Now Reading
Primul ajutor în caz de panică puternică

Primul ajutor în caz de panică puternică

Revista Psychologies
primul-ajutor-în-caz-de-panică-puternică

Atunci când te simți extrem de afectat sau tulburat de o situație, de exemplu, de o amintire neplăcută, care îți provoacă o suferință intensă, există exerciții simple care îți pot ameliora starea imediat. Alina Gârleanu, Manager Programe Suport Psihosocial, Crucea Roșie Română ne-a explicat cum ne putem direcționa atenția „aici” și „acum”, pentru a putea lăsa în urmă ceea ce ne provoacă disconfort.

Primul pas este să stai în picioare, să te așezi sau să te întinzi și să ții ochii deschiși. Apoi:

  • Începe prin a găsi cinci lucruri pe care le puteți vedea în imediata apropiere. Spune cu voce tare care sunt acestea și folosește cuvinte concrete pentru a descrie ceea ce vezi.
  • Apoi, alege patru sunete pe care le poți auzi în imediata apropiere. Spune cu voce tare care sunt acestea și folosește cuvinte cât mai concrete pentru a descrie sunetele.
  • Găsește trei lucruri din imediata apropiere pe care le poț atinge sau pe care le atingi. Spune cu voce tare ce sunt acestea, folosind cuvinte concrete atunci când descrii atingerea.
  • Găsește două lucruri din imediata apropiere pe care le poți mirosi. Spune cu voce tare care sunt acestea.
  • Găsește un lucru din apropiere pe care îl poți gusta. Spune cu voce tare ce este acesta.

Atunci când stresul te copleșește

„Când suntem în dificultate și ne confruntăm cu multe provocări, este greu să fim conștienți de ceea ce se întâmplă în mod real și concret în jurul nostru. În timpul sau după perioadele aglomerate, nu reușim cu ușurință să ne relaxăm, din cauza nivelului ridicat de stres din organism. Cercetările arată, de asemenea, că perioadele cu așteptări scăzute și cu prea puține provocări vor avea același efect de a face dificilă relaxarea. Prea puțini factori de stres sunt la fel de suprasolicitanți pentru organism ca și prea mulți factori de stres”, spune specialistul.

Conștientizarea „aici” și „acum” este utilă și în acest caz

Alina GarleanuAlina Gârleanu, Crucea Roșie Română, explică în ce mod mintea implicată în procesul gândirii tinde să fie stresată și trece aproape automat, la nesfârșit, peste ceea ce s-a întâmplat sau planifică în mod constant în viitor. „Alții se vor concentra non-stop asupra a tot ceea ce poate merge prost, ceea ce nu va face decât să sporească îngrijorarea și să ridice nivelul de agitație.

Exersează concentrarea atenției pe «aici» și «acum» prin utilizarea simțurilor. Exprimă mental ceea ce vezi, auzi, miroși și simți în corpul tău: «În acest moment aud un sunet în depărtare… », «În acest moment observ că mâinile mele se ating… », «Acum observ culorile…» sau «Acum sunt conștient de mirosul de….». Continuă să relatezi ceea ce observi în fiecare moment prezent, pe măsură ce devii conștient de intrările senzoriale – imagini, sunete, mirosuri, gusturi, senzații pe piele sau în corp.”

Gânduri într-o cutie

„Gândurile invadează frecvent mintea atunci când te simți copleșit și stresat. Gândurile intruzive vin precum niște musafiri nepoftiți, chiar dacă tot ce vrei este să fii lăsat în pace. Este important să înveți cum să dai la o parte aceste gânduri nedorite. În imaginația ta, creează o cutie frumoasă și rezistentă. Ai libertatea de a vizualiza această cutie într-un material frumos, cu cât mai multe culori și decorațiuni frumoase, după cum dorești. Dotează cutia cu o încuietoare solidă. Pune-ți fiecare gând intruziv în cutie și încuie-o bine.

Vizualizarea cutiei poate ajuta la eliberarea de gândurile „neinvitate” din mintea noastră. Este un exercițiu simplu și pentru copii, deoarece ajută la menținerea minții limpezi în perioade haotice. Înainte de a merge la culcare este, de asemenea, o opțiune să ne imaginăm că punem cutia în afara dormitorului, lăsând gândurile acolo până a doua zi dimineața”.

Gestionarea furiei

Iată și trucul oferit de specialist pentru gestionarea furiei, atunci când te copleșește. „Furia este o emoție comună și naturală, dar puternică, ce prevalează asupra rațiunii și a altor sentimente. Atunci când suntem supărați și enervați, iritați sau furioși, mâinile se încleștează, respirația se accelerează. Un sfat simplu pentru a elibera furia este să deschizi mâinile și să arăți palmele lumii. Încearcă asta acum… Cum te simți?”

Vino pe 1-2 iulie la Mogoșoaia și află cum să acorzi primul ajutor

Noapte-albă-pentru-zile-negre_KV

În cazul unui dezastru, precum cutremur, incendiu sau război, panica și teama cu care te confrunți pot fi copleșitoare. Tocmai de aceea, trebuie să fii pregătit să acționezi corect, pentru a lua deciziile cele mai bune în orice moment. În perioada 1-2 iulie, cu ocazia aniversării a 147 de ani de activitate, Crucea Roșie Română organizează în Parcul Mogoșoaia evenimentul maraton „Noapte albă pentru zile negre“. În cadrul evenimentului, participanții vor descoperi cum arată o tabără de sinistrați, ce e important să conțină trusa de supraviețuire pe care trebuie să o ai mereu pregătită sau cum să acorde primul ajutor. Activitățile din timpul zilei sunt gratuite, iar cei care vor să-și petreacă noaptea într-un cort de campanie și să beneficieze de experiența completă, se pot înscrie aici: http://noaptealba.crucearosie.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top