Now Reading
Chiropractica, un aliat al sanatatii

Chiropractica, un aliat al sanatatii

Revista Psychologies

Desi nu este o metoda foarte cunoscuta, chiropractica este o solutie atunci cand ne confruntam cu dureri, dar si cand dorim sa ne optimizam sanatatea. Raspunsuri despre aceasta metoda am primit de la doctor Lou Jacobs.

 

Ce este chiropractica?

Lou Jacobs: Chiropractica este o forma de medicina alternativa care pune accentul pe diagnosticul, tratamentul si prevenirea tulburarilor mecanice ale sistemului musculo-scheletic, in special la nivelul coloanei vertebrale, deoarece aceste tulburari afecteaza sanatatea prin intermediul sistemului nervos.

Chiropractica se concentreaza pe conformatia pacientului, pe legatura acesteia cu sistemul nervos si pe capacitatea corpului de a se regla si vindeca singur.

La nivel global, a castigat recunoastere datorita eficientei remarcabile. Fara tratament medicamentos si procedee invazive, reuseste sa rezolve unele dintre cele mai complexe cazuri medicale.

Manipularea blanda a coloanei vertebrale reduce presiunea asupra articulatiilor, muschilor si nervilor. Aceasta detensionare reduce durerea, imbunatateste functionarea si restaureaza echilibrul, pentru a putea preveni problemele pe viitor.

Chiar daca radacinile terapiei se intorc in timp la vechile culturi egiptene, hinduse sau chineze, cel care a pus bazele acesteia a fost Dr. Daniel David Palmer.

Nu exista efecte secundare ca in cazul medicamentelor, chiropractica nu doar mascheaza simptomele, reparand problema de la radacina.

Durerile de cap, de gat si de spate, traumatisme ale umarului, incheieturilor mainii si ale gleznelor, precum si multe altele pot fi adeseori ameliorate prin intermediul chiropracticii.

 

Cand este recomandat sa mergem la chiropractician?

L.J.: Majoritatea oamenilor apeleaza la chiropractica din doua motive. Primul, cand se confrunta cu dureri severe (de spate, de cap, de pelvis, de picioare) si acest lucru le afecteaza calitatea vietii.

Exista aceasta tendinta de a apela la tratament medicamentos, chirurgie sau, chiar automedicatie. De cele mai multe ori, rezultatele nu sunt conform asteptarilor sau se transforma in efecte secundare.

Studiile recente au aratat ca analgezice precum ibuprofen, pot creste riscul unui accident vascular cerebral, iar in cazul femeilor, pot duce la reducerea rezervei ovariene cu pana la 75%.

Cel de-al doilea motiv pentru care oamenii apeleaza la chiropractica este pentru optimizarea potentialului de sanatate.

Creierul alaturi de sistemul nervos controleaza vindecarea, reglarea si functionarea corpului. Practic, am putea spune ca prin intermediul sistemului nervos ne experimentam viata de zi cu zi.

Corpul nostru este „construit” sa nu simta toate durerile pentru ca, altfel, am fi coplesiti. Doar 10% din din nervii nostri pot simti durere, ceea ce inseamna ca problemele se pot acumula, fara ca noi sa stim.

Chiropractica este recomandata indiferent de absenta sau prezenta durerii sau a simptomelor.

 

In ce afectiuni este indicata chiropractica? Cui ii este indicata aceasta metoda?

L. J.: Odata ce am identificat o perturbare a sistemului nervos, orice functie poate fi imbunatatita, indiferent de varsta pacientului.

Tratamentul chiropractic se adreseaza unei arii largi de afectiuni, cele mai comune fiind: dureri de spate si gat, migrene si dureri de cap, hipertensiune, astm, infectii ale urechii, alergii, sciatica, scolioza, hernie de disc, probleme digestive sau nevralgie.

Chiropractica si-a dovedit eficienta si in ameliorarea durerilor si simptomelor care apar frecvent in timpul sarcinii – durerile de spate sau lombare, durerile de cap sau migrenele, greturile sau indispozitiile matinale, durerile scheleto-musculare si articulare.

Insa, este important de subliniat ca un astfel de chiropractor necesita instruire suplimentara pentru a realiza tratamentul in conditii de maxima siguranta si confort.

Chiropractorii instruiti de Asociatia Internationala a Chiropracticii Pediatrice pot asista mamele atat inainte si in timpul sarcinii, cat si dupa nastere.

 

Este o metoda benefica si pentru copii?

L. J.: Tratamentul chiropractic pentru mame si copii reprezinta o ramura speciala a acestei specializari medicale si, dupa cum mentionam, este important ca specialistul care realizeaza tehnicile sa beneficieze de instruirea necesara.

In perioada de crestere, copiii sunt expusi unei serii de factori fizici, chimici sau emotionali care duc la aparitia perturbarilor la nivelul sistemului nervos si, implicit, la deteriorarea starii generale de sanatate.

Chiropractica este benefica copiilor de toate varstele (de la nou-nascuti pana la adolescenti) si a avut succes in remedierea mai multor patologii pediatrice, precum afectiuni musculo-scheletice, infectii ale urechii (otita), afectiuni gastrointestinale (colici) sau boli ale sistemului imunitar (alergii, astm, sinuzita).

