Now Reading
Cum pregătești un mic dejun simplu și sănătos? 7 sfaturi

Cum pregătești un mic dejun simplu și sănătos? 7 sfaturi

Revista Psychologies
cum-pregătești-un-mic-dejun-simplu-și-sănătos-7-sfaturi

Graba de dimineață nu este o scuză pentru a sări peste micul dejun, cu atât mai mult cu cât acesta este considerat cea mai importantă masă a zilei. Motivul? Ei bine, micul dejun nu îți oferă doar energia necesară pentru început energizant al zilei, însă are și numeroase beneficii pentru sănătate. Micul dejun ajută la stimularea și accelerarea metabolismului, crește aportul de nutrienți, previne apariția senzației de foame și îmbunătățește memoria și concentrarea. 

Astfel, nu-i de mirare că nutriționiștii recomandă începerea zilei cu un mic dejun sănătos, date fiind beneficiile pe care acesta le aduce stării generale de sănătate. Dacă și tu vrei să pregătești un mic dejun simplu și sănătos, avem pentru tine o listă cu sfaturi, pe care o vei găsi parcurgând articolul următor. Iată cele mai utile sfaturi pentru pregătirea primei mese a zilei! 

1. Consumă alimente bogate în nutrienți la micul dejun 

Înainte de a pregăti micul dejun, trebuie să iei în considerare că această masă trebuie să asigure aproximativ 25-30% din necesarul zilnic de calorii. Și spunem acest lucru pentru că energia oferită de micul dejun va fi folosită pe parcursul întregii zile, motiv pentru care este indicat să consumi alimente bogate în nutrienți și vitamine esențiale. Și vestea bună este că există o mulțime de rețete de mic dejun simple și rapide, pentru o masă sănătoasă și energizantă. 

2. Pregătește un mic dejun rapid atunci când te presează timpul 

Nu ai prea mult timp la dispoziției pentru pregătirea micului dejun? Asta nu înseamnă că trebuie să te limitezi la câteva fursecuri și o cană de ceai sau cafea. Există numeroase moduri de a-ți prepara un mic dejun consistent, fără a-ți irosi timpul. De pildă, poți servi la micul dejun un bol mic cu iaurt grecesc și fructe proaspete sau pâine integrală cu avocado și somon. 

3. Gătește-ți micul dejun în propria bucătărie

Știm că uneori, din lipsă de timp, ai tendința de a servi micul dejun în oraș, pe fugă. Însă pe lângă faptul că un mic dejun preparat acasă te va ajuta să economisești bani și să consumi mai puține calorii, prepararea micului dejun acasă îți oferă posibilitatea de a prepara mâncarea exact cum îți place, având deplin control asupra ingredientelor folosite. 

4. Servește alimente bogate în carbohidrați la micul dejun 

Un aspect important de care trebuie să ții cont pentru a te putea bucura de un mic dejun delicios și sănătos este de a servi această masă la momentul potrivit. Prin urmare, îți sugerăm să nu amâni prea mult micul dejun. Pe lângă momentul servirii, este indicat ca alimentele pe care le consumi la micul dejun să aibă un conținut semnificativ de carbohidrați. Te sfătuim să te orientezi spre rețete pentru micul dejun pe bază de fulgi de ovăz, musli, cereale integrale, pâine integrală, fructe sau legume, adică alimente sățioase, care oferă și multe alte beneficii pentru sănătate. 

5. Adaugă proteine în rețetele de mic dejun 

Un alt nutrient important care nu trebuie să lipsească de la prima masă a zilei sunt proteinele. Alimentele bogate în proteine sunt sățioase și încarcă organismul cu aminoacizi importanți. Mai mult, proteinele ajută și la facilitarea digestiei, fiind necesare pentru regenerarea organismului. Cele mai benefice proteine sunt cele din componența produselor lactate precum iaurt, lapte, telemea sau brânză de vaci. 

6. Consumă grăsimi sănătoase la prima masă a zilei 

Pentru a funcționa corespunzător, organismul are nevoie și de o anumită cantitate de grăsimi sănătoase. Desigur, grăsimile trebuie să fie de calitate superioară pentru a fi sănătoase, motiv pentru care îți recomandăm să servești la micul dejun alimente precum: avocado, fructe uscate, semințe, ulei de nucă de cocos sau ulei de măsline. 

7. Mănâncă alimente cu multe fibre la micul dejun 

Și fibrele sunt nutrienți importanți pentru organism, acestea având și ele capacitatea de a îmbunătăți digestia. Fibrele au rolul de a induce senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce transformă alimentele bogate în fibre într-una dintre cele mai sănătoase alegeri la micul dejun. Printre alimentele cu un conținut mare de fibre se numără ovăzul, morcovii, spanacul, sfecla, sparanghelul, migdalele, fisticul, nucile, merele, piersicile și pâinea integrală. 

Ține cont de sfaturile noastre și pregătește, zi de zi, un mic dejun sănătos, care să te încarce cu energie și care să aducă organismului tău doza de sănătate de care are nevoie. Doar există atâtea rețete simple și sănătoase din care să alegi! 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top