Now Reading
Cum să ai grijă de tenul uscat și iritat?

Cum să ai grijă de tenul uscat și iritat?

Revista Psychologies
cum-să-ai-grijă-de-tenul-uscat-și-iritat

Tenul uscat este un tip de ten sensibil, predispus la iritații. Uscarea excesivă a tenului conduce la apariția senzației de arsură, usturime sau mâncărime, având un impact semnificativ asupra confortului tău de zi cu zi. Expunerea la frig sau căldură excesivă și folosirea necorespunzătoare a produselor cosmetice reprezintă principalii factori ce conduc la deshidratarea tenului. Citește în continuare și află care sunt cele mai bune modalități de îngrijire a tenului uscat și iritat.

Evită apa fierbinte

Căldura excesivă favorizează deshidratarea tenului. Încearcă să limitezi băile și dușurile la 5-10 minute și folosește pe cât posibil apă caldă, evitând apa fierbinte.

Folosește un produs de curățare blând

Produsele de curățare pot îndepărta o parte din sebumul și lipidele aflate la suprafața pielii, periclitând astfel efectul lor protector. Curățarea extensivă și în profunzime poate fi benefică în cazul anumitor persoane cu ten gras, însă tenul sensibil va avea de suferit de pe urma utilizării unor astfel de produse. Folosește produse de curățare blânde de tipul apei micelare, evitând frecarea excesivă a feței în timpul procesului de curățare.

Folosește o cremă hidratantă

Cremele hidratante au rolul de a menține apa la nivelul pielii, evitând evaporarea și pierderea acesteia. În cazul tenului uscat, se recomandă folosirea unei creme hidratante cu textură mai grasă. De asemenea, în cazul expunerii la condiții de mediu extreme (de exemplu, temperaturile scăzute din timpul anotimpurilor reci), sensibilitatea și gradul de uscăciune a tenului se accentuează, motiv pentru care se impune folosirea unor produse mai grase decât în restul anului.

Aplicarea cremei se face întotdeauna numai după curățarea prealabilă a tenului. Pentru a evita accentuarea iritației, este important să folosești produse hipoalergenice, lipsite de parfumuri sau alte ingrediente ce pot determina reacții neplăcute. 

Sensibilitatea excesivă a pielii limitează numărul de produse ce pot fi utilizate, însă poți scăpa de senzațiile de usturime și arsură cu ajutorul Toleriane Ultra fluid.

Evită exfolierea

Produsele exfoliante îndepărtează impuritățile, lipidele și celulele moarte de la suprafața pielii, acționând mai în profunzime comparativ cu produsele de curățare. Exfoliantele acționează prin metode fizice (particule solide) sau chimice (acid lactic, acid glicolic). Acestea se pot dovedi agresive pentru tenul uscat și sensibil și pot accentua astfel iritația. Din acest motiv este recomandat ca persoanele cu ten uscat să evite folosirea produselor exfoliante și să ceară sfatul unui dermatolog dacă doresc să apeleze la exfoliere.

Hidratează-te

Gradul de hidratare a pielii este dependent de gradul general de hidratare a organismului. Asigură-te că bei suficientă apă (cel puțin 2 litri pe zi) și adaptează aportul de lichide la temperatura ambiantă, precum și la intensitatea activității fizice pe care o efectuezi.

În concluzie, tenul uscat și iritat necesită o îngrijire specială și atenție sporită pentru a limita agresiunea factorilor de mediu asupra sa. Dacă simptomele de usturime și arsură persistă în ciuda adoptării unei rutine corecte de îngrijire, adresează-te unui medic dermatolog.

Surse informative:

  • „Dermatologists’ Top Tips for Relieving Dry Skin.” American Academy of Dermatology, www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/dermatologists-tips-relieve-dry-skin. 
  • Moore, Kristeen. „What Causes Dry Skin and How to Treat It.” Healthline, 28 Mar. 2019, www.healthline.com/health/dry-skin. 
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top