Totodata, am avut pacienti care au apelat la ajustari chiropractice pentru stimularea procesului de vindecare in cazul problemelor musculare, osoase sau neurologice.

Tehnica Bowen s-a dovedit a fi foarte eficienta la copii sau nou-nascuti. Aceasta consta intr-o serie de miscari foarte delicate, executate la nivelul spatelui sau abdomenului, peste muschi sau tendoane.

Cea mai mare parte a miscarilor se poate efectua peste haine usoare. Miscarile Bowen se realizeaza pe anumite parti ale corpului, cum ar fi muschii erectori spinali, care atrag raspunsuri naturale ale corpului in vederea stimularii procesului de autovindecare.

 

Care sunt beneficiile chiropracticii?

L. J.: La prima vedere, motivul principal pentru care o persoana ar trebui sa apeleze la chiropractica pare a fi eliminarea durerii. Insa, aceasta specializare are un potential mult mai mare de a imbunatati starea generala de sanatate a corpului.

Pentru a fi sanatosi, fiecare parte a corpului nostru are nevoie de anumite “resurse” de nervi. Chiropractorii identifica interferentele de la nivelul sistemului nervos pe care le numesc subluxatii.

Acestea sunt, mai apoi, corectate pentru a trimite mesaje complete catre procesul de vindecare, de control si de adaptare de la creier la corp si inapoi.

Corpurile noastre detin cele mai uimitoare farmacii in interiorul lor, precum si cel mai bun spital si cea mai buna echipa de medici. Toate, inca dinainte sa ne nastem. Chiropractica se asigura ca toate aceste sisteme functioneaza optim.

Cred ca pacientii au nevoie sa inteleaga beneficiile unice ale chiropracticii in comparatie cu orice alta metoda de tratament conventional.

Indiferent de varsta, de la copii, adulti sau persoane in varsta, indiferent de prezenta sau absenta simptomelor, chiropractica este o resursa medicala menita sa ii ajute pe pacienti sa atinga potentialului optim de sanatate.

 

Exista si contraindicatii ale acestor metode?

L. J.: Tehnicile de chiropractica nu prezinta riscuri atunci cand sunt realizate de un chiropractor instruit. Exista cazuri foarte rare in care pacientii au suferit dureri, insa pot spune ca efectele secundare sunt, de fapt, doar pozitive.

Mai putine interferente la nivelul sistemului nervos scad riscurile de imbolnavire, amelioreaza durerea si cresc mobilitatea atat fizica, cat si psihica.

 

Cum ne afecteaza viata personala si profesionala aceste perturbari ale sistemului nervos?

L. J.: Existenta unor astfel de interferente impacteaza procesul creierului de orchestrare al functiilor corpului.

Cu totii ne confruntam cu un nivel ridicat de stres din cauza unui ritm alert al vietii si, dupa cum bine stim, stresul este factorul principal care cauzeaza sau favorizeaza aparitia unui numar mare de afectiuni si tulburari.

Bolile cardiovasculare, bolile inflamatorii, tensiuni musculare sau respiratorii, tulburarile de somn sau obezitatea sunt doar cateva dintre conditiile la care stresul de zi cu zi ne predispune. Desigur, toate acestea ne ingreuneaza activitatile zilnice si contribuie la diminuarea calitatii vietii.

Coloana vertebrala este o structura complexa care afecteaza si aspectul socio-profesional al unei persoane.

Astfel, orice perturbare functionala sau structurala a acesteia duce la manifestari acute in cazul carora e imposibila desfasurarea activitatilor sau cronice, cand durerea are o intesitate mai redusa.

 

Cum ne putem mentine sanatatea oaselor si a articulatiilor?

L. J.: Exista multi factori care contribuie la mentinerea articulatiilor sanatoase, de mentionat ar fi: sa avem o alimentatie sanatoasa, sa ne mentinem elasticitatea musculara, sa consumam suficient de multe lichide si sa avem o greutate “sanatoasa” (in functie de sex, inaltime, structura corporala).

Unii specialisti sustin ca glucozamina si condroitina ajuta. Pentru ca oasele sa fie sanatoase cu adevarat, au nevoie de exercitiu. Activitati fizice precum mersul pe jos sau alergatul stimuleaza reproducerea celulelor osoase (potentialul osteoblastic).

Cei mai multi dintre noi se nasc cu articulatii care urmeaza un proces lin de dezvoltare si suntem scutiti de boli. Contrar credintei populare, deteriorarea articulatiilor nu are neaparata legatura cu varsta.

De cele mai multe ori, factorii care impacteaza acest proces au legatura cu stresul fizic sau psihic la care ne supunem corpurile. Poti avea 25 de ani si structurile osoase si articulare ale unei persoane de 70 de ani atunci cand corpul tau este stresat.

 

Dr. Lou Jacobs, Visiting Professor Intemedicas

Tel.: 021.222.13.70; 0734.327.430

[email protected]

A consemnat Iulia Barca

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top