Now Reading
10 practici Ayurveda pentru sezonul rece

10 practici Ayurveda pentru sezonul rece

Revista Psychologies
10 practici Ayurveda pentru sezonul rece

Pe măsură ce trecem de la toamnă la iarnă sau de la iarnă la primăvară, constituția noastră minte-trup este pusă la încercare pentru a menține echilibrul intern. Pentru a-ți menține sănătatea pe tot parcursul anului, Ayurveda sugerează să modificăm dieta și stilul de viață în funcție de anotimp. Personal, am descoperit că Ayurveda reprezintă cea mai înaltă știință a nutriției, iar eu încerc să urmez recomandările sezoniere ale Ayurvedei. 

Îngrijirea sinelui în stil Ayurvedic în iarnă

Iarna este guvernată de energia „Vata.” Aceasta este o energie rece, rapidă și uscătoare (gândește la vânt, aer și spațiu). Iarna este un timp rece și uscat, astfel că Ayurveda recomandă alimente fierbinți, hrănitoare și gătite, precum supe și tocănițe, lapte cald cu miere și turmeric, însoțite de medii calde (o atmosferă plăcută, îmbrăcăminte în straturi), și alte intervenții care să fie încălzitoare, hidratante și liniștitoare (gândește la masaje cu ulei de susan). Iată cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire a sinelui în stil Ayurvedic pentru a menține echilibrul pe timp de iarnă.

  1. Stabilește-ți o rutină regulată.
    Evită stările schimbătoare din iernii dezvoltând o rutină zilnică regulată – ore regulate pentru mese, muncă, exerciții, meditație și somn.
  2. Odihnește-te.
    Acordă-ți puțin mai mult odihnă mergând la culcare devreme (între 21:30 și 22:00) și trezindu-te înainte de răsărit.
  3. Încălzește-te.
    Păstrează-te cald și hidratat cu alimente fierbinți și gătite, cum ar fi mung dhal kitchari, ușor de digerat și foarte popular
  4. Crește aportul de ulei.
    Favorizează alimentele mai consistente cu uleiuri sănătoase, cum ar fi ghee, uleiuri de susan și de măsline, nuci și semințe.
  5. Hidratează-ți pielea.
    Vorbind despre ulei, răsfață-te din când în când cu un masaj cu ulei de susan cald pentru a-ți menține hidratarea pielii și pentru a combate uscăciunea.Poți face acest lucru chiar înainte de duș în fiecare zi, pentru a menține pielea hidratată și pentru a calma sistemul nervos.

Citește continuarea articolului în ediția noiembrie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top