Now Reading
Despre nevoia de cabinete stomatologice mobile

Despre nevoia de cabinete stomatologice mobile

Despre nevoia de cabinete stomatologice mobile - Cossette Chichirău

Luna aceasta, pe coperta revistei se află Cosette Chichirău, deputat USR de Iași. Pentru că ne-am propus să susținem ideea că oamenii (și mai cu seamă femeile) trebuie să se implice politic, vom publica aici inițiativa ei legată de cabinetele stomatologice mobile, un serviciu social atât de necesar, și la care majoritatea populației nu are acces.

 

Constituția impune legiuitorului obligația de a reglementa organizarea asistenței medicale precum și controlul exercitării profesiilor medicale pentru asigurarea calității serviciilor medicale.

Aceste îndatoriri trebuie îndeplinite în contextul mai larg al principiilor fundamentale, printre care se evidențiază și principiul egalității.

Statul are obligația de a garanta accesul liber, egal și nediscriminatoriu la servicii medicale.

În practică, însă, din cauza costurilor mari asociate furnizării serviciilor medicale, apar discrepanțe semnificative în repartizarea teritorială a acestor servicii, repartizare care lezează disproporțional drepturile persoanelor din mediul de rezidență rural.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în 2016, 86% din numărul cabinetelor stomatologice independente funcționează în mediul urban, deși populația urbană constituie numai 54%din numărul total de locuitori.

În mediul rural activează doar 12,3% din numărul total de 16442 de medici dentiști, reieșind astfel că fiecărui medic dentist dintr-o localitate rurală îi revin în medie aproximativ 4524 de locuitori.

Cel mai mult au de suferit persoanele vulnerabile, care nu au posibilitatea să se deplaseze pentru a beneficia de serviciile medicale de sănătate orală, persoanele în vârstă și copiii.

Numărul cabinetelor stomatologice școlare care au un important rol de instruire cu privire la bune practici, este de doar 2 unități în toată țara.

Efectele lipsei accesului la servicii de medicină dentară

În România, 75% dintre copii cu vârste între 6 și 11 ani au carii pe dinții temporari și 39% pe dinții definitivi. Gingivita și boala parodontală debutează precoce (5-7 ani), incidența și severitatea ei crescând spre perioada adolescenței. Parodontita este boala asociată mortalității înregistrate pe fondul cancerului.

Studiul național realizat în 2013 arată că la vârsta de 12 ani, când copilul trebuie să-și fi însușit metodele de igienă orală, 92% din elevi prezintă depozite de placă microbiană dentară, iar 1 din 5 au simptome parodontale (prezența tartrului, pungi parodontale, mobilitate dentară).

Bolile cavității orale au impact și asupra stării de sănătate în ansamblul său (boli cardiovasculare, diabet, boli articulare, renale, sinuzite etc), asupra bunăstării și calității vieții indivizilor.

Printre bolile și afecțiunile care pot fi cauzate de sănătatea orală deficitară sunt: endocardita – infecție a mucoasei interioare a inimii (endocard), ce apare, de obicei, atunci când bacteriile din alte zone ale corpului (cum ar fi gura) se răspândesc prin fluxul sanguin și ajung la zonele deteriorate ale inimii; boli cardiovasculare – bolile de inimă, arterele înfundate și accidentul vascular cerebral ar putea fi legate de inflamație și infecții cauzate de bacteriile orale.

O soluție pentru a facilita accesul locuitorilor către serviciile de medicină dentară sunt cabinetele mobile de medicină dentară.

Aceste unități ar putea să acopere necesitățile comunităților rurale aflate în zone îndepărtate și care nu au un cabinet stomatologic fix. Avantajul cabinetelor mobile constă în mobilitatea lor, care le permite să furnizeze servicii medicale în zone în care lipsesc cabinetele stomatologice din cauza nerentabilității.

Citește și:

Albire, aparat dentar, fațete – cum să ai dinți frumoși și sănătoși

Invata-ti copilul sa depaseasca teama de stomatolog!

Ce este un cabinet mobil de medicină dentară?

Cabinetul de medicină mobilă este unitatea cu sau fără personalitate juridică, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistență medicală umană preventivă, curativă, de recuperare și de urgență, aflată într-o unitate mobilă auto.

Această unitate mobilă trebuie să asigurare spațiul minim specificat în lege, dar și regulile de igienizare, sterilizare și utilare specificate în lege. Astfel de cabinete funcționează în multe țări.

Vidul legislativ din România

La momentul actual, principalul impediment în calea activității cabinetelor mobile de medicină dentară îl constituie vidul legislativ care nu permite unităților mobile să obțină autorizația sanitară de funcționare.

Pornind de la normele privind structura funcțională a cabinetelor medicale și de medicină dentară cuprinse în Ordinul Ministerului Sănătății Publice nr. 1338 din 31 iulie 2007, prezenta propunere legislativă reglementează modalitatea acordării autorizației sanitare de funcționare cabinetelor de medicină dentară mobile.

În practică, există deja inițiative private al căror scop sunt serviciile de prevenție și tratamentul gratuit pentru copiii care nu beneficiază de acces la astfel de servicii.

Însă, din cauza vidului legislativ și neîndeplinirii obligației legale reglementată la art. 135 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătății, activitatea atât de necesară pentru sănătatea publică este obstrucționată, deoarece în lipsa autorizării sanitare de funcționare, nu se pot efectua tratamente în cadrul cabinetului mobil.

Prezenta propunere legislativă vine să acopere acest neajuns legislativ pentru a lărgi accesul persoanelor social-vulnerabile la servicii de medicină dentară, facilitând în același timp, în lipsa unui program școlar, educarea publicului cu privire la normele de igienă orală.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top