Now Reading
Ce trebuie să știi despre sângerarea nazală

Ce trebuie să știi despre sângerarea nazală

Revista Psychologies
ce-trebuie-să-știi-despre-sângerarea-nazală

Sângerarea nazală este hemoragia care pornește din fosa nazală. Aceasta poate avea loc fie prin fosa nazală stângă, fie prin cea dreaptă, fie prin ambele. Iată ce trebuie să știi despre aceasta!

Tipuri de sângerare nazală

Sângerarea nazală este cunoscută din punct de vedere medical sub denumirea de „epistaxis” și este de trei tipuri: anterioară, posterioară și difuză:

  • epistaxisul anterior apare în zona anterioară a septului nazal, are loc frecvent și nu presupune consecințe grave;
  • epistaxisul posterior are loc în zona posterioară a septului nazal, iar hemoragia are caracter grav, deoarece este abundentă și apare pe fondul unei afecțiuni organice sau sistemice;
  • epistaxisul difuz este grav, întrucât apare atunci când există o afecțiune hematologică.

Cauze ale sângerării nazale 

Acestea sunt locale sau generale. 

Cauze locale

Cele locale includ diferite tipuri de traumatisme sau microtraumatisme nazale, inflamații ale mucoasei nazale, perforație trofică a septului nazal, tumori, prezența unor corpi străini nazali, deviație de sept, teleangiectazia Rendu-Osler. 

La copii, epistaxisul apare pe fondul fragilității vasculare constituționale, de exemplu, din cauza expunerii prelungite la soare, a virozelor respiratorii, a efortului fizic intens.

Cauze generale

Cauzele generale ale sângerării nazale includ infecții de diferite naturi, afecțiuni ale sângelui, intoxicații, coagulopatii, boli vasculare și circulatorii, uremia și afecțiuni de tip hepatic, afecțiuni endocrine.

Episoadele de epistaxis ușoare sunt comune în perioada sarcinii, din cauza schimbărilor hormonale și a celor vasculare ce au loc. 

Alte cauze posibile

Alte situații care pot duce la sângerare nazală sunt deshidratarea, fluctuațiile de tensiune arterială, deficitul de vitamine sau minerale. Atunci când epistaxisul apare noaptea, cauzele pot fi:

  • umiditatea scăzută din încăperea în care dormi; 
  • iritații cauzate de fumatul sau de consumul de alcool înainte de culcare;
  • prezența unor răceli sau a unor alergii;
  • administrarea unor medicamente ce acționează asupra coagulării, producând modificări.

Factori de risc pentru sângerare nazală

Anumite categorii de persoane sunt expuse apariției sângerării nazale: cele care au fluctuații mari ale tensiunii arteriale, care au fost diagnosticate cu diferite afecțiuni, cele care depun mult efort fizic. 

Alți factori comuni ce pot contribui la apariția epistaxisului sunt:

  • petrecerea unor perioade îndelungate la temperaturi extreme;
  • statul într-o încăpere în care umiditatea este scăzută;
  • gratajul nasului;
  • aplecarea capului pentru un interval lung de timp.

Cum se diagnostichează?

În timpul consultului ORL, medicul efectuează anamneza, examinarea fizică și poate solicita investigații precum: măsurarea tensiunii arteriale, efectuarea unor coagulograme, radiografii sau tomografii la nivelul nasului, sinusurilor.

În ce constă tratamentul?

Tratamentul de prim ajutor vizează aplicarea de comprese reci pe nas, frunte și zona occipitală, aplicarea de presiune digitală pe fosa nazală unde a apărut sângerarea, timp de minimum 10-15 minute, administrarea de vasoconstrictoare nazale. 

Se recomandă ca pacientul să evite să se întindă pe spate, ci să stea în poziția șezut, cu mâinile ridicate. Medicul poate recomanda și tratament adjuvant pe bază de vitamine și minerale, aplicarea topică a unor creme sau geluri ori soluții specifice, lavaj nazal ușor cu ser fiziologic sau cu apă de mare sterilă.

Recomandări

După încetarea hemoragiei nazale, pacientul trebuie să evite să depună efort fizic, să nu își aplece capul și să nu facă băi sau dușuri fierbinți. În unele cazuri, medicul poate recomanda hemostatice cu formulă gel sau cremă aplicate local, intravenos sau oral, sub formă de tablete sau soluție.

Este foarte important să își mențină tensiunea arterială sub control și să urmeze tratament adecvat pentru afecțiunile de fond.

Prevenția sângerării nazale constă în reducerea expunerii la factorii de risc și în urmarea tratamentelor recomandate de medic pentru afecțiunile de fond. De regulă, cantitatea de sânge care se pierde prin hemoragie nazală este redusă, complicațiile apărând rar.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top