Now Reading
Tendințe în materie de nutriție pentru 2023

Tendințe în materie de nutriție pentru 2023

Revista Psychologies
tendințe-în-materie-de-nutriție-pentru-2023

Felul în care arătăm, ne simțim și performăm în fiecare zi are legătură cu alimentația noastră și din acest motiv, consumatorii încep să se gândească la sănătate și starea de bine și din perspectiva holistică. Cei mai mulți dintre noi doresc să îmbunătățească aceste aspecte ale vieții și recunosc rolul pe care îl joacă o nutriție bună. Acum că ne aflăm la început de an, Susan Bowerman, M.S., R.D., CSSD, CSOWM, FAND, senior director of Worldwide Nutrition Education and Training, Herbalife Nutrition prezintă câteva tendințe în materie de nutriție pentru 2023.

Alimentația pe bază de plante: având în vedere atât sustenabilitatea cât și risipa alimentară

Indiferent dacă dieta pe care o alegi este vegană, vegetariană sau flexitariană – alimentația bazată pe plante nu se va demoda prea curând. Dietele pe bază de plante nu sunt o noutate, dar tot mai multe produse devin din ce în ce mai populare pentru a-i atrage pe cei care îi recunosc beneficiile nu numai pentru organism, ci și pentru sănătatea planetei. Alimentele vegetale sunt bogate în nutrienți, furnizându-i din abundență în raport cu costul lor caloric. Fructele, legumele, fasolea și cerealele integrale sunt surse extraordinare de vitamine, minerale și fitonutrienți, iar acestea sunt în mod natural lipsite de colesterol. Majoritatea conțin și o cantitate destul de mare de fibre, care ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale și la buna funcționare a tractului digestiv, ceea ce poate susține imunitatea și poate reduce inflamația.

Personalizarea

Consumatorii se îndepărtează de abordarea universală pentru gestionarea obiectivelor legate de dietă. Nutriția personalizată sau de precizie – care utilizează dieta și stilul de viață, precum și biomarkerii individuali pentru a dezvolta sugestii alimentare sănătoase și relevante pentru fiecare persoană în parte – continuă să câștige teren. Piața globală de nutriție personalizată a fost evaluată la 14.612,1 milioane de dolari în 2021 și se preconizează că va ajunge la 37.286,9 milioane de dolari până în 2030 – de aproape trei ori mai mult decât în 2021, potrivit studiilor. Acest fenomen este deosebit de puternic în rândul milenialilor și al generației Z, dintre care 49% și respectiv 37% și-au exprimat o preferință puternică pentru produse, servicii sau aplicații care valorifică datele personale pentru a personaliza experiența consumatorului (McKinsey).

Există mai mulți factori care determină modul în care poate fi personalizată alimentația unei persoane. Pe măsură ce diferitele forme de evaluare personalizată devin tot mai răspândite, avem mai multe informații despre noi înșine care pot fi folosite pentru a ne personaliza alimentația în vederea îmbunătățirii sănătății sau a atingerii unor obiective specifice – nivelul de activitate fizică, cât de mult și ce mănânci, vârsta – sunt factori care contribuie la personalizare. Iar acum putem să determinăm și răspunsurile individuale la anumite componente ale dietei, aceste informații putând fi folosite pentru o abordare mult mai personalizată.

Nutriția funcțională

O altă tendință pe care o observăm este creșterea cererii de produse și alimente care vizează mai multe dimensiuni ale stării de bine. Consumatorii devin din ce în ce mai avizați în ceea ce privește nutriția și, astfel, devin mai proactivi în legătură cu îngrijirea propriei sănătăți, fiind în căutarea unor modalități de a-și îmbunătăți sănătatea prin intermediul alimentelor funcționale – alimente care oferă beneficii dincolo de simpla lor valoare nutritivă. Fructele, legumele, fructele cu coajă lemnoasă, semințele și cerealele integrale bogate în nutrienți sunt considerate alimente funcționale. Dar alimente funcționale pot fi și cele îmbogățite cu vitamine, minerale, fitonutrienți, probiotice sau fibre.

De exemplu, consumatorii de astăzi caută produse care susțin sănătatea fizică și mintală deopotrivă. Printre acestea se numără ceaiurile din plante care au o aromă deosebită, dar care pot avea și efecte calmante sau pot favoriza un somn mai bun. Colagenul este un ingredient foarte popular care își face loc în multe alimente funcționale și este cunoscut pentru că susține sănătatea oaselor, îmbunătățind în același timp aspectul exterior al părului, pielii și unghiilor.

Alimente care contribuie la sănătatea tractului intestinal

Interesul consumatorilor pentru un microbiom intestinal sănătos va continua să crească în 2023. O dietă bogată în fibre prebiotice favorizează dezvoltarea bacteriilor bune (probiotice) în tractul digestiv și ajută la promovarea unui echilibru adecvat al microbiotei. Probioticele se găsesc în mod natural în alimente precum iaurt, kefir, tempeh, miso și legume fermentate murate, dar sunt tot mai prezente și într-o varietate de alimente funcționale și suplimente.

Se așteaptă o creștere în piață a produselor care conțin atât prebiotice, cât și probiotice, precum și o gamă din ce în ce mai largă de probiotice care vizează probleme de sănătate specifice.

Vor exista mai multe produse pentru probleme digestive specifice – de exemplu, mai multe produse fără gluten și produse adecvate pentru un plan cu conținut scăzut de FODMAP.

Glutenul este o proteină care se găsește în principal în grâu, dar și în orz, secară și în cerealele înrudite cu grâul (precum spelta). Persoanele diagnosticate cu intoleranță la gluten (boală celiacă) trebuie să evite orice fel de gluten.

O dietă săracă în FODMAP este adesea recomandată persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil, care poate provoca dureri de stomac și balonare. FODMAP este acronimul de la „fermentable oligo-, di-, and monosaccharides and polyols” („oligo-, di-, monozaharide și polioli fermentabili” și se referă la anumiți carbohidrați care sunt dificil de digerat pentru multe persoane. Astfel, acești compuși sunt descompuși de bacteriile intestinale, eliberând gaze în acest proces. Dieta cu conținut scăzut de FODMAP este destul de restrictivă, dar produsele alimentare cu nivel redus de FODMAP încep să fie disponibile în magazine, făcând dieta mai ușor de gestionat.

Dietele care favorizează sănătatea tractului intestinal sunt, de asemenea, din ce în ce mai populare, datorită efectelor pe care un microbiom sănătos le are asupra sănătății generale a creierului. Creierul și tractul digestiv comunică constant. De fapt, dovezile sugerează că, atunci când microbiomul interacționează cu sistemul nervos central, chimia creierului este reglată și influențează sistemele neuroendocrine asociate cu răspunsul la stres, anxietatea și funcția memoriei. Experții sunt de acord că există o „conștientizare” a microbiomului intestinal la nivelul creierului, iar pe de altă parte aceste bacterii pot influența percepția noastră asupra lumii și ne pot modifica comportamentul, concluzia fiind: cu cât mâncăm mai sănătos, cu atât mai bună este sănătatea noastră mintală.

*Produsele Herbalife Nutrition sunt disponibile doar prin intermediul Distribuitorilor Independenți Herbalife care pot fi contactați accesând herbalife.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top