectul lor antiinflamator protejeaza sanatatea gingiilor. De asemenea, este de mare ajutor efectul de reglare a secretiei salivare si de reducere a aciditatii in cavitatea bucala. Si daca nu este suficient, aflati ca ceaiul verde contine si suficient fluor incat sa fie eficient in intarirea smaltului dintilor.

Pentru prevenirea cariilor si sanatatea gingiilor este util atat consumul efectiv de ceai verde cat si clatirea zilnica a gurii.

Ceaiul verde la copii

Sub varsta de sase ani nu se recomanda. Copiii cu varsta peste sase ani pot beneficia si ei de calitatile ceaiului verde, dar pentru ei nu se va folosi prima infuzie pentru ca aceasta contine cofeina. Cea de a doua infuzie este mai indicata. Daca cel mic nu agreeaza gustul amarui si astringent al ceaiului, se poate indulci cu miere si se poate amesteca cu suc de portocale sau de orice alte fructe care ii plac copilului.

In afara de beneficiile generale ale ceaiului verde, copilul va avea mai multa pofta de mancare iar scolarii vor avea o putere de concentrare sporita.

Ceaiul verde in lupta cu cancerul

Ceaiul verde nu poate sa vindece cancerul dar poate sa ajute la prevenirea lui, poate sa sustina tratamentul si poate sa diminueze efectele secundare ale tratamentului.

Cheia este continutul bogat de substante antioxidante: vitamina C, vitamina E, beta-carotina si seleniul precum si flavonele care potenteaza actiunea vitaminei C. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi proveniti din mediu (radiatii, metale grele, solventi chimici, conservanti).

In mod normal, organismul are propriul sau sistem de aparare impotriva radicalilor liberi agresivi. Daca el poseda suficienti captatori de radicali, acestia ii vor retine si ii vor transforma in produsi metabolici inofensivi care se vor elimina pe caile naturale. Daca, insa, atacul este disproportionat – fie o insuficienta de captatori, fie un exces de radicali – lupta este pierduta si celulele organismului sunt puse in pericol.

In afara de efectul antioxidant, EGCG, flavonele si vitaminele inhiba cresterea tumorilor maligne, dar, in primul rand, pot preintampina aparitia lor. Vitamina C si zincul actioneaza ca intaritoare ale sistemului munitar.

O cana de ceai verde bauta in timpul mesei poate sa previna aceste dezechilibre si sa ne puna la adapost de suferinta.

Text: Mihaela Serea
Pe baza lucrarii: Ceaiul verde. Alinare pentru trup si suflet, Editura Niculescu, 2008
Foto: dremstime.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top