Now Reading
10 minute pentru a-ti remodela chipul

10 minute pentru a-ti remodela chipul

Revista Psychologies

Ai grija de tine si faci totul pentru a-ti pastra frumusetea: creme, tratamente, seruri speciale. Ele functioneaza cu adevarat, dar de ce sa nu le ajuti si cu gimnastica faciala? Exerseaza in fiecare dimineata in fata oglinzii pentru a avea un chip tonifiat si reintinerit.

Ultima noastra grija, dar primii responsabili de fizionomie si imbatranirea ei sunt muschii nostri. Sub pielea fetei se ascund zeci, si, la cea mai mica solicitare, ne schimba expresia. Unii, cel mai adesea solicitati de mimici repetitive (o incruntare a sprancenelor cere de doua ori mai mult efort muscular decat un zambet), sfarsesc prin a ramane contractati in repaus, provocand faimoasele „riduri de expresie“, care vin sa brazdeze fruntea sau sa marcheze conturul gurii. Altii, precum muschiul orbicular al pleoapei inferioare, ajuta din ce in ce mai putin, pana la punctul in care nu se mai pot contracta si isi pierd conturul.

Trista constatare, dar nu iremediabila! Reactivand acesti muschi corect si treptat, ei isi pot reechilibra mobilitatea, iar reconturarea chipului devine posibila. Gimnastica faciala permite redezvoltarea muschilor din anumite zone uitate, cum ar fi pleoapele inferioare sau gatul.

Unii medici insista asupra importantei diagnosticului. La ce specialist sa mergem? La dermatolog. Acesta ar trebui sa propuna exercitiile potrivite pentru prevenirea sau corectarea unei slabiciuni musculare („ramolirea“ tesuturilor, contractarea sprancenelor, barbia dubla etc.) avand ca scop modificarea sau corectarea unei probleme exacte (marirea volumului buzelor, imbunatatirea ovalului fetei, inaltarea pometilor).

Gimnastica faciala nu are termen de garantie si este bine sa o incepi oricand. Indicat ar fi de la 20 de ani, pentru a preveni cat mai mult timp aparitia primelor riduri. Fiind foarte elastici, muschii tineri sunt mai putin subiectul traumatismelor si au cel mai mare beneficiu de pe urma exercitiilor zilnice. In caz contrar, odata cu trecerea timpului, ei incep sa slabeasca.

Pentru o remodelare in profunzime, trebuie sa astepti cateva luni. Insa destinderea se simte dupa primele zile de practica. La mijlocul termenului, tenul se tonifiaza, expresia se insufleteste. Dar pentru un efect de durata? Gimnastica faciala este pentru chip ceea ce gimnastica corporala este pentru corp – o munca progresiva asupra siluetei chipului, a conturului si tonusului sau, deci asupra esteticii. Ce ne ramane de facut este simplu: sport regulat atat pentru corp, cat si pentru fata.

Dr. Anca Pavelescu, medic specialist dermato-venerologie explica: „Notiunea de gimnastica faciala a aparut logic si natural din observarea faptului ca aspectul general al fetei este profund influentat de dinamica si tonusul muschilor faciali. Odata cu trecerea anilor, toti muschii corpului au tendinta de a se subtia si de a-si pierde din tonus, ceea ce duce la o «cadere» a elementelor fetei, astfel incat pometii, linia maxilarului, pleoapele isi schimba pozitia, subtiindu-se segmentul superior al fetei si ingrosandu-se segmentul inferior.

Aceste schimbari au un impact profund asupra aspectului fetei, creand un puternic efect de imbatranire. De aceea, nu aspectul pielii, ci pozitionarea elementelor profunde musculare de sub piele contribuie mai mult la determinarea aspectului imbatranit. Exercitiile faciale sunt create pentru a creste tonusul, a scurta muschii fetei si gatului, a creste oxigenarea, detoxifierea, drenajul limfatic al tesuturilor fetei si pentru a stimula productia de colagen si elastina.

Vizate sunt urmatoarele semne frecvente de imbatranire: ridurile, pungile si cutele de sub ochi, pleoapele umflate si cazute, barbia dubla, cutele gatului, liniile verticale ale buzei superioare, diminuarea volumului buzelor, pierderea generala a tonicitatii si fermitatii pielii. Pentru rezultate satisfacatoare si pentru a nu accentua anumite defecte, este foarte important ca exercitiile sa se efectueze corect.“

Daca ne-am obisnuit sa ne demachiem dimineata si seara, daca folosim produse de infrumusetare si devoram revistele glossy pentru a afla ultimele noutati in materie de ingrijire, de ce sa nu includem si gimnastica faciala in ritualul nostru zilnic?!

Exercitii simple

Asaza-te in fata unei oglinzi. Asa, vei vizualiza mai bine miscarile si nu-ti vei accentua ridu rile. Cu spatele drept, respira calm si lucreaza lent. Opreste-te, in caz de durere. Repeta exercitiile de cinci ori, unul dupa altul.

1. Tonifiaza-ti gatul – cu fata spre tavan, deschide si inchide gura.
Umerii in spate, ridica barbia pana simti pu- tina tensiune in pielea gatului, fara a indoi ceafa si mentinand spatele drept. Chipul se orienteaza spre tavan.
In aceasta pozitie, deschide si inchide lent gura, resimtind tensiunea de la nivelul gatului. Poti sa-ti pui mainile la baza gatului, pe clavicule, pentru a observa exercitiul muschiului.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top