Now Reading
Savoarea painii de casa

Savoarea painii de casa

Revista Psychologies

De cate ori nu ai poftit la painea facuta in casa? Mirosul imbietor, miezul moale, coaja fierbinte, seminte din belsug… Gratie calitatilor sale energetice painea echilibreaza fiecare masa, iar cu ajutorul masinilor de facut paine sau in stilul clasic ne putem bucura de ea zilnic.

Acum opt mii de ani a fost „inventata“ o placinta, coapta pe o piatra fierbinte, facuta din grau pisat si apa. Intr-o zi ea n-a mai fost coapta, coca s-a dospit, iar placinta a devenit paine. Desi descoperirea drojdiei a bulversat reteta primitiva, formula de baza a ramas totusi aceeasi. Foarte simpla. Prin urmare daca esti pasionata de gastronomie sau vrei sa mananci sanatos te invitam sa-ti prepari singura painea dupa reteta noastra si sa o imparti cu cei dragi.

Adevarata si sanatoasa

Pe rand mitizata, sacralizata, neglijata, blamata, painea isi merita reabilitarea. Hrana adevarata, sanatoasa, produs natural de energie, ea echilibreaza mesele, dar mai ales poate constitui o masa in sine, rapida si gustoasa, atunci cand o „acompaniem“ cu o branza fina sau cu bucatele de rosii, busuioc si ulei de masline – bine cunoscutele bruschette.

O masa care valoreaza mai mult decat o mancare prost facuta sau din ingrediente indoielnice. Bineinteles, exista diverse sortimente de paine, unele sunt mai hranitoare decat altele, mai bogate, mai gustoase, oferind un miez delicios, o crusta irezistibila, forme apetisante, mirosuri profunde, placeri prelun­gite… Din fericire exista destul de multe locuri de unde se poate cumpara painea in compozitii din ce in ce mai variate.

Alchimia cerealelor

Reteta painii primitive este inca valabila. Modestul amestec de faina cu apa permite realizarea tuturor sortimentelor de paine de genul pitta si ofera, dupa dospire, faimoasa drojdie pe care o folosesc brutarii la fabricarea „painii stravechi“, intotdeauna bazata pe grau. Deoarece graul, bogat in gluten, este responsabil de cresterea aluatului. Celelalte cereale – secara, orzul, porumbul, hrisca, ovazul – nu sunt panificabile decat ca aditivi la o anumita cantitate de grau.

Tipuri de faina

Faina este materia prima de baza pentru produsele de panificatie iar valoarea ei alimentara este data de gradul de extractie si de substantele minerale si vitaminele pe care le contine. In magazine gasim in principal patru-cinci variante de faina pe care le putem combina cu seminte de dovleac, floarea soarelui, chimen, in, mac, susan, cu migdale, stafide sau nuci, dupa gustul fiecaruia. Substantele proteice din bobul de grau se gasesc spre periferia acestuia deci faina obtinuta din partea centrala este saraca in proteine.

Se stie ca faina alba este cea mai putin bogata in principii nutritive, urmandu-i in clasament faina semi-alba care are urme de tarate, cea intermediara cu particule de tarate si faina neagra care contine particule vizibile de tarate si este cea mai hranitoare.

Painea ingrasa?

Toti nutritionistii sunt de acord atunci cand vine vorba de aceasta problema: nu painea este cea care ingrasa (consumata in mod rational), ci alimentele ce-ar putea-o insoti.

Masina de facut paine


Reteta de paine cu seminte

  • apa: 405 ml
  • ulei de rapita: 2.5 linguri
  • miere: 2,5 linguri
  • sare: 2 lingurite
  • faina de secara: 330g
  • faina integrala: 330g
  • drojdie uscata: 2,5 lingurite
  • seminte de in: 100g
  • seminte de floarea-soarelui: 30g
  • seminte de mac: 20g

Greutatea: 1000 g
Timp: 3h:50 min

Ingredientele se pun in vasul de copt al masinii de facut paine in urmatoarea ordine: apa, ulei de rapita, miere si sare. Apoi se adauga cele doua tipuri de faina si drojdia uscata. Vasul de copt se pune in masina de facut paine si se selecteaza programul pentru reteta corespunzatoare (numarul 8), greutatea painii si culoarea dorita a cojii.

Dupa ce sunt amestecate ingredientele de mai sus, momentul adaugarii semintelor este marcat de un bip. La sfarsitul programului se opreste masina, se scoate vasul de copt apoi painea. Amestecul gustos de seminte impreuna cu combinatia de faina integrala si faina de secara, ofera o experienta culinara uimitoare perfecta pentru feluri de mancare orientale sau chiar pentru somon.

Editare de Catalina Cristescu
Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top