Now Reading
Alimentaţia la feminin

Alimentaţia la feminin

maria-martac
alimentaţia-la-feminin

Femeile tind să manifeste o conexiune mai puternică decât bărbații între procesul psihic, în special emoții și ceea ce mănâncă și metabolizează.

În linii mari, structura și nevoile organismului femeii sunt ghidate după funcția de fertilitate și procreere.

În copilărie, din punct de vedere nutrițional, nu există diferențe majore între alimentația fetelor și cea a băieților. Odată cu adolescența însă necesitățile nutriționale încep însă să se se modifice, cantitativ și calitativ. Fetele fac eforturi constante să fie slabe, mâncând mai puțin. Ele uită însă că menstruația crește pierderea lunară de fier și că acest lucru trebuie compensat cu o dietă echilibrată, bogată în fier (cel puțin 18 mg/ zi). Un aport insuficient de fier duce la anemie, oboseală, scăderea imunității sau slăbiciune musculară.

Cel mai probabil din cauza creșterii nivelului de estrogen, fetele ajung să aibă mereu poftă de dulciuri, în detrimentul legumelor și proteinelor. Deși creierul lor și-a finalizat cea mai mare parte a creșterii, el continuă să facă legături vitale în următoarea perioadă, iar consumul constant de acizi grași polinesaturați (omega 3, omega 6) poate face diferența. Creierul adolescenților are nevoie de mai mult pește și mai puțini cartofi prăjiți.

Tot acum apare sindromul păpușii Barbie: multe adolescente se evaluează comparând imaginea mentală pe care o au despre corpul lor cu imaginile ideale și retușate din media.

Pentru femei, a mânca bine din adolescență este deosebit de important atât pentru ele cât și pentru copiii lor. Iată câțiva nutrienți cheie cărora femeile tinere trebuie să le acorde atenție:

Fier: minimum 18 mg pe zi

Este necesar pentru procesul de creștere, transportul oxigenului către țesuturi, producerea hormonilor. Fierul se absoarbe cel mai bine împreună cu vitamina C. Asocierea unei surse bune de fier, cum ar fi puiul sau fasolea, cu o sursă de vitamina C, cum ar fi căpșunile, va maximiza absorbția.

Alimente: carnea slabă, fructele de mare, nucile, fasolea, legumele, produsele din cereale integrale.

Citește continuarea articolului în ediția de martie-aprilie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top