Now Reading
7 remedii naturale pentru combaterea constipației

7 remedii naturale pentru combaterea constipației

Revista Psychologies
7-remedii-naturale-pentru-combaterea-constipației

Din punct de vedere statistic, s-a observat că aproximativ 20% din populația țărilor dezvoltate suferă de constipație. În SUA, 8 milioane de persoane se prezintă anual la medic pentru a căuta alinare la această problemă. Constipația poate avea efecte negative importante asupra calității vieții și a sănătății fizice și psihice. Din fericire, există remedii naturale care pot combate în mod eficient constipația, și despre ele vom discuta în continuare.

1. Bea multă apă

Deshidratarea merge mână în mână cu constipația, prin urmare, e foarte important să consumi suficientă apă, mai ales dacă știi că ești predispus la probleme de tranzit sau dacă urmezi un tratament care încetinește motilitatea intestinală, cum sunt medicamentele pentru lipsa de fier sau antispasticele. 

Apa carbogazoasă pare să fie mai eficientă în combaterea constipației decât apa de la robinet, inclusiv la persoanele cu indigestie, dispepsie sau care suferă de constipație cronică idiopatică. Totuși, sucurile carbogazoase nu au același efect. În plus, persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil ar trebui să evite orice fel de băutură carbogazoasă. 

2. Consumă mai multe fibre

Nu toate tipurile de fibre sunt la fel de eficiente în combaterea constipației; fibrele solubile, care nu fermentează, sunt preferate. Creșterea aportului de fibre determină și creșterea volumului fecalelor, ceea ce stimulează contractilitatea intestinului și accelerează tranzitul. 

Un studiu efectuat în 2016 arată că 77% dintre persoanele care suferă de constipație cronică se simt mai bine atunci când consumă o cantitate mai mare de fibre. Alte studii susțin, însă, că deși fibrele îmbunătățesc frecvența scaunelor, ele nu remediază alte simptome asociate constipației: consistența fecalelor, balonarea, flatulența. Aceste discrepanțe apar din cauza diferențelor dintre diverse tipuri de fibre: psyllium, de pildă, e de 3-4 ori mai eficient împotriva constipației decât tărâțele de grâu. 

3. Ia probiotice 

Probioticele îmbunătățesc tranzitul intestinal, prin urmare pot fi folosite în combaterea constipației cronice. Există alimente probiotice care pot susține și potența efectele suplimentelor alimentare cu bifidobacterii și lactobacili. 

Un studiu efectuat în 2019 arată că administrarea de probiotice timp de 2 săptămâni determină îmbunătățirea frecvenței scaunelor și a consistenței acestora. Dacă decizi să iei un astfel de supliment, adaugă în alimentația ta și alimente fermentate de tipul iaurtului sau verzei murate. 

4. Ia și prebiotice

Prebioticele sunt fibre nedigerabile și includ oligozaharidele și inulina. Prebioticele sunt o importantă sursă de hrană pentru bacteriile benefice din flora intestinală, contribuind semnificativ la echilibrarea microbiotei digestive. 

Pe lista alimentelor cu efect prebiotic intră:

  • Cicoarea;
  • Anginarea;
  • Usturoiul;
  • Ceapa;
  • Bananele;
  • Năutul;
  • Prazul.

5. Bea cafea cu cofeină

Multe persoane experimentează nevoia de a merge la toaletă imediat după consumul de cafea, aceasta stimulând musculatura intestinală. Efectul cafelei asupra intestinelor este cu 60% mai intens decât cel al apei și cu 23% mai puternic decât cel al cafelei decofeinizate.

Efectele consumului de cafea cu cofeină pot fi mai puternice la persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil, prin urmare acestea ar trebui să folosească treptat acest remediu și să observe care este impactul. 

6. Mănâncă prune uscate 

Prunele și sucul de prune sunt remedii cunoscute împotriva constipației, iar renumele acestora a fost câștigat pe drept. Prunele au un conținut ridicat de fibre și conțin și sorbitol, cu puternic efect laxativ. De altfel, unele studii demonstrează că eficiența prunelor este mai mare decât a psyllium. 

Doza adecvată este de aproximativ 50 g de două ori pe zi. Ca și în cazul cafelei, persoanele cu sindromul colonului iritabil trebuie să introducă prunele cu prudență în dietă, deoarece efectele lor pot fi prea puternice. 

7. Evită lactatele

La persoanele cu o ușoară intoleranță la lactate, consumul acestora poate declanșa constipație. În cazul în care bănuiești că suferi de intoleranță la lactoză sau de alergie la proteinele laptelui de vacă, discută cu medicul și ia în calcul excluderea acestor produse din alimentație. Este posibil ca și tranzitul intestinal să se remedieze, ulterior. 

Constipația este o sursă de disconfort și poate avea cauze numeroase și variate, dar, din fericire, există destule remedii naturale pentru a o combate. În cazul în care aceasta persistă, în ciuda măsurilor pe care le-ai luat, discută cu medicul. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top