Now Reading
Posibile semnificații ale lui „Nu”

Posibile semnificații ale lui „Nu”

codruţa-sântea
posibile-semnificații-ale-lui-nu

„Nu”. Oare ce înseamnă, cu adevărat, pentru noi?

Cred că depinde de contextul din care vine. Dacă îl primim, s-ar putea să însemne refuz, respingere. Dacă îl transmitem către altcineva, exprimăm, prin această negație, o parte a individualității noastre (oricare ar fi ea). Nu știm cum va fi percepută sau ce va reprezenta pentru cealaltă persoană.

Reflectând asupra acestui „nu”, realizez că subiectul este o continuare a temei anterioare, despre granițe și, pentru mine, este destul de dificil să-l separ de „da”. Consider că sunt o pereche, două fețe diferite ale aceleiași monede, care creează împreună o polaritate esențială, de bază în viața noastră și chiar în dinamica Vieții înseși. Precum noaptea și ziua. Precum Luna și Soarele.

Consider că, dacă una dintre ele dispare sau este scoasă din dansul oricărei relații, acea dinamică devine una disfuncțională. Puterea și echilibrul din interiorul ei sunt distruse. Este important să avem spațiu să spunem cu discernământ și da, și nu, în orice relație, pentru sănătatea ei și a noastră.

Nu știu dacă ne gândim foarte mult la semnificațiile și la universul lui nu. Suntem o societate, care pune mai mult accentul pe da, pe a fi disponibili și a agrea, adesea, ce ni se prezintă. A genera valuri (nu de dragul revoltei, ci pentru a ne onora adevărul propriu) nu reprezintă o alegere ce este privită cu ochi buni, de cele mai multe ori. Nu prea cred că ne place foarte mult să dansăm cu „nu”-ul. Ca și în cazul furiei, este nevoie de măiestrie pentru a stăpâni un NU – stabil și matur, nu din reactivitate. Deoarece avem nevoie să ne simțim acceptați, aceasta fiind o nevoie umană fundamentală, suntem dispuși, uneori (sau de multe ori, după caz) să renunțăm la NU-ul propriu, pentru a ne asigura sentimentul de apartenență. Dar prețul plătit este foarte mare. Nu este nimic de judecat, ci doar de observat și de luat decizii, atunci când considerăm că alegerile de până atunci nu ne mai onorează. În ritmul propriu, cu blândețe.

Consider că NU-ul reprezintă trunchiul și rădăcinile metaforice ale ființei noastre, ce permit DA-ului să danseze liber și să exploreze curios, în mod sănătos Viața, cu toate fațetele ei.

Însă, în continuare voi pune lupa atenției mai mult pe „nu” și pe ce poate el reprezenta. Pentru că, după părerea mea, primește, adesea, în societatea noastră, asocieri și reprezentări negative. Poate fi  foarte dificil să gestionăm NU-ul propriu, precum și cel al unei alte persoane sau circumstanțe. Pentru că necesită, din punct de vedere emoțional, amplitudine, stabilitate, profunzime și disponibilitate considerabile. Acestea sunt abilități foarte importante, mai puțin dezvoltate în societatea noastră, pentru că se formează, de cele mai multe ori, în focul explorărilor multiple interioare. Cu tot disconfortul pe care îl poate aduce un astfel de teritoriu interior. Fiind, adesea, evitat.

Ce poate însemna NU?

„Nu” poate reprezenta o protecție: a spațiului și/ sau a nevoilor proprii.

Este foarte important să ne dezvoltăm, stabilizăm și rafinăm un NU intern. De ce? Pentru a ști că putem identifica ce ar putea fi periculos sau neplăcut pentru noi, încât să ne cultivăm încrederea de a privi lumea și oamenii în mod relaxat. Dacă știm că acest scut interior este în slujba noastră mereu, fiindu-ne pavăză, la nevoie, ne putem relaxa, încet-încet mecanismele de apărare acumulate de-a lungul anilor.

„Nu” poate reprezenta o manifestare a unei părți din individualitatea noastră.

Cum spuneam și mai sus, a-l scoate pe NU din orice context sau relație deschide drumul către dezechilibru. Pentru că nu poate exista nicio dinamică relațională sau contextuală, fără dansul și fuziunea dintre aceste două forțe – DA și NU. Prin urmare, NU poate reprezenta o fărâmă din noi, ce alege să se dezvăluie sub forma acestei negații. Sau, altădată, sub forma unui DA.

„Nu” poate însemna, pentru noi, recunoașterea propriului Sine și exprimarea voinței lui în lume.

Cât de puternic este pentru cineva care a trecut prin multiple traume sau nu a avut spațiu de manifestare, să ajungă să își revendice cu toată puterea ființei proprii DREPTUL LA NU și să-l simtă!

„Nu” poate însemna respingere/ refuz.

Desigur, semnificația la care gândul ne poartă cel mai des, probabil, când auzim un NU, este cea a respingerii sau a refuzului. Acesta este o parte firească a Vieții și este important să fim învățați să gestionăm contextul unui astfel de NU. Pentru a ne da șansa să răspundem și nu doar să reacționăm și a respecta, totodată, și universul celeilalte persoane.

„Nu” poate reprezenta o nemulțumire.

Într-adevăr, NU poate să răsară și în cazul exprimării unei nemulțumiri. Aici, fac o invitație către noi toți, pentru a ne da voie să explorăm puțin, fiecare în ritmul propriu, cât de des ni se permitea în copilăria noastră să ne exprimăm ființa pe deplin și nemulțumirile (superficiale și mai profunde) și cât de des ne dăm noi voie să facem asta acum, ca adulți. Nu pentru a (ne) judeca, ci pentru a realiza cât de conectați sau nu suntem cu noi și cât de liberi am fost și suntem sau nu. Pentru că este timpul să începem să creăm conștient o relație cât mai matură și împlinitoare cu noi în prezent.

„Nu” poate însemna o alegere.

Cred că una dintre cele mai importante semnificații ale aceste negații este, independent de context, faptul că avem, astfel, dreptul la alegere. Alegerea ne asigură asupra suveranității ființei noastre și a spațiului propriu.

„Nu” poate însemna și o conectare sau reconectare cu latura noastră sălbatică.

Știm cu toții, probabil, cât de plină de sevă și de energie vitală este latura noastră nedomesticită, dacă avem curaj să ne aventurăm în a o descoperi. Iar una dintre porțile către tărâmul acestei libertăți neîngrădite a Sinelui nostru poate fi reprezentată de buclucașul NU. Desigur, vorbesc despre libertatea și sălbăticia întru integritate, nu scăpate de sub control, lucru ce ușor și rapid ar putea conduce către confuzie.

Iar lista poate continua, în funcție de ce semnificații simțim fiecare să asociem, în acord cu adevărul nostru interior. Fiecare este validă.

Am folosit mult NU în acest articol. Intenționat. Dacă simțim că este prea mult sau deranjant, poate e timpul să ne oferim șansa unei călătorii, a unei descoperiri interioare, cu intenția de a crea sau a naște un spațiu interior suficient de puternic, de integru, de iubitor și de generos, pentru a primi cu aceeași radianță și DA-ul ființei noastre și al lumii, și NU-ul lor.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top