Now Reading
Ce este obsesia pentru alimentatia sanatoasa

Ce este obsesia pentru alimentatia sanatoasa

Revista Psychologies

Alimentatia sanatoasa este puternic mediatizata, iar multe persoane duc un astfel de trai. Nimic in neregula pana aici, numai ca atunci cand se exagereaza exista riscul aparitiei unei fixatii numita ortorexie.

 

Ce inseamna ortorexia

Ortorexia se refera la tendinta de a fi acaparati de preocuparea de a manca sanatos. Nu ne oprim la un comportament alimentar salutar, centrat pe hrana sanatoasa, ci ne ancoram intr-o fixare extenuanta psihic asupra mancarii sanatoase.

Atunci cand acorzi o atentie excesiva tipului de mancare consumata este posibil sa manifesti comportamente pe care unii teoreticieni le-ar incadra sub umbrela conceptului de ortorexie.

Motivata de grija de a manca doar alimente sanatoase, ajungi sa dedici o foarte mare parte din timp doar acestei preocupari si iti sunt afectate sever activitatile zilnice.

Aceasta nu este catalogata oficial drept o tulburare psihică, insa exista deja studii si instrumente de specialitate (partial validate) ce vizeaza masurarea si analizarea unor ganduri si comportamente ce ar putea trada un alt tip de tulburare de alimentatie, si anume ortorexie.

Deocamdata, insa, este privita mai degraba ca o conduita extrema legata de regimul alimentar.

 

Un nou tip de obsesie?

Ortorexia are potentialul de a ne domina psihicul. Pe de-o parte, contine elemente specifice obsesiei, fiind o idee incarcata de tensiune, de care suntem constienti, dar care ne inghite vointa de a scapa de ea.

Pe de alta parte, aceasta obsesie este insotita de comportamente specifice. Asadar, suntem acaparati psihic de ideea necesitatii de a manca sanatos.

Incercam in mod constant si repetitiv sa indeplinim aceasta idee de a manca sanatos si astfel de a ne reduce fricile legate de mancare. Altfel, am trai sentimente impovaratoare de anxietate.

Drept urmare, suntem preocupati excesiv sa mancam alimente sanatoase, “pure”, ne restrictionam regimul alimentar si recurgem la diete drastice in care calitatea alimentelor conteaza, si nu cantitatea.

 

Cauze

Printre factorii care favorizeaza degenerarea dintr-o preocupare sanatoasa privind hrana in ortorexie, unii specialisti i-au luat in considerare si pe urmatorii:

Nevoia de a avea control asupra propriei vieti sau a unor aspecte particulare ale vietii, si care nu au neaparat legatura cu mancarea.

Lipsa acestui control in ariile care ne preocupa, determina o actiune exagerata asupra aspectelor care tin doar de noi. Se incearca astfel o echilibrare si, totodata, o reasigurare asupra propriilor capacitati.

Nevoia de siguranta si iluzia sigurantei pe care o confera preocuparea excesiva asupra mancarii.

Sentimentul ca detinem control absolut asupra alimentatiei noastre, ne ajuta sa ne simtim mai protejate. Noi insene suntem cele care ne oferim aceasta linistire.

Pierdem din vedere ca acest control excesiv inseamna totodata privare de libertate, lipsa de permisivitate si de tolerare a greselilor. Iar acestea, pot incepe sa se manifeste si in alte aspecte ale vietii.

Formarea sau consolidarea unei identitati in jurul mancarii sanatoase. Dedicandu-ne o mare parte a timpului acestei preocupari, automat ajunge sa ne defineasca.

Poate neincrederea si o slaba imagine de sine sunt cele care ne indeamna sa ne conturam altfel. Asa cum, in egala masura, dorinta de a iesi in evidenta si de a fi „aparte” poate duce la acelasi rezultat.

Nevoia de a ne imbunatati sanatatea fizica sau psihica. Perfect rezonabila, nevoia unei vieti sanatoase poate sta la baza acestui comportament alimentar. Faptul ca pe parcurs intervin si cativa dintre factorii mentionati anterior, e alta poveste…

 

Ortorexia ca stil de viata

Pentru unii teoreticieni, nu doar actele extreme asociate cu mancatul sanatos sunt suficiente pentru a descrie acest concept, ci si intensitatea exercitiilor fizice desfasurate.

Asadar, ortorexia inglobeaza un intreg stil de viata. Ortorexicii sunt excesiv preocupati de o alimentatie sanatoasa, dedica timp important in fiecare zi acestei idei si cailor de a o indeplini, fac exercitii fizice intr-un mod foarte intens si extenuant.

Au crezul unei vieti ce trebuie traita sanatos, chiar si atunci cand gandurile si comportamentul lor s-au indepartat de acest deziderat. Dezvolta ritualuri ce nu mai slujesc unui stil de viata sanatos, ci devin doar cai prin care consumul alimentar devine consum psihologic.

 

 

De Andrada Botgros, Editor Stiinte Sociale, Liceunet

www.liceunet.ro

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top